Week mountainbiken & diabetes; avontuurlijk en leerzaam

Verslag van het medisch team  

Van 8 mei tot en met 15 mei 2023 hebben we met een groep fietsers in verschillende delen van Spanje een prachtige mountainbike challenge gereden. Deze groep werd begeleid door de artsen van het medisch team. Zij blikken terug op deze week. Wat viel er op en wat hebben wij geleerd?  

Leren van elkaar

Zoals ieder jaar was het deelnemende team weer een mix van mensen met en mensen zonder diabetes mellitus. De deelnemers zonder diabetes hebben vaak een kind met diabetes, en dragen met hun deelname en actieve sponsorwerving enorm bij aan het verzamelen van de gelden. Hiermee kan de foundation kinderen laten deelnemen aan de kampen en bijeenkomsten die ook door de foundation worden georganiseerd. Deze deelnemers leren tijdens de challenge veel van de deelnemers die zelf diabetes hebben.  

Insulinegebruik bij sport

Vooral voor de deelnemers met diabetes is een week op pad met zulke grote inspanningen best een uitdaging. In zijn algemeenheid zul je bij het leveren van een flinke lichamelijk inspanning gedurende een langere tijd zien dat je insulinebehoefte verandert. Het lichaam wordt door de activiteit gevoeliger voor de insuline oftewel de insuline gaat beter werken. Dit betekent dat er beduidend minder insuline gebruikt wordt tijdens de challenge om de glucoses in de hand te houden. De mate, waarin de insulinebehoefte vermindert, is eigenlijk niet op voorhand te voorspellen: sommige fietsers hadden alleen kleine veranderingen nodig om de glucoseregulatie in de hand te houden, anderen kwamen beter uit met méér dan 50% reductie in hun insulinehoeveelheid. 

Bij al die noodzakelijke inspanningen moet dan niet alleen rekening worden gehouden met de periode van inspanning, maar ook met de insulinebehoefte in de avond en gedurende de nacht. Buiten de inspanning bleek dat er meestal een verlaging van de insulinedosering nodig was. Als extra factor geldt daarbij, dat na een paar dagen van veel inspanning ook vermoeidheid gaat optreden. Vaak gaat dan de benodigde hoeveelheid insuline weer omhoog. 

webike, fietsen, fiets, challenge, bike

"Wij zagen veel leermomenten en groei bij de deelnemers. Met als resultaat een hechte groep die elkaar steunde. Het samen optrekken van deze sportievelingen met en zonder diabetes in één groep was voorbeeldig."

Spaans eten & diabetes

Een extra uitdaging was en is toch ook wel het eten in eten en het eetpatroon in Spanje. Dit kan best anders kan zijn dan dat iemand normaal gesproken in Nederland gewend is. De deelnemers hadden daar gelukkig veel zelf in de hand door eigen bekende producten mee te nemen.  

Al met al dus een hele hoop onzekerheden in zo’n week. Maar zeker door de huidige mogelijkheden met een pomp- en sensorgebruik kunnen zaken beter in de gaten worden gehouden en is het makkelijker te regelen. Vele malen beter dan in het verleden. En wat betreft het eten: je bepaalt uiteindelijk zelf wat je in welke hoeveelheden in je mond steekt, waarbij het toch een uitdaging blijft hoeveel koolhydraten en in welke vorm je nodig hebt op een dag met forse inspanningen.

Hoe ging het met de deelnemers bij deze challenge?

Gemakkelijk zal het nooit worden; buitengewone inspanningen combineren met het regelen van de glucosewaarden. Als medisch team zien we dat de deelnemers met diabetes zich gedurende de hele week uitstekend hebben geweerd. Natuurlijk zijn er te hoge en te lage glucoseperiodes geweest, en dat ging zo nu en dan gepaard met frustratie, maar eigenlijk heeft iedereen gewoon op een prima manier de challenge kunnen volhouden. Zowel tijdens het fietsen als vóór en na de inspanning was er de mogelijkheid tot overleg met ons. Iedere avond was er de mogelijkheid om in een groepsoverleg eigen vragen en problemen voor te leggen aan de andere deelnemers en onszelf aan het medisch team. Op die momenten keken we hoe we zaken anders of nog beter konden gaan afstemmen.  

Complimenten

Van de kant van de begeleiders daarom veel complimenten aan de manier waarop de deelnemers zich door de uitdagingen hebben heen geslagen. Wij zagen veel leermomenten en groei bij de deelnemers. Met als resultaat een hechte groep die elkaar steunde. Het samen optrekken van deze sportievelingen met en zonder diabetes in één groep was voorbeeldig. We hopen dat dit nog vele jaren het geval mag zijn, ook bij volgende challenges en andere deelnemers. 

 

Artsen Medisch team Bike Challenge 2023  

Henk Bilo 

Eelco de Koning  

Ga jij volgend jaar mee op WeBike challenge?

Onze partners