Afsluitend festival Nationale Diabetes Challenge 2022 groot succes!

Ruim 1500 mensen sluiten samen hun challenge af in en rond GelreDome!

Vandaag, 24 september kwamen ruim 1500 mensen uit heel Nederland naar het GelreDome in Arnhem om samen de laatste kilometers te lopen van de Nationale Diabetes Challenge 2022. Een feestelijke dag, waarin iedereen met een glimlach genoot van het festival en de mooie prestaties. Al deze mensen zijn de afgelopen 20 weken begonnen met wandelen, onder begeleiding. Hiermee hebben ze eerste stappen gezet om te werken aan hun gezondheid. Op ons NDC Festival sloten zij hun challenge af. Van Franeker tot Den Haag en Didam tot Tilburg. Veel wandelgroepen waren van de partij.  

Voor de 7e keer de Nationale Diabetes Challenge!

De NDC hebben wij dit jaar voor de 7e keer op rij georganiseerd. Na twee coronajaren was het weer mogelijk om het af te sluiten met een landelijk festival. Erben Wennemars ontving en enthousiasmeerde de deelnemers in het GelreDome, Barbara de Loor verzorgde de warming up en daarna volgende startmomenten. Een grote groep enthousiaste wandelaars liepen de 15 en de 10 kilometer. Met ongeveer de helft van de wandelaars liepen we de 3 of 5 kilometer. Ieder een eigen afstand waar hij of zij voor getraind heeft. Resultaat; veel stralende gezichten bij de finish, medailles die om de nek werden gehangen en positieve reacties van deelnemers over de sprongen die hun eigen gezondheid heeft gemaakt.

Op ruim 180 locaties in Nederland waren dit jaar wandelgroepen waar veelal verschillende partijen actief samenwerken om mensen de stap te laten zetten naar een vitaler leven. Met resultaat! Samen wandelen blijkt effectief, kostenbesparend en maakt ook nog eens gelukkiger. Bas van de Goor, via zijn Foundation initiatiefnemer van de Nationale Diabetes Challenge (NDC):

“Geen enkel medicijn kan diabetes genezen, maar door bewust meer aan beweging te gaan doen, kan aantoonbaar het medicijngebruik reduceren en de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren.”

Bas was er helaas zelf dit NDC Festival niet bij in verband met zijn fietsongeluk enkele weken geleden.  

De Nationale Diabetes Challenge verbindt  

De NDC verbindt steeds meer partijen op lokaal niveau die samen willen werken aan de gezondheid van mensen in de regio. Zo is er in de steden Tilburg, Den Haag, Arnhem, Ede, Twente en Groningen een stads brede aanpak die resultaat biedt. In plaats van verschillende partijen die trekken aan een probleem zoeken ze nu actief de samenwerking op. Met als resultaat dat mensen niet alleen gaan wandelen, maar thema’s als gezonde voeding, stoppen met roken of eenzaamheid ook ineens onderwerp van gesprek worden. Ook zijn er lokaal veel initiatiefnemers die de Nationale Diabetes Challenge starten en het resultaat ervaren, zoals in Friesland. “We hebben enorme vooruitgang gezien bij de deelnemers en de betrokkenheid is groot”, vertelt Jorick de Haan, van Beweegteam Waadhoeke. 

Veel mooie beelden 

Deze dag is het mooist te vatten in beelden. Bekijk hier onze aftermovie!

Vrijwilligers & partners bedankt  

Het organiseren van het NDC  Festival is alleen mogelijk met de inzet van de vele vrijwilligers die deze dag helpen. Daarom via deze weg veel dank aan hen! Menzis en Novo Nordisk zijn de vaste partners van de Nationale Diabetes Challenge. Ook hen bedanken we weer voor hun inzet dit jaar, maar ook voor het vertrouwen dat wij met de NDC nog meer samen kunnen bereiken.  

Door blijven lopen! 

Na de Nationale Diabetes Challenge van dit jaar stoppen we niet met wandelen. We stimuleren iedereen om door te blijven wandelen. Een eerste moment dat dat kan is Halfuurtje Door Je Buurtje op 14 november a.s. Op deze dag, Wereld Diabetes dag, organiseren wij dit initiatief samen met Menzis, SamenGezond en Novo Nordisk om aandacht te vragen voor het belang van bewegen voor mensen met diabetes. Wil je meedoen? Kijk voor meer informatie op www.halfuurtjedoorjebuurtje.nl en houd onze socials in de gaten.  

NDC 2023 

In het najaar starten wij wederom op verschillende plekken met NDC groepen met mensen met een andere culturele achtergrond. In 2023 starten we weer een Nationale Diabetes Challenge. Wil je zodra we daar meer informatie over hebben, meer informatie ontvangen? Schrijf je dan hier in. Meer weten over de NDC; kijk dan op www.nationalediabeteschallenge.nl