Wandel mee naar een gezonde toekomst

Bewegen en een gezonde leefstijl zijn belangrijker dan ooit. Door regelmatig te wandelen blijf je fit, versterk je spieren en gewrichten en het maakt je ook nog eens weerbaarder tegen virussen, zoals corona.

Bewegen met diabetes

Bewegen en een gezonde leefstijl zijn belangrijker dan ooit. Door regelmatig te wandelen blijf je fit, versterk je spieren en gewrichten en stimuleer je de bloedsomloop. Het verkleint het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en overgewicht. En het maakt je ook nog eens weerbaarder tegen virussen, zoals corona.

Bewegen is goed voor iedereen, maar al helemaal voor mensen met diabetes type 2 (vaak ook suikerziekte genoemd). Het kan ervoor zorgen dat je minder medicatie nodig hebt en gewicht verliest. Maar in beweging komen is best een uitdaging. Daarom ondersteunen wij – samen met lokale zorg-, sport- en welzijnsprofessionals – mensen met diabetes bij het in beweging komen en blijven.

Onderzoek laat namelijk zien dat daar behoefte aan is, juist door corona! Want door alle maatregelen zijn veel mensen minder gaan bewegen, terwijl bewegen zo ontzettend belangrijk is. De Nationale Diabetes Challenge (NDC) gaat jou helpen om op een gezonde manier in beweging te komen.

Wat is de Nationale Diabetes Challenge?

De NDC is een beweegprogramma van de Bas van de Goor Foundation. Deelnemers wandelen ongeveer 20 weken lang samen met hun zorgverlener, welzijnsprofessional en/ of buurtsportcoach één keer per week in eigen buurt. De wekelijkse wandelingen starten waarschijnlijk in de derde week van mei.

Onderzoek laat onder andere zien dat de deelnemers na de NDC:

  • zich fitter en energieker voelen,
  • in gewicht afvallen,
  • en minder medicatie nodig hebben.

Bovendien merken zij dat samen bewegen en aan de slag gaan met je gezondheid leuk en belangrijk is. Dat motiveert uiteindelijk om ook in beweging te blijven!

Wil jij je fitter voelen en je bloedsuikerwaardes verlagen? Kijk op deze pagina of er bij jou in de buurt gewandeld wordt en schrijf je in! Dan krijg je een uitnodiging om op veilige en gezellige manier mee te gaan wandelen. Samen gaan we stap voor stap op weg naar een gezonde toekomst.

Bewegen is goed voor iedereen! Daarom nodigen we niet alleen mensen met diabetes uit om mee te doen aan de NDC, maar is iedereen welkom om mee te wandelen.

 

Veilig en gezond samen wandelen

Om de wandelingen veilig en gezond te laten verlopen, wordt er altijd rekening gehouden met de laatst geldende coronamaatregelen. De Bas van de Goor Foundation houdt lokale organisatoren op de hoogte van de maatregelen en deelt tips om binnen de maatregelen die er zijn toch de NDC voort te zetten. Vanaf 17 mei ontvang je ook iedere week een mail van ons om je te motiveren lekker op pad te gaan, ook als dat nog even niet kan in groepen.

Zelf starten met wandelen?

Tip 1: Begin rustig

We zijn van nature geneigd om direct fanatiek van start te gaan. Doe dat niet. Start met korte wandelingen en bouw de tijd van de wandeling langzaam op. Zorg dat je na iedere wandeling minstens 1 dag rust pakt om je lichaam de kans te geven te herstellen. Wanneer jij je inschrijft voor de Nationale Diabetes Challenge krijg je een wandelschema van ons, passend bij jouw doel. Op het schema zie je iedere week hoeveel jij die week gaat wandelen.

Tip 2: Draag fijne schoenen

Wanneer je start met wandelen kan dit prima op je sportschoenen of andere schoenen, zonder hak, die goed zitten. Houd je voeten goed in de gaten. Blaren of wondjes? Laat die dan eerst goed herstellen en kies eventueel andere schoenen. 

Tip 3: Doe altijd een warming-up en cooling-down

Net als bij andere sporten is het bij wandelen ook belangrijk om te starten met een warming-up en af te sluiten met een cooling-down. Hiermee verklein je de kans blessures.

Met de warming-up bereid je je lichaam en geest voor op de prestatie die je gaat leveren. Je hartslag zal langzaam versnellen, je lichaamstemperatuur gaat langzaam omhoog en je spieren worden soepeler. Een warming-up kan bestaan uit rustig beginnen met wandelen en een aantal oefeningen om je spieren los te maken. 

De cooling-down is het omgekeerde van de warming-up: na afloop van de wandeling moet het lichaam naar rustniveau worden gebracht. Door niet acuut te stoppen, maar het wandelen geleidelijk af te bouwen voorkom je gespannen en vermoeide spieren. Wandel de laatste 5 minuten heel rustig en doe daarna een aantal rekoefeningen.

Tip 4: Creëer de juiste omgeving

Geen zin, geen energie, geen tijd, geen… Er zijn misschien wel honderd excuses te bedenken om niet te gaan wandelen. Om ervoor te zorgen dat je iedere keer weer met plezier op pad gaat, is het belangrijk om de juiste omgeving te creëren, waarin je gestimuleerd wordt. Op deze manier voorkom je dat je niet gaat trainen en het moeilijker wordt om de trainingen weer op te pakken.

Trek bijvoorbeeld ’s ochtends je schoenen direct aan. De stap om dan naar buiten te gaan voor een wandeling is een stuk kleiner.

Tip 5: Ga samen wandelen

Kunnen we vanwege de maatregelen nog even niet in groepen wandelen? Nodig dan een vriend, vriendin, buurman of buurvrouw uit om gezellig samen te wandelen. Als die afspraak eenmaal staat ga je echt wel en bovendien is samen wandelen wel zo gezellig. Zorg wel dat je 1,5 meter afstand houdt.

Hoe doe je mee?

Wil jij meewandelen met de NDC? Gedurende april en mei komen er steeds meer locaties bij. Bekijk of er al een wandellocatie in jouw buurt is en schrijf je in:

Ik wil meedoen!

Voor al je vragen, verhalen en opmerkingen over de Nationale Diabetes Challenge kun je bij ons terecht:

Mail ons