Leefstijlverbetering voor mensen met type 1, insulinestrategieën voor mensen met type 2.  

Hè, dat was toch juist andersom? Als je diabetes type 1 hebt dan ben je toch voornamelijk bezig met diabetesmanagement, oftewel het bedenken van de juiste hoeveelheden toe te dienen insuline en de timing daarvan? Leefstijl is toch meer iets voor mensen met diabetes type 2?  

Dat beeld bestaat.

Nog actiever inzetten op leefstijl voor alle mensen met diabetes

Een internist zei onlangs tegen mij: “De levensverwachting van mensen met diabetes type 1 is de laatste tijd zo enorm toegenomen dat ‘jullie’ nu uiteindelijk ook ‘gewoon’ overlijden aan de leefstijl gerelateerde aandoeningen zoals hart- en vaatziekten. Jullie moeten nu ook aan de slag.”

En ja, het staat er op schrift een beetje koud, maar hij gaf aan dat het een mooie boodschap is. De levensverwachting van mensen met diabetes type 1 stijgt en dat is goed nieuws. Het onderzoek dat enige tijd door het DiabetesFonds werd gepubliceerd gaf aan dat er onder een bepaalde groep een kortere levensduur te verwachten is. Maar het kan natuurlijk niet anders dat met de steeds beter wordende zorg en betere insulinesystemen, de glucosewaarden verbeteren en zo de kans op complicaties kleiner wordt. 

En daarmee is het belangrijk om nog actiever in te zetten op leefstijl voor alle mensen met diabetes; type 1 en 2. Wij zijn natuurlijk al erg actief op het thema sport en bewegen, maar daarnaast gaat leefstijl ook over voeding, slaap, alcohol, roken, stress en zingeving. Thema’s die allemaal, stuk voor stuk, ook een hele positieve uitwerking hebben op je diabetesmanagement. Deze maand besteden we vanuit de foundation daar deze maand extra aandacht aan.   

Arnhem NDC wandelgroep

Betere glucosewaarden 

Gezond eten, minder stress (door het hebben van een levensdoel), beter slapen, minder alcohol, dat zijn natuurlijk allemaal leefstijlverbeteringen die je ook nog eens helpen om je glucosewaarden stabieler te houden. Er zijn vast al heel veel mensen met type 1 die nu denken: maar dan doe ik toch al aan leefstijlverbetering? Klopt, heel goed: volhouden! Voor degene die moeite hebben met het vinden van stabiele glucosewaarden: dit is een kans om twee vliegen in één klap te slaan. Door aan de slag te gaan met je leefstijl krijg je zicht op betere glucosewaarden. 

En diezelfde internist vroeg mij ook of ik wist dat er in Nederland meer mensen met diabetes type 2 insuline gebruiken dan er mensen met type 1 zijn?

Dat betekent dat deze groep van 150.000 tot 200.000 mensen ook moeten nadenken hoeveel insuline ze spuiten op basis van wat ze eten, hoeveel ze bewegen, hoe goed ze slapen en hoeveel stress ze ervaren. En dit zijn nog maar vier van de 42(+) factoren die invloed hebben op je glucosewaarden. De meeste orale medicatie geeft geen kans op hypo’s. Dat is een veilige gedachte, maar ontslaat je niet helemaal van het feit om ook bezig te blijven met een betere leefstijl. Want dat kan invloed hebben op de hoeveelheid medicatie die je nodig hebt. Er is geen enkel medicijn dat zorgt dat diabetes type 2 weggaat. Wel is aangetoond dat 40% van de leefstijlinterventies ervoor zorgt dat mensen van de medicatie afkomen. Dat is een geweldig doel om voor te werken.  

Samen bereik je meer dan alleen  

Leefstijlverbetering en diabetesmanagement zijn dus twee onderwerpen die voor beide groepen mensen met diabetes grote invloed (kunnen) hebben op de kwaliteit van leven. Het is niet (altijd) gemakkelijk om de eerste stap te zetten om dat vervolgens vol te houden. We zijn dan ook blij dat we met veel verschillende partners hierin samen optrekken. Naast de zorgverleners, welzijnswerkers en lokale overheden wil ik Menzis en Novo Nordisk specifiek noemen. Zij werken intensief met ons samen om naast de eerdergenoemde partijen ook bij te dragen aan leefstijlverbetering.  

Gelukkig word je dus niet ingedeeld in één van beide onderwerpen en kun je zelf kiezen waar je het meest behoefte aan hebt. Ik denk dat je er uiteindelijk achter komt dat er niet heel veel verschil in zit. Met deze twee thema’s; leefstijlverbetering en diabetesmanagement gaan we de komende maand aan de slag. Waar haak jij op aan? Ik hoor het graag!  

- Bas

We organiseren meerdere evenementen waarbij we je ondersteunen in het leren over (en omgaan met) je diabetesmanagement, leefstijl is hier uiteraard altijd een onderdeel!, wil je daarom ook met ons mee wandelen met de Nationale Diabetes Challenge, mee op challenge of naar een Back on Track? Leuk! Ga naar de evenementenkalender voor meer informatie!

Naar de evenementenkalender