Diabetesverpleegkundige Ellen vertelt over de NDC

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) brengt mensen in beweging. Mensen met diabetes, maar ook zorgverleners en sportprofessionals. Wat is hun beweegreden? En wat levert meedoen aan deze leefstijlinterventie hun op? Wij interviewden DVK Ellen en delen hieronder graag haar verhaal. 

Ellen is diabetesverpleegkundige in huisartsenpraktijk Postma in Vlagtwedde, Groningen. Vanuit deze praktijk wist Ellen, in samenwerking met de gemeente en verschillende zorg- en welzijnsorganisaties, succesvol een lokale Diabetes Challenge te organiseren. Ellen deelt graag haar ervaring en hoopt daarmee anderen te motiveren ook een Challenge op te zetten.

Waarom doen jullie mee aan de NDC?

Sinds 2006 ben ik diabetesverpleegkundige in onze praktijk in Vlagtwedde. Vanuit mijn werk geef ik mensen het advies om (meer) te gaan bewegen. Bijvoorbeeld over wandelen: dit kan in de buurt en hier heb je slechts een goed paar schoenen voor nodig. Daarnaast is de omgeving van Vlagwedde prachtig om doorheen te wandelen.

Het leek mij een mooi idee mensen niet alleen te adviseren over bewegen, maar zelf ook mee te doen! Vanuit mijn motivatie om meer mensen te stimuleren te gaan bewegen en hen de mooie wandelomgeving te laten zien, heb ik de Diabetes Challenge vanuit onze praktijk opgestart. Ik wil mensen laten ervaren dat samen wandelen leuk kan zijn en dat het uiteindelijk gezondheidswinst oplevert. Sindsdien wandelen we iedere week met een enthousiaste groep door prachtige natuur, die inspireert tot bewegen.

Hoe organiseren jullie lokaal de Diabetes Challenges?

Ik wist niet direct waar ik moest beginnen. Ik ben om me heen gaan zoeken en vragen voor ondersteuning:

  • Zo heb ik onder andere het Huis voor de Sport benaderd, welke zich sterk maakt voor een gezonde leefstijl in de provincie. Op deze manier ben ik in contact gekomen met beweegcoach Taco. Hij heeft veel contacten in de wijk en ons geholpen met de organisatie.
  • Voor werving van deelnemers heb ik onder andere de lokale radio ingezet.
  • Met de praktijk hebben we besloten één keer in de week te wandelen tijdens werktijd. Er is veel support binnen het team: assistenten en huisartsen wandelen mee. Daarnaast zijn diëtiste, fysiotherapeuten en medewerkers van de lokale welzijnsorganisatie nauw betrokken en wandelt er elke week wel iemand van hen mee.
  • Omdat we als enige de NDC organiseren in Oost-Groningen doen ook deelnemers uit andere dorpen mee met de wandeltrainingen. We betrekken de deelnemers bij de organisatie. Zo bedenken zij bijvoorbeeld een wandelroute in hun eigen buurt voor de groep.
  • Tot slot maken we veel gebruik van de website Plan je Event van de Bas van de Goor Foundation. Deze ondersteunt ons voornamelijk in de communicatie naar deelnemers. Zo houd ik wekelijks een blog bij, met het doel ook anderen te enthousiasmeren met onze wandelverhalen.

Wat levert de NDC jullie op?

De NDC levert ons als zorg-, sport- en welzijnsprofessionals veel op. De NDC bevordert ons onderlinge contact en de onderlinge samenwerking. De betere samenwerking heeft weer een positief effect op de mensen die onze praktijk binnenkomen. Daarnaast merk ik, sinds de start van de NDC, een positief verschil in contact met de deelnemers tijdens het spreekuur. Als je het samen doet kost het echt niet veel tijd. Je krijgt er zoveel positiefs voor terug!

“De NDC bevordert ons onderlinge contact en de onderlinge samenwerking.”

Als zorgverlener meedoen aan de NDC?

In 2019 wisten meer dan 200 prakijken, gezondheidscentra en instellingen lokaal een Challenge te organiseren. Het verhaal van Ellen is een goed voorbeeld van hoe je lokaal een Diabetes Challenge kan starten. Wil jij dit ook en durf je de uitdaging aan? Of heb je vragen? Laat het ons weten via ndc@bvdgf.org. Kijk voor meer informatie op www.nationalediabeteschallenge.nl.

Gerelateerde evenementen