Eline vertelt over haar langlauf avontuur!  

De Vasaloppet...

In Nederland zullen veel mensen hun wenkbrauwen optrekken bij dat woord, maar in Zweden is het net zoiets als de Elfstedentocht hier. Iedere Zweed kent de Vasaloppet, de bekendste en langste langlauftocht ter wereld, die elk jaar op de eerste zondag van maart plaatsvindt. In minder dan 12 uur glijd je op je smalle latten 90 km door de Zweedse bossen. 

Onder luide aanmoediging van de mensen langs de kant prik ik mezelf op de langlaufski’s de besneeuwde heuvel op. Bovenaan kijk ik nog half langlaufend op mijn horloge; een bloedsuiker van 5,8 mmol/L. De begeleiding drukt twee winegums in mijn mond en juicht me enthousiast toe:

“Nog minder dan een half uur, kom op, je kan het!

Ik maak voor mezelf een mental note: een zak winegums meenemen naar Zweden.

Diabetes en langlaufen, het kan!

Over iets meer dan twee maanden is het zover, dan vertrekken we met de Bas van de Goor Foundation naar Zweden om de Vasaloppet te lopen: een tocht van negentig kilometer op de langlaufski’s. Inmiddels hebben we de generale repetitie in het Duitse Oberhof erop zitten: nu nog geen negentig kilometer, maar negentig minuten langlaufen om te ervaren wat we tijdens de eerste lessen van de eerste dagen geleerd hebben. Het is zwaar, maar heerlijk.

Nadat we met de hele groep de finishlijn gehaald hebben, trekt Petra een fles champagne open: de Bas van de Goor stichting bestaat dit jaar vijftien jaar. Al vijftien jaar organiseren ze sportactiviteiten om hun inspiratie, ervaring en kennis te delen met kinderen die diabetes hebben. In mijn hoofd zie ik voor me hoe een portret van de enorme groep kinderen die deelgenomen hebben er uit zou zien; ze kijken blij in de camera en ik kan hun trots en dankbaarheid bijna voelen. Dat kan ook bijna niet anders, als ik bedenk hoe onbeschrijfelijk veel de foundation mij heeft geholpen en hoe ik nu relatief zorgeloos met mijn diabetes kan leven en sporten. En wie weet over twee maanden zelfs 90 kilometer kan langlaufen, wie had dat ooit gedacht...

Wil jij Eline steunen?

"Met die 90 kilometer langlaufen haal ik geld op voor de foundation, zodat ze nog meer impact kunnen maken. Wil je mij sponsoren? Dat kan nog via mijn eigen pagina!"

Klik op de button om naar de sponsorpagina van Eline te gaan:

Sponsor Eline

Ook meedoen met een van onze evenementen? Bekijk onze evenementenkalender! 

Sportieve groeten,

Team Bas van de Goor Foundation

Bekijk evenementen van de BvdGF