Jessica en Timo over diabetes, ups & downs en leermomenten...

Op de derde dag van de #WeBike2ChangeDiabetes challenge brengt de route ons van Molinos de Duero naar Castroviego. Na een lange klim komen we aan bij het hoogste punt van de route. Omringd door puntige rotsen en groene valleien gaan we in gesprek met twee deelnemers. De één is diabetesverpleegkundige Jessica van Rijswijk en de ander is Timo Kwakman. Ze gaan in gesprek over de week, de leermomenten en wat we meenemen naar huis.

"Ik wil deze reis aangrijpen om te leren en mijn diabetes en mijn regulatie in het dagelijkse leven en tijdens sporten te verbeteren."

Jessica van Rijswijk is 26 jaar en werkt in het dagelijks leven als diabetesverpleegkundige in opleiding in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Ze heeft zelf diabetes type 1 en gaat al twee jaar mee met de WeBike2changediabetes challenge.
Timo Kwakman is 22 jaar, heeft diabetes type 1 en is in het dagelijks leven elektromonteur bij E.T.B. Cas Somsbroek. Hij is woonachtig in Volendam en heeft een veelzijdig en intensief sportpatroon.

Dag drie van de WeBike2ChangeDiabetes Challenge

Timo, wanneer ben je voor het eerst met de BvdGF in contact gekomen?
"Ik heb 12 jaar geleden voor het eerst deelgenomen aan een sportdag van de Bas van de Goor Foundation in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Destijds was dat op initiatief van mijn moeder die me altijd heeft gestimuleerd om te sporten en te leren. Ik vond het zo leuk dat ik aan Bas heb gevraagd of er meer van dit soort activiteiten waren. In de jaren daaropvolgend heb ik deelgenomen aan sportdagen, sportkampen en een wintersportkamp. Toen ik jong was vond ik dat super leerzaam."
En hoe ben je dan nu bij de challenge gekomen?
"Ik wilde eigenlijk iets met fietsen doen. Dat doe ik veel in mijn vrije tijd en daar haal ik veel plezier uit. Net op dat moment kwam ik een bericht van de BvdGF tegen op FB tegen waar de WeBike2ChangeDiabetes Challenge werd aangekondigd. Ik heb toen contact gezocht met de Foundation en heb me gelijk ingeschreven."
Ben je met een doel aan deze reis begonnen?
"Ten eerste is het voor mij een sportieve uitdaging in een prachtige omgeving. Ik ben eerder een week in Oostenrijk geweest en dat vond ik geweldig. Maar een andere belangrijke reden is dat ik thuis merkte dat ik niet echt controle had over mij diabetes. Ik wil deze reis aangrijpen om te leren en mijn diabetes en mijn regulatie in het dagelijkse leven en tijdens sporten te verbeteren. Met die verbeteringen hoop ik in de toekomst mountainbikewedstrijden te rijden en daar te presteren."

Hoe regel je je diabetes in het dagelijks leven?
"Ik probeer altijd een goede instelling na te streven. Dat lukt me nog niet echt. Ik vind het lastig om in te schatten. Als ik ga sporten eet ik normaal veel koolhydraten en eiwitten, rond de 80 gram koolhydraten. Voor de challenge boluste ik daar 2/3 van de geadviseerde insuline voor. Dan stap ik in de auto vanuit Volendam naar een MTB route op ongeveer één uur rijden. Aangekomen zet ik mijn basaal op 10% en ga ik 100 km fietsen. Ik probeer met mijn bloedsuiker rond de 13 mmol/L te starten. Met één reepje onderweg finish ik dan met een bloedsuiker van 5."
Hoe is dat nu na drie dagen challenge?
"Ik heb hele andere inzichten gekregen. Samen met de internist die mee is, hebben we nog eens goed naar mijn instellingen gekeken. Met name basaal en de ratio’s zijn aangepast, want daar had ik al heel lang niet naar gekeken. Thuis haal ik gemiddeld een Time In Range (TIR) van 34%, wat betekent dat ik in 34% van de tijd tussen de 3,9 en 10 mmol/L zit. Dat algoritme neem ik mee in deze week waardoor mijn pomp (een 670G) in automodus redelijk van slag is. Ik was gewend om niet alles te bolussen. Ik manipuleer de pomp eigenlijk door rekening te houden met de intensiteit van het sporten. Maar als de instellingen niet goed zijn begin ik eigenlijk al met een achterstand. Daar hebben we deze week stappen in gemaakt. Om nu zelf wat meer controle te hebben, haal ik de pomp uit de automodus en ga ik met een tijdelijke basaal aan de slag. Iedere dag gaat dat een stukje beter."
Wat leer je hier van andere mensen met diabetes?
"Iedereen gaat op zijn eigen manier om met diabetes. Maar ik leer vooral dat ik beter mijn koolhydraten moet tellen van het eten. Als je dat inschat wordt de rekensom een stuk eenvoudiger en heb je al minder kans op uitschieters. Ook het na-effect van sporten in de nacht en hoe dat gaat met het verlagen van je basaal is interessant. Mijn automodus gaat na meerdere dagen sporten soms wat te hard na het eten, waardoor ik later in de nacht een hypo krijg. Ik heb nu zelf meer controle."
...en wat is echt anders ten opzichte van thuis?
"Ik wil graag veilig starten met een bloedsuiker tussen de 10 en 13. Normaal ben ik wel gewend om hard door te fietsen in mijn fietsgroep. Dat is hier ook anders. Met een grote groep moeten we hier wat vaker wachten en duurt het wat langer. Dat heeft effect op mijn suikers. Thuis eet ik weinig. Hier heb ik geleerd om meer te eten om de dag door te komen. Daar hoef ik dan helemaal niet voor te bolussen. In het begin zorgde dat wachten voor hoge bloedsuikers en veel schommelende waardes. In overleg met de begeleidend arts heb ik mijn instellingen (basaal en ratio’s) aangepast. Nu gaat dat beter."
Welke aanpassingen neem je mee naar huis?
"Ik weet nu dat ik beter de automodus uit kan schakelen bij meerdaagse tochten. En dat vanaf het begin van de fietsactiviteit meer moet eten om voldoende energie in mijn lichaam te krijgen."
Wat is je doel als je straks thuiskomt met de kennis die je hier hebt opgedaan?
"Ik wil heel graag een hogere Time In Range (TIR). Ik wil mijn TIR opkrikken naar 60% en later nog meer. Ik blijf contact houden met de mensen hier die mij daarin kunnen ondersteunen en ga dat samen met mijn ouders verder bespreken. Die ervaringskennis is zo fijn om met elkaar te delen. Het komende jaar ga ik in mijzelf investeren en ik wil zeker nog een keer mee met een volgende challenge."

Lijkt het jou ook leuk om de volgende keer aanwezig te zijn bij een van onze evenementen en wil je net zo'n ervaring opdoen als Jessica en Timo? Kijk dan snel in de evenementenkalender. 

Sportieve groeten,

Team Bas van de Goor Foundation

Bekijk evenementen van de BvdGF