Evan en Ryk over sportdoelen en deze bijzondere ervaring...

Ook Evan en Ryk zijn onderdeel van het MTB WeBike team van 2021. Samen met de andere #WeBike2ChangeDiabetes Challenge deelnemers zijn ook zij Spanje aan het ontdekken op de mountainbike. Evan en Ryk vertellen over de sportieve doelen, wat ze getriggerd heeft om mee te doen en wat het ze leert over het leven met diabetes. 

Sportieve doelen

Door de pandemie ontbrak het mij (Evan) aan korte termijn sportdoelen. Ik ging op zoek naar een sportief doel voor mijn eigen fitheid en gezondheid. Toen een teamgenoot mij wees op deze challenge was ik meteen om. Een prachtige uitdaging en een prachtig goed doel om te steunen.

Nog volledig bleu in de échte uitdagingen van diabetes ging ik mij voorbereiden op de sportieve doelen. Daarbij vertelde ik Ryk (als bouwer van mijn MTB wielen) over mijn plannen, en ook hij was meteen getriggerd.

 

"Mijn ervaring met diabetes is relatief beperkt."

Zo gingen wij beide in voorbereiding voor de sportprestate met eigenlijk nog weinig kennis van diabetes. Maar na een voorbereidingsweekend en de nodige gesprekken zijn wij beiden zwaar onder de indruk wat voor impact diabetes op je (sportieve) leven heeft…

Ryk: "Mijn ervaring met Diabetes is relatief beperkt. Een paar familieleden hebben Diabetes type 2, waaronder mijn vader. Zoals Evan al zei werd ik getriggerd door zijn plannen. Daar ben ik nu blij mee, want er is een wereld voor mij open gegaan!" 

Vol bewondering kijk ik hoe iedereen elkaar helpt, ervaringen uitwisselt en meedenkt over eventuele situaties die ontstaan tijdens de Challenge. We maken schitterende dagen mee hier in Spanje, en sportief gezien ook soms behoorlijk pittige uitdagingen. Ik zie nu van dichtbij hoe iemand met diabetes eigenlijk 24/7 bezig moet zijn met zijn/haar ziekte, inclusief bijbehorende uitdagingen, inschattingen en keuzes die daarvoor genomen moeten worden.

"Bijzonder vind ik vooral de openheid van de groep. Alle nieuwsgierige vragen die ik heb worden duidelijk en geduldig beantwoord. Dit alles maakt deze Challenge niet alleen een mooi sportieve ervaring, maar vooral heel waardevol."

Evan: "Een vriend van mij heeft diabetes type 1. Ik zie hem zo nu en dan in de weer met zijn pomp en tijdens het sporten soms een Dextro nemen. Nooit realiseerde ik mij dat dit het topje van de ijsberg is. Ik heb gezien dat zoveel factoren je glucosewaarden bepalen. Het onder controle houden van je glucosewaarden is een vaardigheid die niet vanzelfsprekend is. Des te mooier om te zien tijdens deze bike challenge hoe iedereen met elkaar in gesprek is en leert van elkaars ervaringen. Ik zie soms de frustratie dat diabetes je leven kan beheersen, en prachtig om te zien hoe deze setting ervoor zorgt dat je leert dat het ook anders kan! Ik ben zeer dankbaar voor een goede gezondheid maar vooral geïnspireerd door deze groep mensen met hoe ze in het leven staan!"

Lijkt het jou ook leuk om de volgende keer aanwezig te zijn bij een van onze evenementen? Kijk dan snel in de evenementenkalender. 

Sportieve groeten,

Team Bas van de Goor Foundation

Bekijk evenementen van de BvdGF