Joanne vertelt over topsport en diabetes!

Hoe ziet een training op hoog niveau met diabetes er eigenlijk uit?

Joanne van Lieshout is 19 jaar oud en doet al sinds haar 5e aan judo. En dat op hoog niveau. Joanne was 13 toen ze diabetes kreeg. Dat betekent dat ze kan vertellen over haar ervaring in de sport zonder én met diabetes. Ze schreef een dagboek waarin ze laat zien hoe haar dagelijks leven eruitziet en hoe de combinatie topsport en diabetes haar afgaat. Ze beantwoordt ook een aantal vragen over diabetes en topsport!

  

Dagboek, sport, meet, spuit, eet

Het eerste wat ik doe als ‘s ochtends de wekker is gegaan, is het meten van mijn bloedsuiker door middel van een vingerprik. Vervolgens bedenk ik welke training ik die ochtend heb en daarop bepaal ik de hoeveelheid insuline die ik moet spuiten. Als ik dat heb gedaan, is het tijd om mijn ontbijt klaar te maken om daarna te vertrekken naar de training.

In principe meet ik tijdens de training nooit mijn bloedsuiker, omdat dat niet echt handig is. Natuurlijk heb ik tijdens de training wel eens last van een hypo of een hyper. Maar gelukkig voel ik deze zelf goed aan. Wanneer ik aanvoel dat ik in een hypo zit, of dat ik merk dat er een hypo aan zit te komen, pak ik meestal wat Aquarius en hervat ik daarna zo snel mogelijk de training. Wanneer ik merk dat ik in een hyper zit, moet ik even uit de training stappen en insuline toedienen. Als ik dat gedaan heb kan ik de training hervatten.

Joanne

"Ik moet altijd rekening houden met of ik een training heb, wat de effecten zijn van mijn training, hoe lang het duurt en hoe intensief het gaat zijn."

Meten is weten!

Wanneer de ochtendtraining klaar is, ga ik naar huis of naar school. De training heeft natuurlijk nog na-effect op mijn bloedsuiker en daarom is het belangrijk dat ik dit na de training in de gaten blijf houden. Ik voel meestal zelf aan hoe mijn bloedsuiker is en soms check ik mijn bloedsuiker ook hier weer even door middel van een vingerprik.

Tijdens de lunch herhalen de stappen van het ontbijt zich weer. Dus eerst meten, dan spuiten en vervolgens mijn lunch opeten. Tijdens de lunch hoef ik meestal geen rekening te houden met trainingen, omdat mijn tweede training pas in de avond is en ik daarvoor nog ga eten.

Met het avondeten is het belangrijk om weer rekening te houden met mijn volgende training. Dit is meestal een zware training en dus moet ik zorgen dat ik niet te veel ga spuiten, maar ook zeker niet te weinig. Tijdens deze training heb ik ook altijd mijn Aquarius bij de hand voor als ik in een hypo kom.

De na-effecten van sporten met diabetes

Wanneer ik thuiskom van de training is er natuurlijk weer een na-effect van de training op mijn bloedsuiker. Ik neem dus voor het slapen meestal nog een reepje om ervoor te zorgen dat ik in de nacht niet te veel zak. Helaas komt het weleens voor dat mijn bloedsuiker te veel zakt en ik dus in een hypo kom. Gelukkig word ik daar wakker van en kan ik door middel van dextro ervoor zorgen dat deze herstelt wordt.  

Als je dit leest en net zoals de 13-jarige ik bang bent dat je droom niet kan najagen, ga ervoor! Alles is mogelijk, ook met diabetes! Diabetes is een onderdeel in mijn dagen mét sport, maar het houdt mij niet tegen.

Toen ik in het ziekenhuis lag en de diagnose kreeg, was het eerste wat ik dacht: ‘Hoe moet ik nu verder met mijn carrière, hoe kan ik nu ooit nog de allerbeste worden?’ Ik was toen pas 13 jaar en vandaag de dag is mijn doel is nog steeds hetzelfde! Nu kan ik zeggen dat mijn sportlat niet op een ander niveau ligt ten opzichte van de periode toen ik nog geen diabetes had. 

Q&A met judoka Joanne

Is diabetes voor jou topsport?

add remove

Ik ben er wel dag en nacht mee bezig en ben altijd bezig om mezelf op dat vlak te verbeteren, maar het voelt voor mij niet als topsport.

Voelt diabetes soms als een wedstrijd?

add remove

Eigenlijk wel. Een dag met diabetes is nooit hetzelfde en mijn lichaam reageert nooit hetzelfde op diabetes. Dat is ook in wedstrijden zo. Een wedstrijd is nooit hetzelfde en mijn tegenstander reageert ook nooit hetzelfde.

Statement; sport is gezond, topsport niet altijd, geldt dit ook voor je diabetes?

add remove

Ja, ik denk dat dit ook voor diabetes geldt. Sporten is goed voor iedereen en zeker voor mensen met diabetes. Maar topsport met diabetes betekent soms andere keuzes maken om een zo goed mogelijke prestatie neer te zetten. En dat is soms niet precies volgens ‘het boekje’.

Is er een groot verschil tussen trainingen en wedstrijden als het gaat om diabetes?

add remove

Ja, er is een heel groot verschil. Bij wedstrijden komen er verschillende factoren kijken die je bij een training niet ervaart, maar die wel invloed hebben op je bloedsuiker. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan spanning. Dat heeft een grote invloed op je bloedsuiker, maar je kunt nooit bepalen hoeveel spanning je hebt en dat is dus op elke wedstrijd anders. Daarnaast staat de duur van een wedstrijd in het judo niet vast. Dat maakt het ook erg lastig, want je kan niet te hoog zitten, maar je moet ook niet te laag zitten. Er is dus geen vast iets wat ik op wedstrijden kan doen, zodat het altijd goed gaat.

Meer lezen over sporten en diabetes?

Onze partners