Ytje Zweers over het organiseren van een NDC locatie

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) brengt mensen in beweging. Mensen met diabetes, maar ook zorgverleners en sportprofessionals. Wat is hun beweegreden? En wat levert meedoen aan deze leefstijlinterventie hun op? Wij interviewden Ytje, voormalig praktijkverpleegkundige in Arnhem en delen hieronder graag haar verhaal. 

Ytje is werkzaam geweest als praktijkverpleegkundige in een huisartsenpraktijk in Arnhem. Al vier jaar organiseert en begeleidt ze met veel plezier wandelgroepen van de NDC. Nu Ytje met pensioen is gegaan, zal het NDC stokje worden overgedragen. 
Met de wandelgroepen brengen ze mensen met én zonder diabetes in beweging. Door gezamenlijk wekenlijks in beweging te komen, maken ze samen stappen naar een gezondere leefstijl. Daarnaast wandelen ook mensen met psychische problemen, gewrichtsklachten en andere chronische aandoeningen mee. 

Wie wandelen mee tijdens de NDC?

"Afgelopen jaar waren er beduidend meer aanmeldingen, we wisten vooraf niet hoe het zou verlopen door de Corona omstandigheden, maar er waren genoeg mensen die in de loop der tijd aangaven iets te willen doen en er bovendien bij velen de behoefte was om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Men had juist het gevoel na deze heftige Corona periode en de veranderingen die het met zich mee heeft gebracht, weer wat te moeten én willen doen. "...want ik zit teveel thuis, ik werk thuis en kom niet achter de computer vandaan."

Er waren meer aanmeldingen dan verwacht. Uiteindelijk is er een groep van 20 vaste mensen ontstaan waarmee we ook de eindchallenge hebben gelopen. We lopen nu nog steeds door met 15 mensen. Dit zijn mensen met allemaal een andere achtergrond. Sommige kampen met overgewicht, diabetes type 2, gewrichtsklachten of weinig uithoudingvermogen en weer andere mensen kampen bijvoorbeeld met psychische problematiek. Één uurtje wandelen in de week neemt dit niet direct weg, het is geen hapklare oplossing maar het is wel een aanleiding tot meer en een eerste stap naar verandering. Bovendien is het een motivatie om daarnaast ook meer te doen en stappen te zetten.

Het sociale aspect is daarbij ook heel belangrijk, sommige hebben de beweging niet per se nodig, maar kunnen het sociale contact erg waarderen. Zelfs mensen die psychisch in een moeilijk situatie zitten geven aan de wandelgroep als erg prettig te ervaren, juist omdat deelnemen aan een wandelgroep zo laagdrempelig is. 

Wie of wat blijft je bij na 4 jaar de NDC te hebben georganiseerd?

"Het mooiste compliment wat mij bij blijft, komt van iemand die ik twee jaar heb geprobeerd bij de challenge te betrekken, maar toch halverwege afhaakte. Het ging om een echtpaar wat aangaf dat het wekelijks wandelen met de wandelgroep niet lukte, het lukte niet het wandelen vol te houden... maar nu enkele maanden later tóch drie keer in de week in de sportschool te vinden is. Zo vertelde ze mij; "Jij hebt altijd gezegd dat wij meer moesten bewegen en op een of andere manier lukte het steeds niet, maar nu hebben we het te pakken en dat heb je toch mooi voor elkaar gekregen". Het aanzwengelen, het blijven proberen en kijken wat past bij de persoonlijke situatie, werpt toch zijn vruchten af. Als het lopen in een groep niet past, dan kijken we verder. Oké, dit niet, maar wat dan wel? dat het uiteindelijk toch lukt om mensen in beweging te krijgen geeft voldoening.

De doorzetters zijn de mensen die je bijblijven. Het gaat om persoonlijke doelen stellen en die behalen, dit zie je ook terug in de wandelgroepen."

"Wat elke keer zo leuk is om te zien aan nieuwe mensen die meedoen met de groep, is dat ze de eerste keer aangeven na 20 minuten wandelen “...Pfff, ik ga niet meer verder hoor, ik ga richting huis.” Na afloop reageren ze toch positief, de tweede keer lopen ze al langer mee en na een paar keer lopen ze gewoon mee met de groep een uur lang en weten ze door niet op te geven toch mooi 5 kilomter te lopen."

Voor de een is het de start, voor anderen is het weer de uitdaging om het enkele minuten wandelen op te bouwen naar een uur wandelen. Sommige lopen achteraan de groep, sommige altijd op kop. Iedereen is vrij om zijn of haar eigen tempo te bepalen, het is allemaal prima, ook dat maakt het laagdrempelig.

Zoals ik al eerder vertelde, is de groep zeer gemengd, dat maakt het ook erg bijzonder. Er loopt zelfs een jonge vrouw met type 1 met ons mee, we vinden het belangrijk dat iedereen, jong of oud, met wat voor achtergrond dan ook, kan aansluiten."

Welke tips zou je andere willen geven?

  • Sluit aan bij een startbijeenkomst van de Foundation, dit heb ik als erg handig ervaren, iedereen kon zich destijds direct opgeven. Erg functioneel!
  • Breng in kaart waar je je tijd aan kwijt bent, wie kan je ondersteunen, waar heb je hulp bij nodig? Voorbereiding zorgt dat het planbaar wordt.
  • Maak een Whatsappgroep aan voor je deelnemers, daar kan men zich aan- of afmelden. De appgroep zorgt ervoor dat je het groepsgevoel creëert, als men zich elke week afmeldt, ziet de groep dit ook, het betrekt mensen in de groep, mensen vragen naar elkaar, online sociale controle. Het is persoonlijker dan een wekelijkse standaard mail die lang niet iedereen leest.
  • Maak gebruik van Plan je Event!
  • Houdt de uitvallers in de gaten, houdt de optie open om een volgende keer mee te doen. Lukt het nu niet?, geen probleem, probeer het volgende week of de week erop nog een keer. Bewaak de laagdrempeligheid.
  • Je hebt een kartrekker nodig. Iemand die de verantwoordelijkheid op zich kan nemen op het voortouw te nemen. Iemand die van de hoed en de rand afweet.

Meedoen aan de NDC?

Wil jij dit jaar ook een NDC locatie starten? Wil jij je ook inzetten voor of meewandelen tijdens de NDC? Kijk op: www.nationalediabeteschallenge.nl voor meer informatie om je aan te melden. Voor vragen neem je contact met ons op via ndc@bvdgf.org 

Onze partners