Diabetes en de alternatieve Elfstedentocht

Een dubbele uitdaging!

Op dinsdag 23 januari om 7:00 starten tien deelnemers hun alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk. Twee van hen hebben zelf diabetes type 1. De anderen hebben een familiaire link met diabetes of kijken uit naar een epische uitdaging: 200 km schaatsen binnen 12 uur op natuurijs. Patrick en Bernadette hebben diabetes type 1 en we stelden hen een paar vragen.

“Elfstedentocht; drie keer scheepsrecht voor jou, Patrick?”

“Ja, deze keer moet het gaan gebeuren. Na een afgelasting door Covid en een sneeuwdump vlak voor de toertocht vorig jaar, ziet het er dit jaar een stuk beter uit. De zon schijnt, er is voldoende ijs, het vriest ’s nachts lekker door en er wordt geen neerslag verwacht. Ik ben er klaar voor.”

“En heb je je plan voor de toertocht van aanstaande dinsdag helder?”

“Zeker, wat betreft kleding heb ik prima kunnen oefenen onder dezelfde omstandigheden als straks bij de toertocht. Ook het insulineplannetje heb ik gemaakt. Ik ga niet te zwaar ontbijten, bolus een beetje insuline en dan zet ik mijn pomp op 90%. Bij het hardlopen zet ik hem normaal gesproken op 75%, maar de hartslag bij het schaatsen is wat lager. De ijsbaan die waarschijnlijk geprepareerd wordt zal ongeveer tien kilometer lang zijn en dat betekent dat ik ongeveer elk half uur voorbij de verzorgingspost kom. Ik kan dan elke ronde wat eten. Zo zorg ik ervoor dat ik niet alleen stabiele bloedsuikers heb maar ook voldoende energie om de hele dag vol te houden. Want dat is natuurlijk wel een extra dimensie bij deze uitdaging. Je staat voor je het weet tien tot twaalf uur op het ijs. Het is voor mensen zonder diabetes al een hele uitdaging om genoeg energie binnen te krijgen. Laat staan als je dan gedurende de dag ook nog je glucosewaarden moet organiseren. In theorie kan het dus gebeuren dat je de hele dag mooie bloedsuikers hebt, maar toch de welbekende hongerklop krijgt. Ja, en dat wil je wel voorkomen. Mijn glucosewaarde kan ik op mijn horloge aflezen, dat is fijner dan op je telefoon of op je pomp. Ik verwacht dat de stress van een wedstrijd wel te merken zal zijn. Die stress is er altijd wel een beetje. Al die zenuwachtige mensen om je heen zorgt dat er gezonde spanning is. Maar eenmaal van start, valt die spanning weg en gaan we lekker schaatsen. Ik heb er veel vertrouwen in dat ik goed voorbereid ben.”

“Bernadette, jij bent er voor de eerste keer bij. Je twijfelde eerst nog over dit avontuur. Waarom heb je je toch ingeschreven?”

“Ik ben blij dat ik me heb ingeschreven. Jullie doen ongelooflijk mooi werk. Ik heb zelf diabetes gekregen toen ik volwassen was. Maar als je als kind de diagnose krijgt in een periode waarin je nog in de groei bent en je je zelfbeeld aan het ontwikkelen bent, dan is het absoluut niet fijn om dat te moeten doen met diabetes. Het is heel mooi om te zien wat jullie als organisatie allemaal voor die groep kinderen organiseren. Diabetes is een complexe aandoening, heel impactvol en toch ook zo onzichtbaar. Je hoopt dat er meer bekendheid komt wat diabetes type 1 nu precies inhoudt. Dat als eerste, maar ik vond het ook fijn om me in te schrijven vanuit eigen belang. Het is soms lastig om gemotiveerd te blijven te sporten als het best wel vaak fout gaat. Dan heb je te hoge of te lage glucosewaarden en lukt het niet meer om te genieten van je sportmomenten. Ik heb paardgereden, gezwommen en geskeelerd en nu schaats ik met mijn kind en mijn man. Dat is erg leuk. Door mee te doen kun je verhalen delen met anderen mensen met diabetes. En je haalt nieuw plezier uit sportieve uitdagingen. Ik ben blij dat ik erbij ben. Tegelijkertijd twijfelde ik of zo’n voorbereiding zou passen naast een baan en familieleven. Maar het is me gelukt om samen met mijn man te gaan trainen en hem zelfs zover te krijgen om mee te schaatsen op de Weissensee. Dubbele winst dus, dat voelt heel fijn.”

“Hoe ging het op het natuurijs tijdens de dagen vooraf aan de tocht op dinsdag?”

“Het gaat goed. De omstandigheden zijn prachtig. Het is nog een beetje uitzoeken hoeveel insuline ik wil ontvangen tijdens de tocht. Gisteren zat ik bijvoorbeeld een beetje hoog in mijn glucosewaarden en dan word ik wat wiebelig. Dat is op schaatsen lastig en ben daarom een paar keer gevallen. Ik probeer voor de 200km te gaan op dinsdag, maar dat is niet het hoogste doel. Ik wil gewoon genieten, leren en een leuke tijd hebben. Het besef dat sport en diabetes op deze manier op een leuke en leerzame manier te combineren is zou wat mij betreft een groter podium verdienen. Niet alle zorgverleners vinden het makkelijk om goede adviezen te geven, dat is ook best lastig. Daarom is het heel waardevol dat de foundation het verhaal over het belang van sport en bewegen als je diabetes hebt goed uitdraagt.”

“Patrick, nog even terug naar jou. Je bent al bij een aantal fondsenwervende challenges van ons actief geweest. Mountainbiken in verschillende Europese landen, de marathon(s) in New York en nu dus de (alternatieve) Elfstedentocht. Waarom trekken deze uitdagingen je?”

Het heeft toch iets heroïsch. Zeker deze Elfstedentocht. Je weet niet of hij ooit nog een keer geschaatst wordt. Daarom is het geweldig als je hem dan wel ooit geschaatst hebt. Het is ook iets persoonlijks. Ik was, ben en wordt geen schaatser. Daarom is het juist een uitdaging die ik met beide handen aangrijp. Tegelijkertijd blijven de verhalen die je op die verschillende evenementen hoort van anderen me energie geven om me in te blijven zetten. Wat de impact is op het leven van anderen, of op het leven van ouders van kinderen met diabetes. Ook zij schaatsen mee en het maakt toch iedere keer weer indruk als je hoort welke positieve impact de evenementen van de foundation hebben op de deelnemers. Dat gun je iedereen en daar wil ik graag een bijdrage aan leveren. Dat maakt de groepen ook altijd heel compact en er ontstaat steeds weer een teamgevoel. Ik kijk enorm uit naar dinsdag en ik denk dat we als team een mooie prestatie gaan neerzetten.”

Heel veel succes met jullie eigen toertocht en het managen van jullie glucosewaarden.
De toertocht van dinsdag is live te volgen via www.weissensee.nl.

Bekijk onze activiteiten

Onze partners