Annel over de challenge...

Iedereen beleeft de #WeBike2ChangeDiabetes op zijn of haar eigen manier. Zo haalt ook iedereen zijn of haar eigen lesssen, leermomenten en inzichten uit de challenge. Annel vertelt hoe waardevol het is om de voordelen van het sporten bij mensen met diabetes uit te dragen, de waarde van het organiseren van sportkampen voor kinderen met diabetes en de gesprekken. Maar ook wat het doet om ervaringen uit het dagelijks leven en persoonlijke tegenslagen te delen.

"Het was opvallend mooi om te zien wat een ‘blik van herkenning’ met iemand kan doen."

Ik ben Annel Lameijer, internist-endocrinoloog in opleiding in het UMCG. Ik rond mijn opleiding af per december 2021. Daarnaast doe ik promotieonderzoek naar de invloed van glucosesensoren bij mensen met diabetes. Via prof. Henk Bilo ben ik betrokken geraakt bij de Bas van de Goor Foundation. Het uitdragen van de voordelen van sporten bij mensen met diabetes vind ik erg waardevol, evenals het ondersteunen van de overige doelen van de Foundation, zoals het organiseren van sportkampen voor kinderen met diabetes. Zelf ben ik ook sportief en mountainbiken is inmiddels een nieuwe hobby geworden naast meerdere keren hardlopen per week.

De individuele verschillen zijn enorm!

Ter voorbereiding op de mountainbike challenge hebben deelnemers vragenlijsten ingevuld, waardoor ik een goed beeld kreeg van de basale dagdosering, de therapie (pomp of pen), de regulatie, relevante overige aandoeningen en belangrijke medicatie. Door de trainingsdagen en -weekenden vooraf heb ik de groep bovendien al ruim een jaar tevoren leren kennen en met sommigen heb ik al intensiever contact gehad over diabetes en sport voorafgaand aan deze challenge.
 
Dat de insuline behoefte daalt tijdens langdurige intensieve inspanning is geen nieuws, maar de mate waarin dit gebeurt verschilt enorm van persoon tot persoon. Het is dan ook maatwerk om samen met ieder individu de regulatie tijdens inspanning af te stemmen. Het einddoel is om te komen tot een instelling waarbij zo prettig mogelijk gesport wordt met zo min mogelijk zorgen over de glucosewaarden.
Individuele verschillen zitten o.a. in het type insuline pomp (en bijbehorende mogelijkheden voor instellingen tijdens sport), de insuline behoefte en de waarde waarbij iemand zich comfortabel voelt om te sporten. Daarnaast was bijvoorbeeld de gewenste strakkere regulatie tijdens een prille zwangerschap een extra uitdaging tijdens deze challenge.

Tijdens de diabetes sessies in de avonduren zijn de ervaringen van die dag met de groep gedeeld. Met zeer veel bewondering en respect kijk ik terug op de openheid waarmee een ieder dit heeft gedaan. Binnen de groep ontstond al snel een sterke band; tussen jong en oud en mensen met uiteenlopende achtergronden en karakters. Het was opvallend mooi om te zien wat een ‘blik van herkenning’ met iemand kan doen. Een voorbeeld om uit te lichten is hierbij de opmerking een van de deelnemers dat hij even een zweef moment beleefde toen hij wist dat zijn glucosewaarde goed was en hij zonder zorgen kon genieten van een pittige afdeling naar beneden.

Even leek het alsof hij geen diabetes meer had. Een zorgeloze sport beleving is zeker niet vanzelfsprekend. Anderzijds was er namelijk ook de herkenning bij de beschrijving hoe een fietstocht qua beleving sterk tegen kan vallen als glucosewaarden te hoog of te laag zijn.

"Bij iedereen voelt dit anders, maar de sterke invloed van het ervaren van onvoldoende grip op glucosewaarden op het totaalplaatje van de beleving was herkenbaar."

Naast gesprekken over diabetes en sport was er ook ruimte om ervaringen uit het dagelijks leven en persoonlijke tegenslagen te delen. Dat kwam soms hard aan. Bijvoorbeeld de impact van een opmerking dat het hebben van diabetes wel mee zal vallen als je er sterk uit ziet, fulltime werkt en goed kunt sporten. Iemand zonder diabetes ervaart vaak niet de impact van een leven met diabetes, 24/7. Tijdens deze week zie je dat men aan een half woord genoeg heeft. Het vergt geen nadere uitleg als iemand zegt dat hij een slechte dag heeft na een nachtelijke hypo.

Terug naar de challenge van afgelopen week. O.b.v. dagelijkse regulatie aanpassingen, met name o.b.v. de ervaringen van de voorgaande dag en jarenlange ervaring van iedereen hebben we met elkaar fantastisch mooie en uitdagende tochten gemaakt, waarbij diabetes niet in de weg stond om deze challenge tot een goed einde te volbrengen. Iedereen stond voor elkaar klaar. Ik heb veel bewondering voor ieders inzet, openheid en de bijzondere band die na een kleine week is opgebouwd.   
Het was leerzaam en mooi om in samenspraak doelen op te stellen en het effect van veranderingen te evalueren.
 
Ik wens iedereen een plezierige sport ervaring met zo min mogelijk diabetes gerelateerde zorgen. Deze onvergetelijke mountainbike challenge ervaring heeft voor iedereen tot extra inzichten en motivatie geleid om het fietsen thuis in Nederland voort te zetten met meer grip op de glucosewaarden.

In de spreekkamer zie je niet wat een blik van herkenning met iemand kan doen. Ik ben erg dankbaar dat ik dit mee heb mogen maken en gun iedereen deze ervaring, zowel zorgverleners als mensen met diabetes.

Lijkt het jou ook leuk om de volgende keer aanwezig te zijn bij een van onze evenementen en wil je net zo'n ervaring opdoen als Jessica en Timo? Kijk dan snel in de evenementenkalender. 

Sportieve groeten,

Team Bas van de Goor Foundation

Bekijk evenementen van de BvdGF