Zelfstandig verder wandelen!

Deelnemers Pilot Diabetes in Beweging gaan laatste 20 weken in

Op maandag 20 november kwamen alle deelnemers van de wandelgroepen in Hilversum bij elkaar. De deelnemers, wandelen mee in de pilot met de naam Diabetes in Beweging.  Zij zijn nu 30 weken onderweg in het traject en gaan de laatste 20 weken in. Zelfstandig met de groep. Hoe gaat het met ze en hoe kijken ze naar de komende 20 weken?

Een omslagpunt

Werken aan je eigen gezondheid. Door wekelijks te wandelen. En dat bijna een jaar lang; namelijk 50 weken. Bijna 100 deelnemers doen dat in Hilversum. Onder professionele begeleiding gingen zij in april van start. Nu zijn we 30 weken verder. De bijeenkomst op 20 november is het omslagpunt in het programma. Vanaf nu zullen de buurtsportcoach en de andere aangesloten professionals de wandelgroepen wat meer loslaten. Uit de tussentijdse evaluatie die we met hen hebben gedaan, blijkt dat de begeleiders het een spannend moment vinden. Tegelijkertijd hebben de meesten er het volle vertrouwen in dat de deelnemers lekker zullen blijven wandelen. “Ik twijfel er niet aan of de groepen doorgaan. Er is zoveel enthousiasme en er zijn al plannen om samen door te wandelen.” Aldus één van de aangesloten diëtisten.


Dit artikel gaat verder onder de foto's

Ik twijfel er niet aan of de groepen doorgaan. Er is zoveel enthousiasme en er zijn al plannen om samen door te wandelen.'

Positief effect

Mensen merken na deze weken zeker al dat meer bewegen en gezond leven invloed heeft op hun fysieke en mentale gezondheid. In de tussentijdse evaluatie gaven deelnemers aan zich fitter en energieker te voelen en de groep erg gezellig te vinden. Ook bewegen zij buiten de wandelgroep om steeds meer. De buurtsportcoaches merken ook dat de conditie van mensen vooruitgaat en denken dat de gezelligheid ervoor gaat zorgen dat mensen het vol blijven houden.

In de eerste 30 weken werden er al drie leefstijlthema’s behandeld met alle deelnemers. In de komende 20 weken zijn dat nog 2 thema’s. Eentje daarvan is volhouden. Want je gedrag veranderen is niet eenvoudig. Dat heeft tijd en doorzettingsvermogen nodig. Daarin worden de deelnemers begeleid. De professionals laten de groep natuurlijk niet helemaal los. Er is nog altijd contact op afstand en ze zullen nog een enkele keer meelopen.

Na de 20 weken zelfstandig lopen is er een feestelijke afsluiting. Die vindt plaats in het voorjaar. Jeroen Flim; programmamanager bij de Bas van de Goor Foundation vertelt over zijn bevindingen tot zover; ‘Het is voor het eerst dat we mensen zo’n lange tijd begeleiden. Mede dankzij de partners hier in Hilversum lukt het om deze mensen echt te helpen naar een gezonde leefstijl. Ik zie bij deze bijeenkomst veel vrolijke gezichten en hoor positieve ervaringen. Ik zie veel mogelijkheden voor de mensen die echt wat meer steun nodig hebben om die eerste stappen letterlijk en figuurlijk te zetten. Wij wensen de wandelaars in Hilversum in elk geval nog heel veel plezier en succes de komende weken!”

Doorontwikkeling en plannen voor 2024

Natuurlijk zijn er in deze pilotfase een aantal ontwikkelpunten uit de evaluatiegesprekken gekomen. Aangesloten praktijkondersteuners zien bijvoorbeeld kansen om de groepswandelingen in de toekomst nog meer in te zetten als vervanging van een deel van de individuele consulten die mensen normaal gesproken hebben. Belangrijke randvoorwaarde daarvoor is dat er meer deelnemers uit de eigen huisartsenpraktijk meedoen. Daardoor levert het de praktijkondersteuner tijdswinst op.

Wat is Diabetes in Beweging?

Diabetes in Beweging is een nieuw initiatief van de Bas van de Goor Foundation, in samenwerking met de Regionale Huisartsen Organisatie Gooi en Omstreken (RHOGO), Team Sportservice ’t Gooi, de gemeente Hilversum en Zilveren Kruis. Deelnemers gaan gedurende 50 weken al wandelend aan de slag met gezonder leven. De eerste 30 weken doen zij dit onder begeleiding van een buurtsportcoach. Ook wandelen de praktijkondersteuner, diëtist en leefstijlcoach regelmatig mee. Tijdens het wandelen en door middel van een logboek worden de leefstijlthema’s bewegen, gezonde voeding, ontspanning, slaap en volhouden behandeld. De laatste 20 weken van het programma wandelen deelnemers zelfstandig door met elkaar.

Meer locaties in 2024

Volgend jaar september gaan we op meer locaties in Nederland starten met een doorontwikkelde versie van Diabetes in Beweging. Wil je meer weten over het programma en/of de tussentijdse evaluatie hiervan? Stuur dan een mail naar dib@bvdgf.org.

Bekijk onze activiteiten

Onze partners