De invloed van corona maatregelen op het leven van mensen met diabetes

Sinds het voorjaar heeft het coronavirus een grote verandering gebracht in ons dagelijks leven. De maatregelen hebben invloed op het dagelijks ritme, beweging, sport en sociaal contact. Maar wat voor invloed hebben deze veranderingen op mensen met diabetes?

De Bas van de Goor Foundation heeft samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoek gedaan naar de invloed van de coronamaatregelen op mensen met diabetes in het voorjaar van 2020. Er is gekeken naar het beweeggedrag, stress, diabetesregulatie, de angst om besmet te worden en de angst om ernstig ziek te worden door het virus.

De onderzoekers hopen met dit onderzoek dat zowel mensen met diabetes als hun zorgverleners zich meer bewust worden van invloed die de coronamaatregelen hebben op het dagelijks leven, en daarmee op diabetes zelfmanagement en het mentaal welbevinden.

De resultaten vind je hieronder samengevat in de afbeelding (best te bekijken op latop of desktop). Wil je nog meer lezen over dit onderzoek? Download dan hier het uitgebreide rapport.

Wat is er veranderd?

De maatregelen omtrent het coronavirus hebben verschillende gevolgen gehad op het leven van mensen met Diabetes. Hieronder sommen we een aantal resultaten op:

  • 21% van de ondervraagde deelnemers had meer moeite hun bloedsuiker-regulatie op pijl te houden
  • 29.8% van de ondervraagden ervaarde meer stress
  • 37,7% is aangekomen in gewicht.

Bewegen

Het beweeggedrag lijkt bij een gedeelte van de deelnemers te worden beïnvloed door de coronamaatregelen.

  • Ongeveer de helft van de deelnemers ervaart geen verandering in beweging.
  • Een kwart rapporteert een toename in beweging.
  • Een kwart van de deelnemers meldt een afname in beweging in de vrije tijd.

Dus hoewel deze groep eerder geactiveerd is geweest door een wandelinterventie, lukt het niet iedereen (ca 25 % niet) om zijn of haar beweeggedrag vol te houden gedurende een maatschappelijke intelligente lockdown.

Daarnaast geven deelnemers aan op andere manieren te zijn gaan bewegen, die beter passen binnen de coronamaatregelen.

Ben jij benieuwd naar meer resultaten? Bekijk hieronder de complete factsheet of lees het gehele onderzoek door te klikken op de onderstaande button

Onderzoeksrapport

Gerelateerde evenementen