Terugblik Webike-week in Soria, Spanje  

Veel kilometers, verhalen en een opbrengst van € 43.546,-  

Na vier bike challenges in Spanje al te hebben volbracht sinds 2016, konden wij niet wachten om de vijfde bike challenge aan te gaan met een grote groep enthousiaste bikers. Dit jaar hebben we met een groep van 42(!) mensen de #webike2changediabetes Soria Navarra gereden. Een week fietsen voor een enorme opbrengst, mooie gesprekken en nieuwe ervaringen.   

We hebben er lang op moeten wachten door de corona omstandigheden en na 20 maanden voorbereiding was het in oktober dan ook extra bijzonder om op de fiets te stappen. Dag één was meteen een aftrap voor más más más. Technische, conditionele en diabetes-management uitdagingen. Deelnemers mét en zonder diabetes type 1. Mensen met doelen, groot en klein. Mensen die voor een eerste keer meedoen en mensen zoals Jan, Xander en René die al wat jaren ervaring hebben met challenges 

Verhalen delen  

Een groep van 42 mensen met ieder een eigen verhaal. Samen hebben ze genoeg gespreksstof met bijzondere ontmoetingen. Met elkaar, maar ook zeker met de medische staf die de deelnemers ondersteunen tijdens de challenge. Zo hadden diabetesverpleegkundige Jessica en deelnemer Timo, (inmiddels 22 jaar diabetes) een bijzonder gesprek over de week, zijn leermomenten en de ervaringen die ze mee naar huis nemen.

Timo: “Ik wilde deze reis aangrijpen om te leren en mijn diabetes(regulatie) in het dagelijkse leven en tijdens het sporten te verbeteren. Met die verbeteringen hoop ik in de toekomst mountainbikewedstrijden te rijden en daar te presteren." Na de challenge geeft Timon aan dat hij veel geleerd heeft tijdens deze week; over zijn diabetes en de instellingen hiervan maar ook de ervaringen van anderen hebben hem meer mogelijkheden laten zien. Ik ga met hele andere inzichten naar huis!”  

Er doen niet alleen mensen met diabetes type 1 bij onze challenges aan, ook gezinsleden, vrienden of collega’s haken regelmatig aan. Voor sommige een kans om zich in te zetten als ambassadeur voor de Foundation, dit te combineren met hun eigen sportieve doelen. Voor anderen juist een kans om te ervaren wat de impact is en te leren over hoe ze hun partner, familielid of vriend(in) kunnen ondersteunen.  

Evan heeft een vriend met diabetes reed mee en deed mooie ervaringen: “Ik zie hem zo nu en dan in de weer met zijn pomp en tijdens het sporten soms een Dextro nemen. Nooit realiseerde ik mij dat dit het topje van de ijsberg is. Ik heb gezien dat zoveel factoren je glucosewaarden bepalen. Het onder controle houden van je glucosewaarden is een vaardigheid die niet vanzelfsprekend is. Des te mooier is om te zien dat tijdens deze bike challenge iedereen met elkaar in gesprek is en leert van elkaar. Ik zie soms de frustratie dat diabetes je leven kan beheersen. Het is prachtig om te zien hoe deze setting ervoor zorgt dat je leert dat het ook anders kan! Ik ben zeer dankbaar voor een goede gezondheid en ben vooral geïnspireerd door deze groep mensen met hoe ze in het leven staan!" 

“Ik zie soms de frustratie dat diabetes je leven kan beheersen. Het is prachtig om te zien hoe deze setting ervoor zorgt dat je leert dat het ook anders kan!”  

Flinke opbrengst 

De 19 Nederlandse deelnemers hebben naast zes dagen fietsen en eigen sportieve uitdagingen overwinnen, ook een tweede challenge aangegrepen; het verzamelen van € 1250,- euro aan donaties per deelnemer. En dat hebben ze meer dan gehaald.  Op de laatste dag mochten wij het totaal bedrag van € 43.546 bekend maken aan de deelnemers. Dit bedrag maakt het mogelijk om o.a. onze evenementen, sportkampen en clinics voor kinderen met diabetes type 1 gratis te kunnen blijven aanbieden. Daar zijn we ontzettend blij mee, daar doen we het uiteindelijk voor! 

Lijkt het jou ook leuk om de volgende keer aanwezig te zijn bij een van onze challenges? Kijk dan snel in de evenementenkalender. 

Sportieve groeten,

Team Bas van de Goor Foundation

Bekijk evenementen van de BvdGF