Ruben Verweij

WeSkate2ChangeDiabetes Weissensee

My Updates

Alles is mogelijk

Saturday 13th Mar

Wat heb ik het altijd heerlijk gevonden. Met een flinke vaart over de baan of liever met een groepje tussen de rietkragen van de Weerribben. Iedere slag streven naar die perfecte afzet. Handen op de rug. Neus vooruit. Links, rechts. Windje mee. Of tegen. Dat maakt niet uit.

Ieder jaar aan het begin van de winter ploft er een dikke enveloppe van de Friese Elfstedenvereniging op de deurmat. Informatie over je startbewijs en de notulen van de laatste ledenvergadering. Daarmee gloort ook weer de hoop op. Dat ik het ooit eens kan doen. Die tocht. 

Een paar weken later ligt het boekwerk alweer in een bewaardoos. Bovenop al die andere edities die uitkwamen in een elfstedenloze winter. Daar blijft het dan weer bij. Misschien maar goed ook. Want: eigenlijk kan ik dat toch niet. Zo'n lange tocht schaatsen. De enige reden waarom ik die gestoorde afstand kan halen is het publiek langs de kant. Dweilorkest, feest. Ze schreeuwen je vooruit. In de bocht, met beerenburg. 

Het ijs van de afgelopen winter was nog niet gesmolten toen Janneke het zei. Weissensee. Eerlijk gezegd schrok ik er een beetje van. Oostenrijk ken ik goed. Ik kom er heel graag. Het liefst in de zomer én in de winter. Maar nooit om te schaatsen. Bovendien was ik in de afgelopen ijsperiode niet veel verder gekomen dan wat krabbelen met de kinderen. Als ik even mijn handen vrij had, kon ik ze nog even op de rug leggen voor een paar rondjes ‘diep zitten’. En dat viel nog best tegen eigenlijk.

Pas toen Janneke de Bas van de Goor Foundation noemde bij het plan, begon er iets te gloeien in me. Deze organisatie zorgt dat kinderen met Diabetes zoals onze Mirte (6) kunnen sporten. Sporten is voor kinderen met Diabetes is heel belangrijk. Maar het is ook heel erg lastig. Want sporten kost energie. En dat werkt net even anders als je diabetes hebt.

Opeens zag ik alles samenkomen. Zo’n mooi doel. Zo’n bijzondere tocht. Zo’n lieve vrouw die het samen met mij wil gaan doen. Niet alleen voor onze dochter, maar voor alle kinderen en volwassenen die dankzij deze organisatie kunnen sporten. Ook al hebben ze diabetes. 

Met een opgeheven hoofd ga ik deze uitdaging aan. Hoe ver ik ga schaatsen weet ik nog niet. Want die tocht is zwaar. Maar zwaarder dan een leven met diabetes kan het nooit zijn. Zoals het publiek een Elfstedenrijder over de finish stuwt, zo wordt iemand met diabetes aangemoedigd door Bas van de Goor en zijn foundation. En dan wordt opeens alles mogelijk.

Steun jij ons ook?IC

Saturday 11th Dec

Het is op zich vrij typisch voor een Elfstedentocht dat ie niet doorgaat. In die zin begint de Alternatieve Elfstedentocht steeds meer op de echte te lijken. 

Herman Finkers schreef ooit: 'De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door’.  In de afgelopen tijd zijn weinig teksten meer toepasselijk geweest dan deze. En ook nu moeten we weer even slikken. De Weissensee zal een jaartje op ons moeten wachten. Geen schaatspas, maar pas op de plaats. 

Wat waren we lekker op weg. Iedere week schaatsen. We draaiden onze rondjes in Leeuwarden, Deventer, Utrecht en Heerenveen. We fietsten door weer en wind en deden zelfs buikspieroefeningen in de vroege ochtend. Onze techniek ging met sprongen vooruit. Op zolder ligt een nagelnieuw paar schaatsen klaar. Van het type speciaal voor natuurijs.  

Toch valt een besluit als dit makkelijk te relativeren. Deze challenge van de Bas van de Goor Foundation zagen wij als een prachtige manier om geld op te halen voor een goed doel. Maar, eerlijk is eerlijk, ook een beetje als vakantie. Ruim zes jaar geleden hebben we ook al eens een vakantie in het water zien vallen, en sindsdien is niets meer hetzelfde.

We waren voor het eerst met z’n drieën met ons vouwwagentje op pad. Mirte, net 1 jaar oud, kroop lekker door het gras op ons prachtige kampeerplekje vlakbij Vaals. Tot ze ziek werd. 

Zal wel een griepje zijn, dachten we eerst nog. Totdat ze hard achteruitging. Ik zal je de details besparen, maar binnen een dag verwisselde Mirte haar kampeerbedje in de vouwwagen voor een bedje op de kinder-IC van het Maastricht UMC. 

Daar stond, midden in de nacht, een heel team voor ons klaar. De diagnose was ons eerder die avond duidelijk verteld: Diabetes Type 1. Ik ben de tel kwijtgeraakt, maar in de loop van de avond spraken we minstens tien artsen, en waarschijnlijk twee keer zoveel verpleegkundig personeel. Zij slaagden er in om in een paar dagen Mirte’s bloedsuiker omlaag te krijgen. Die was op het moment van opname gestegen tot een levensgevaarlijke waarde van boven de 50.

Je moet er niet aan denken dat je op zo’n moment niet terecht kunt op een IC. Dat hoef ik verder niet uit te leggen. Dat je er alles aan doet om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden is voor ons niet meer dan logisch. Wat betreft onze mooie plannen op het ijs, past ons slechts bescheidenheid. 

We zijn ontzettend dankbaar voor alle donaties die we inmiddels hebben gehad. Dit geld wordt hoe dan ook goed besteed. We gaan gewoon door met fondsen werven. In het extra jaar dat we nu hebben kunnen we misschien zelfs meer ophalen.

Ondertussen gaan wij gewoon door met de sport. We denken na over een Alternatieve Alternatieve Elfstedentocht. Daarover later meer. Vandaag begint de training voor de Alternatieve Elfstedentocht van 2023. En wie weet komt ie er nog: Die échte Elfstedentocht.

Thank you to my Sponsors

208

Anonymous

Na de vakantie, nu weer aan de winter training, succes!

52

Jan En Vera

36.40

Karlijn Kunnen

52

Anneke Edelman

Succes met trainen. En ik hoop zo dat het allemaal doorgaat….

20.80

Anonymous

26

Guido Van De Weerd

104

Lianne

Super blij met le petit blue! Ik stuur je een foto door van een fietstocht langs de kust. Veel succes met het ophalen van nog meer donaties en natuurlijk succes met het schaatsen.

25

Michael En Mariam Rutgers

20.80

Jos Arink

Bij deze de donatie voor de fietsonderdelen, bedankt!

78

Erik

Bedankt voor het vele werk! Fijn dat ik op deze manier iets terug kan doen en veel succes volgend jaar!

15.60

Robin

Zet 'm op!!

26

Janneke

Dank voor het repareren van de fiets en super fijn dat ik op deze manier iets voor jullie kan doen!

25

Michael En Mariam Rutgers

300

Ruben Verweij

Show more