Terugblik Webike-week in Extremadura, Spanje  

Live-uitzending met verhalen en een opbrengst van € 47.532,-

Het was lang wachten, maar in oktober gingen de racefietsers voor de #WeBike2ChangeDiabetes Extremadura van start! Na maanden hard trainen konden ook de zij met hun fiets op reis om in het Spaanse Hervás hun fietskilometers te maken. Ruim [hoeveel] fietsers reden vele kilometers en hoogtemeters, deelden hun verhalen en maakten samen een live-uitzending voor zorgprofessionals.   

Terug- en vooruitkijken 

Er fietsten drie groepen een A, B en C route, zodat iedereen een aangenaam niveau kon fietsen. Zo heeft iedereen zowel op de fiets als op persoonlijk niveau zijn eigen challenge. Na op de eerste dag een flink aantal kilometers én hoogtemeters gemaakt te hebben, was de kop eraf. Voor sommige deelnemers zijn challenges dé momenten om terug te kijken. Terug te kijken én te beseffen wat voor plek diabetes in je leven heeft. Zo ook voor Peter, hij vertelde in een persoonlijk interview hoe hij na 10 jaar diabetes anders naar zijn hobby, het fietsen én diabetes is gaan kijken. 

“Nee, ik heb geen diabetes, nee, sterker nog, diabetes heeft mij te dealen! (alvast sorry diabetes, je krijgt het niet makkelijk met mij). Ik heb veel energie en stel hoge eisen aan het leven, en dus ook aan mijn diabetes. De grootste omslag was dat het fietsen niet alleen mijn hobby was en is, maar ook een onderdeel van mijn diabetesmedicatie werd. Als het stormt en hard regent, bolus je ook insuline, dan zeg je niet: “nou vandaag even niet”.” 

“De grootste omslag was dat het fietsen niet alleen mijn hobby was en is, maar ook een onderdeel van mijn diabetesmedicatie werd.”

Ook Janneke reed mee en vertelt over de herkenning en erkenning in de groep, een veelgehoorde quote wat laat zien hoeveel effect deelname aan een challenge kan hebben. “Normaal bedenk ik vooraf wat ik eet, wanneer ik de pomp in de sportstand zet en hoeveel insuline er nog actief is in mijn lijf. Vandaag was ik dat even vergeten en prompt piept mijn pomp dat ook de batterij leeg is. Ook niet mee genomen. Op zo’n moment sluipt bij mij het gevoel van falen naar boven. Hoe kan ik als diabeet daar niet aan denken? Maar hoe heerlijk is dan deze week. Batterij is direct geregeld en een goed gesprek over herkenning van dat gevoel. Ken je het moment dat je je zo gelukkig voelt dat je ogen er vochtig van worden? Nou dat had ik deze dag een paar keer. 

“Ken je het moment dat je je zo gelukkig voelt dat je ogen er vochtig van worden? Nou dat had ik deze dag een paar keer. - Janneke 

Live uitzending zorgprofessionals 

Natuurlijk heeft elke challenge iets speciaals voor ons, maar deze challenge was extra speciaal, vanwege een live uitzending voor zorgverleners. Zij hoorden tijdens dit educatieve moment de verhalen van onze deelnemers Tom, Camiel en Danique. Verhalen over hun ervaringen op de fiets, de mentale uitdaging en de impact op je diabetes-management. De live-uitzending is helaas niet terug te kijken.   

“Een reis met extreme omstandigheden, extreme hoogtemeters en extreme dankbaarheid!”  

Opbrengst challenge 

In deze #webike2changediabetes challenge hebben we met een aantal extremiteiten te maken gehad. De hoogtemeters, de kilometers, het weer…en het opgehaalde bedrag…zo hebben de deelnemers het extreme bedrag van € 47.532 aan donaties opgehaald. Daarom ook extreem veel dank aan de deelnemers, iedereen die het mede mogelijk heeft gemaakt om te fietsen door Extremadrua en iedereen die gedoneerd heeft. Daarmee kunnen wij weer andere mooie momenten creeren!  

Lijkt het jou ook leuk om de volgende keer aanwezig te zijn bij een van onze challenges? Kijk dan snel in de evenementenkalender. 

Sportieve groeten,

Team Bas van de Goor Foundation

Bekijk evenementen van de BvdGF