Ouder zijn van een kind met diabetes.
Ouders zijn van een kind met diabetes. Hoe gaat dat? Welke leerervaringen hebben ouders?
We spraken met de ouders van Reza en de ouders van Lisa. Beide gezinnen gingen onlangs mee naar een gezinsweekend dat wij organiseerden en zij deelden hun ervaringen met ons; over ouders zijn, diabetes en bewegen. En nog veel meer…
Laten we onszelf voorstellen
Dit zijn Maikel en Daphne van Wijk. Reza is hun dochter en is 10 jaar. Sinds haar 5e heeft Reza diabetes. Reza heeft ook een broer; Stijn van 12 jaar.
Wie je op de tweede foto ziet? Dit zijn Louis en Barbara Fiene. Lisa is hun dochter van 8 jaar. Lisa heeft nu ruim 3,5 jaar diabetes.


Wijzer met de jaren
Diabetes is bij beide gezinnen een belangrijk onderdeel van hun leven geworden. Ze merken nu allebei dat ze met de tijd wat meer ervaring krijgen: “Als je de diagnose hoort dat je kind diabetes hebt, blokkeer je wel even. Je gaat er over lezen, krijgt adviezen mee vanuit het ziekenhuis en gaat daarmee aan de slag. Maar dan weet je eigenlijk maar heel weinig. Na een jaar lijkt het wat ‘gewoner’ te worden. Nu we terugkijken zien we dat het de eerste vier jaar enorm veel impact op ons leven heeft gehad. Reza is ouder, groter en zelfstandiger geworden. Ze heeft een pomp gekregen en daarmee is haar zelfstandigheid enorm vergroot. En onze betrokkenheid blijft groot maar we laten het wel wat meer los,” aldus Maikel en Daphne.
De familie Fiene herkent dat; “Na 3,5 jaar zijn we veel verder. Aan het begin waren we heel onzeker. Doen we het goed? Je denkt veel meer na over waarom ze hoog of laat zit, ben je telkens aan het rekenen. Je wilt het als ouder zo graag zo goed mogelijk doen, maar het is ook nog zo onbekend. Dat is lastig. We zijn in deze tijd wel echt een team geworden met z’n 3-en. Nu Lisa wat groter is, stimuleren we haar ook om steeds meer zelf te doen. Ze wil nu ook zelf koolhydraten leren tellen en het navigeren door de pomp heen gaat steeds beter”.
Leren sporten met diabetes
Familie Fiene
“Allereerst, alles wat je doet, doe je vanuit liefde. En dat is goed. Je wilt het begrijpen, alles zelf proberen. Belangrijke les is voor ons wel dat je goed moet luisteren naar jezelf. Als je denkt dat je het goed doet, vertrouw daar dan ook op. Door met andere ouders te praten leer je veel. Zoals wij bijvoorbeeld leerden om tijdens het sporten de automodus er af te halen en de pomp op duaal te zetten. En nu gaat het veel beter. Er is veel kennis, vooral ook bij anderen die je kan gebruiken, maar je doet altijd je best, en dat is goed.”
Familie van Wijk
“Het gaat met fasen. Eigenlijk net als bij een baby waar je die ‘Oei ik groei – fasen’ hebt. De fasen komen, gaan en er komen nieuwe. Iedere fase weer met wat andere dimensies en inzichten. Het heeft ons als gezin hechter gemaakt en bewust gemaakt van twee belangrijke zaken; we laten ons leven niet leiden door diabetes, maar kijken hoe we alles kunnen doen met diabetes. En daarnaast zijn we bewuster gaan leven; gezonder eten en samen veel bewegen. Zo hebben wij de regie in handen”.

Toekomst
Samen met Reza kijken ze niet heel erg ver vooruit. ”We kunnen over heel veel dingen gaan nadenken maar dat helpt ons nu niet. Dus we zien wel hoe het dan is en gaan er dan mee om. We weten dan ook meer dan we nu weten. Dus vertrouwen in onszelf en elkaar helpt ons het meeste in de toekomst.
Ook de familie Fiene kijkt met vertrouwen de toekomst in. “We vertrouwen elkaar nu heel erg. We bespreken alles en stemmen af als dat nodig is. We hopen vooral dat vast te houden voor de toekomst. Dat gaat het wel goedkomen.”
Onze partners





