Weissensee schaatsen met diabetes 

Yvonne en Patrick kijken terug en vooruit op hun tocht  

Het is 23 januari 2023. Nog één dag. En dan is de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Wij schaatsen daar met een flinke groep aan mee. Ik, Bas, ben mee met de groep en kan helaas (nog) niet meedoen dit jaar. Ik ga in gesprek met twee deelnemers over hun tocht die aanstaande is, de voorbereiding van afgelopen twee jaar en hun diabetes.  

Yvonne en Patrick kijken terug en vooruit op hun tocht

Yvonne Schalk (57 jaar, 20 jaar diabetes en al trotse oma) en Patrick van Bladel (42 jaar, 25 jaar diabetes) hebben net van hun lunch genoten en schuiven bij mij aan tafel. Yvonne trapt af: “Ik heb de echte Elfstedentocht ook gereden. In 1986; maar toen had ik nog geen diabetes. En ik wilde heel graag ook een keer die ervaring meemaken in Oostenrijk. Ik hoor daar veel verhalen over. En zeker nu ik diabetes heb, leek me dit een uitgelezen kans om met de Bas van de Goor Foundation dit avontuur aan te gaan.” Patrick: Ik ben een sportief type, loop veel hard en fiets graag. Maar ik wilde ook wel eens iets anders. Ik kon nog niet heel goed schaatsen, maar ik heb het goed genoeg onder de knie gekregen. Ik ben dus pas begonnen met lessen nadat ik me ingeschreven had.”  

Insulinestrategie schaatsen

Op de vraag van mij of dat een andere insulinestrategie vraagt, antwoord hij bevestigend: “Jazeker, als ik schaats doe ik dat met een veel lagere hartslag dan tijdens het fietsen en lopen. Terwijl je wel veel langer bezig bent. Dat vraagt een andere benadering. Ik heb iets meer insuline nodig tijdens het schaatsen. Yvonne geeft aan dat het voor haar altijd weer even zoeken is. Niet alleen bij het schaatsen, maar ook tijdens de keren dat zij fietst of hardloopt: “De afgelopen twee jaar heb ik enorm veel geleerd als het gaat over mijn diabetes. Dat is heel fijn, want ik kan veel beter inschatten hoe ik mijn bloedglucosewaarden zo goed mogelijk kan houden tijdens het sporten. Ik heb een fijn diabetesteam in mijn ziekenhuis, maar met deze specifieke sportvragen kan ik juist heel goed bij jullie als Bas van de Goor Foundation terecht”.
weskate, skate, schaatsen

“Sportief hebben we ons goed voorbereid, maar hoe de glucosewaarden zich gaan houden wordt cruciaal."

Klaar voor de start?

Zijn ze er klaar voor? In het antwoord trekken ze samen op. Yvonne: “Sportief hebben we ons goed voorbereid, maar hoe de glucosewaarden zich gaan houden wordt cruciaal. Als je zo lang achter elkaar intensief aan het sporten bent, weet ik nog niet wat er gaat gebeuren. In de voorbereiding ben ik wel eens vermoeid geweest, maar straks gaan we leeg zijn. En dat zijn twee verschillende dingen. Ik ben heel benieuwd of mijn strategie dan standhoudt. Dat is nog wel even spannend.” Patrick vult aan: “Ik ben nog niet zo vertrouwd met de schaats als Yvonne dat is, maar ik heb niet het idee dat dat invloed heeft op mijn bloedsuiker. De angst om te vallen bij scheuren zorgt niet voor stress waardoor ik verrast kan worden door hogere glucosewaarden. Mocht ik door de stress bij de start met een wat hogere glucosewaarde beginnen, laat ik het gewoon gebeuren. Ik vertrouw erop dat ik met voldoende insuline aan boord mijn glucosewaarde naar beneden kan schaatsen”. Yvonne: Ik ben van plan om na ieder rondje even te stoppen en een check te doen. Als ik daar een gewoonte van kan maken, blijf ik goed op de hoogte van mijn waarden. Ik kan even wat eten en bepalen of mijn strategie nog werkt." 

De vele voorbereidingen, en door corona zelfs een jaar langer, gaan nu hun vruchten afwerpen. Ik ben wel benieuwd wanneer ze tevreden zijn. Yvonne reageert meteen: “Voor mij is deze Challenge nu al geslaagd. Ik heb heel veel geleerd. Met name om met anderen met diabetes deze uitdaging aan te gaan. Iedereen is oprecht geïnteresseerd in de ander en het voelt fijn om dit samen te doen.” Patrick herkent dit maar wil ook graag het maximale eruit halen: “Als ik het gevoel heb dat ik aan het einde van de dag fysiek alles uit mijn lichaam heb gehaald, ben ik een blij man. Ook al zou ik de 200 km niet halen. Maar het samen optrekken met anderen met diabetes is ook heel bijzonder: “het zorgt ervoor dat iedereen alert is op elkaar en dat je elkaar heel goed kunt helpen. Mooi dat je dat zo voor elkaar kunt betekenen.” 

Genieten!

Yvonne en Patrick zijn er klaar voor. Dat hoor ik. De tip voor elkaar is duidelijk: “Geniet van de dag”. En die tip wordt in ontvangst genomen en net zo gemakkelijk weer teruggegeven. Ik bedank Yvonne en Patrick voor hun terug- en vooruitblik. Op naar de dag waar het al zo lang over gaat! It giet oan 

Wil je één van de deelnemers nog steunen? Dat kan! Yvonne, Patrick en de andere kan je volgen via de livestream!

Check het hier:
https://www.weissensee.nl/volgenenuitslagen/ 

Volgend jaar mee naar de WeSkate 2024?

Volgend jaar gaan we ook naar de Weissensee. Wil je mee? Schrijf je alvast in voor meer informatie!

Inschrijven WeSkate 2024

Onze partners