Half Uurtje Door Je Buurtje op 13 en 14 november

Duizenden mensen in Nederland in beweging op Wereld Diabetes Dag

ARNHEM - Op 13 en 14 november organiseren wij weer het evenement: Half Uurtje Door Je Buurtje. Een wandelinitiatief rondom Wereld Diabetes Dag om aandacht te vragen voor het belang van bewegen voor mensen met diabetes. In Nederland hebben 120.000 mensen diabetes type 1 en ruim 1,1 miljoen mensen hebben diabetes type 2 en dit aantal mensen groeit nog steeds. Bewegen is een belangrijke sleutel voor kwaliteit van leven of om diabetes te kunnen voorkomen. Daarom is het nodig om zoveel mogelijk mensen in Nederland in beweging te brengen. Vorig jaar liepen er ruim 14.000 mensen mee met dit virtuele evenement, waarbij in totaal meer dan 53.000 kilometers werden gelopen. Dit jaar hopen wij dat te overtreffen!

  

Het belang van bewegen voor ieder mens is groot. Voor mensen met diabetes zeker. In Nederland beweegt 47% van de inwoners onvoldoende. Dit veroorzaakt een hele nieuwe pandemie; die van bewegingsarmoede. “Wandelen is één van de meest makkelijke manieren om te bewegen. Het kan gemakkelijk vanuit huis, even tussendoor en het levert veel op; een betere lichamelijke gezondheid en kwaliteit van leven. Daarnaast is het goed voor de sociale contacten, want samen wandelen is wel zo gezellig. We zien dat het voor veel mensen een prettige manier van bewegen is. Je kunt door bewegen goed aan je conditie en ontspanning werken”, aldus Bas van de Goor.

Succesvol vervolg

Vorig jaar liepen er ruim 14.000 mensen mee met die virtuele evenement. De wandelaars liepen deze dag meer dan 53.000 kilometers samen en zette ruim 70 miljoen stappen. Natuurlijk kijken we dit jaar weer enorm uit naar dit evenement: “Het is prachtig om te zien dat zoveel mensen de afgelopen twee edities meeliepen. Dit jaar willen we nog meer mensen in beweging brengen en kan je op 13 én 14 november lopen. Zo is er altijd wel een moment te vinden om met je familie, buren of juist je collega’s even te bewegen. Veel werkgevers organiseren die dag iets voor werknemers en veel mensen met diabetes lopen op deze speciale dag mee”.

In 2021 deden wandelaars uit alle windstreken van Nederland mee. In totaal liepen de deelnemers ruim 9.500 uur en was de gemiddelde looptijd met 55 minuten hoger dan eerste editie. Alle deelnemers laten zien dat bewegen eenvoudig kan zijn, al is het maar een stukje wandelen, ondanks een eventuele beperking. Aanmelden voor de editie van dit jaar kan nog steeds! Dit doe je via: www.halfuurtjedoorjebuurtje.nl

Over ons en diabetes

Jaarlijks brengen wij duizenden mensen met diabetes in beweging, onder andere tijdens de Nationale Diabetes Challenge (NDC): een bewezen effectieve en erkende beweeginterventie, waarbij zorg- en sportprofessionals groepen mensen met (pre)diabetes begeleiden tijdens wekelijkse wandelingen. Naast de Nationale Diabetes Challenge organiseren wij ook diverse activiteiten waarin jonge en volwassen mensen met diabetes leren hoe sporten met diabetes goed mogelijk is.

In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen diabetes, waarvan 100.000 diabetes type 1. Bewegen zorgt voor betere controle over de bloedglucosewaardes en het zorgt er bijna altijd voor dat er minder insuline en andere medicijnen nodig zijn.

Ondersteund

Dit initiatief wordt verder ondersteund door het gezondheidsprogramma SamenGezond. Menzis en Novo Nordisk ondersteunen als partners het initiatief.