WeBike
2ChangeDiabetes Spanje 2023

Doe mee Informatiegids aanvragen

 8 t/m 15 mei 2023

Doe mee!

Waarom

Programma

Extra info

Inschrijven

Doe jij ook mee?

Voor de bike challenge van 2023 hebben we weer gekozen voor een mountainbike challenge in Spanje, want we kunnen nog steeds niet genoeg krijgen van dit enorm gevarieerde land met prachtige MTB-mogelijkheden. Bovendien laten we ons graag begeleiden door onze Spaanse vrienden als gidsen en begeleiders. Na o.a. de Pyreneeën en Sierra Nevada gaan we ditmaal de eerste 3 dagen naar een authentiek dorp in het noorden van Extremadura en verblijven we de laatste 3 dagen in het centrum van Ponferrada, dat op de Camino Francés ligt. 

Het maakt niet uit of je wel of geen diabetes hebt en of je een gevorderde of technische fietser bent of juist een beginner. Doordat we iedere dag in twee tot drie routes en verschillende niveaus fietsen kunnen we routes op maat aanbieden. Als je je nu inschrijft heb je bovendien nog negen maanden om te trainen, waar we je ook bij kunnen ondersteunen. Er zijn 25 plaatsen beschikbaar en er gaat elke dag deskundige medische begeleiding mee.

Meer lezen

We hebben voor elk wat wils tijdens deze tocht: cultuurliefhebbers kunnen Las Médulas bezoeken, het was de belangrijkste goudmijn in het Romeinse Rijk! Las Médulas is door de UNESCO erkend als Werelderfgoed. Voor de natuur- en vogelliefhebbers is deze reis ook een mooie kans om al fietsend de prachtige natuur in en om Extremadura te ontdekken. 

Een bijzondere afsluiter van de week is onze stop bij de Senda de Bas. Onze Spaanse vrienden hebben jaren gewerkt aan een speciaal wandelpad dat andere paden met elkaar verbindt. Uit dankbaarheid voor ons werk in Spanje hebben onze vrienden bedacht om dit wandelpad de naam Senda de Bas te geven. Daarom sluiten we onze bike challenge symbolisch af bij de Senda de Bas!

Waarom doe je mee?

Wij zetten ons in om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en bewegen. Zo komen er jaarlijks honderden kinderen af op onze sportkampen en -clinics. We organiseren verschillende bijeenkomsten en gezinsweekenden waar we actief zijn met bewegen en met diabetes. Vrijwel al die activiteiten kunnen we dankzij deelnemers aan onze challenges gratis aanbieden. Jouw deelname aan deze challenge betekent dus een onvergetelijke ervaring voor jezelf, maar ook voor een ander. 

Programma
Let op: onderstaand programma is onder voorbehoud. Details volgen later!

Dag 1 - Maandag 8 mei 2023

 • Vertrek KLM vlucht Amsterdam -> Madrid
 • Aankomst Hospedería Valle del Ambroz in Hervás , een authentiek dorp in het noorden van Extremadura. We verblijven hier 3 nachten!

Dag 2 en 3 - Dinsdag 9 mei en woensdag 10 mei 2023

 • We maken twee dagen prachtige tochten vanuit ons hotel in Hervás, waarschijnlijk staan de wereldberoemde kersenbomen in bloei! Onze hoofdgist in Extremadura is onze vriend Abel Fragua, hij heeft type 1, is professioneel wielrenner geweest en heeft nu een bike shop in Hervás.

Dag 4 - Donderdag 11 mei 2023

 • We checken uit en vertrekken rond 9 uur naar het noorden richting Ponferrada. Rond de middag stappen we op de fiets om het laatste stuk vanaf Astorga/Cruz de Ferro te fietsen over de Camino Francés, zodat we de sfeer kunnen proeven van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Op de fiets komen we dan aan in Hotel Aroi Bierzo Plaza, in het centrum van Ponferrada, dat op de Camino Francés ligt. Hier verblijven we 4 nachten!

Dag 5, 6 en 7 - Vrijdag 11 mei, zaterdag 12 mei en zondag 14 mei 2023

Vanuit ons hotel maken we drie dagen heel wat hoogtemeters en staan ook prachtige singeltracks op het programma. We worden deze dagen begeleid door veel lokale gidsen en verwend door onze vrienden van de volgauto. Op vrijdag staat Las Médulas op het programma, het was de belangrijkste goudmijn in het Romeinse Rijk. Las Médulas is door de UNESCO erkend als Werelderfgoed.

Op zaterdag gaan we naar het heiligdom Virgen de la Peña, waar hele gave single track afdalingen zijn voor de liefhebbers. Deze route gaat terug naar het hotel via onze eigen Senda de Bas. Een stukje Nederland in Spanje. We bezoeken het Senda de Bas-monument waar Bas toekijkt vanaf een gigantische rotsschildering. Tot slot staat op zondag de Valle del Silencio op het programma, een prachtig gebied met oeroude dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.  

Dag 8 - Maandag 15 mei 2023

We kunnen uitslapen of nog even het imposante kasteel van Ponferrada bezoeken en vertrekken rond 11 uur met de bus naar het vliegveld van Madrid, om in avond weer te landen op Schiphol.

Begeleiding

Onze challenges zijn altijd onder deskundige begeleiding. Maak kennis met de begeleiding van 2023! Dit jaar zullen wij samen emt o.a. Eelco de Koning (internist), Henk Bilo (internist) en natuurlijk Jeroen en Petra als reisleiders op pad gaan!

Eelco de Koning

Jeroen Flim

Petra Seegers

Henk Bilo

Wist je dat:

je bij deelname aan deze challenge ook nog de volgende extra's krijgt:

 • dit jaar volgen we met de groep (vrijwillig) een spaanse les. Onze spaanse vrienden zullen ook van de partij zijn gedurende de fietstochten. Hoe leuk is het om de eerste spaanse woorden gedurende de reis in de praktijk te brengen?
 • fotograaf Ronald Hoogendoorn gaat ook mee op reis. Hij zorgt ervoor dat de prachtige herinneringen worden vastgelegd op beeld. Zo ontvang je een bijzonder aandenken na afloop van de bike challenge!
 • We organiseren meerdere trainingsmomenten zodat je begeleid en verantwoord kunt trainen naar de tochten in Spansje. Onvoorbereid op pad gaan, daar doen wij niet aan!

Weet je het nog niet helemaal zeker? Heb je twijfels? Of ben je juist al heel erg nieuwsgierig naar de reis, de route en de andere deelnemers? Stel al je vragen en laat je informeren tijdens een van onze informatiebijeenkomsten op 9 of 29 september:


informatiebijeenkomst

Informatiegids

Bij het aangaan van onze challenges, komt er het een ander kijken. Daarom willen we je op voorhand al zo veel mogelijk vertellen over deze challenge. Dat doen we op deze webpagina maar ook met onze uitgebreide informatiegids. Zo kun je in een overzichtelijk document alles lezen over WeBike2ChangeDiabetes 2023. Vraag de gids aan via het onderstaande formulier en hopelijk zien we je binnenkort bij één van onze trainingen!

Extra informatie

Jouw inschrijving is pas verzekerd wanneer je bij aanmelding € 300 overmaakt op de rekening van de BvdGF. Na het bevestigen van je inschrijving kun je via iDEAL jezelf sponsoren onder deelnemers. Zodra je deze aanbetaling hebt voldaan is je inschrijving bevestigd. Vanaf de inschrijving worden alle donaties verzameld via deze website.

Bij inschrijving committeer je je aan het bedrag van € 2.500. Jij bent vanaf het moment van inschrijven verantwoordelijk om dit bedrag bij elkaar te halen via sponsoring of hier zelf garant voor te staan.

De vaste kosten bedragen € 1.250 en de donatie voor de BvdGF per deelnemer is € 1.250. De donatie per fietser bedraagt dus (minimaal) € 1.250. We adviseren je daarbij de vaste kosten zelf te betalen.

Als het je lukt om meer dan € 2.500 Euro op te halen, dan is dat natuurlijk des te beter en komt dat ten goede aan de BvdGF. Als je de reis geheel of een gedeelte ervan zelf wilt betalen, dan kan je dat doen door jezelf te sponsoren. Het is niet mogelijk om een overschot aan donaties (meer dan € 2.500, -) terug te vorderen op je eigen bijdragen.

Lees via onderstaande button de volledig voorwaarden.

Voorwaarden

Voorbereiding

Om je als deelnemer te informeren over de tocht, kennis te maken met de groep en te trainen organiseren wij regelmatig een trainingsbijeenkomst. De trainingen zijn vrijblijvend en niet verplicht. Het is wel een goede manier om te kijken of je fysiek klaar bent voor de tocht. Daarnaast kijken we met je mee of alles lukt op het gebied van het werven van sponsors, of dat je nog ondersteuning nodig hebt. En natuurlijk is het een leuke manier om de andere deelnemers te leren kennen, wel zo gezellig.

Voor WeBike 2023 hebben we de volgende voorbereidende bijeenkomsten gepland;

11 december op Papendal

15 januari in Schoorl

12 februari in Soest - Spaanse les + inspannen + eten (samen met de Hike deelnemers)

19 maart op de Posbank                     

21 - 23 April organiseren wij een laatste gezamenlijke trainingsweekend in Limburg

Dit jaar hebben wij een leuke extra! Een van de trainingen zullen we combineren met een spaanse les! Hasta pronto!

Jouw reis is inclusief:

 • Een wielertenue van de BvdGF; 
 • Professionele foto’s van fotograaf Ronald Hoogendoorn tijdens de tocht; 
 • Bikers kunnen tijdens voorbereiding en de tocht gebruik maken van medische begeleiding van een arts/internist; 
 • Overnachtingen op basis van halfpension (ontbijt en diner); 
 • Een picknick lunch op de zes fietsdagen; bocadillo (stokbrood en fruit) 
 • Bagagetransport tijdens de reis; 
 • Back-up voertuig voor noodgevallen; 
 • Lokale gidsen met diabetes op de fiets; 
 • Een volledige voorbereiding met 5 trainingsbijeenkomsten in Nederland.  
 • Een retour reis Amsterdam – Madrid met directe KLM vlucht; 
 • Transport in busjes in Spanje 
 • Fietstransport Papendal – Spanje en weer terug

Wat niet is inbegrepen:

 • Fietskleding en accessoires
 • Drankjes
 • Kosten voor lunch en diner
 • Onvoorziene kosten bij calamiteiten
 • Eten, drinken en snacks voor onderweg tijdens de tocht
 • Een annuleringsverzekering
 • Een reisverzekering
 • De reiskosten naar de trainingsbijeenkomsten

Extra's:

 • Een media-toolkit om je te helpen iedereen in je omgeving op de hoogte te stellen van je sportieve doel!
 • Een les Spaans van 1,5 uur zodat je ook onderweg kunt kletsen met de spaanse deelnemers! 

 

Deelnemers

Teams

Mijke 

Type 1

“We bespreken hoe we onze diabetes managen tijdens de fietstour, maar ook als het even slecht gaat, dat geeft echt een groepsgevoel en dat vind ik heel erg leuk.”

René 

Type 1

“Het geeft je een stukje extra zelfvertrouwen door met gelijkgestemden op pad te zijn en daarbij is het ook niet vreemd als je een keertje even moet stoppen als je laag zit, er wordt meteen begrip getoond, er is alle ruimte om de dingen waarmee je te dealen hebt goed te bewerkstelligen.”

Bas (48)

Type 1

"In gesprekken met anderen met diabetes krijg ik vaak waardevolle zaken te horen die ingaan op hoe je omgaat met je diabetes."

Lees meer

Inschrijven

Leuk dat je je wil inschrijven voor WeBike2ChangeDiabetes Spanje 2023. Klik op onderstaande button om de inschrijving te starten!

Doe mee