Marjan de Jonge

WeHike2ChangeDiabetes Spanje 2024

My Updates

Mijn motivatie om deel te nemen aan deze challenge...

Friday 24th Jul
Het is voor mij de uitgelezen mogelijkheid is om veel te leren over sporten en bewegen met diabetes. Heb op een Back on Track avond veel geleerd en het smaakt naar meer. Een persoonlijk doel dus. Tegelijkertijd wil ik graag sponsorgeld op halen, om op die manier de foundation te helpen om activiteiten voor kinderen en volwassenen met diabetes te kunnen blijven organiseren. Ik gun iedere diabeet de begeleiding die ik kreeg van de foundation en waar ik, nu nog iedere dag, zoveel aan heb. Doel 2. En last but not least, doel 3: ik ga alles op alles zetten om er een project op mijn werk van te maken met onze MBO studenten om ze op die manier te betrekken bij alle facetten van dit onderwerp. En hopelijk helpen ze me mee om het benodigde sponsorgeld op te halen wat ik zo van harte gun aan de foundation. Want diabetes is 24 uur per dag, 7 dagen in de week, 52 weken per jaar, je hele leven lang, alert zijn. Iedere dag loop je tegen je beperking aan en zelfs de nieuwste en mooiste medische snufjes (nieuwste insulinepomp) veranderen dat niet. Toch kan je met een positieve instelling, moed, vertrouwen en steun van je omgeving een gezegend leven hebben. De belangrijkste boodschap die ik uit wil dragen: doe wat je kan en zet anderen in beweging! Want ieders leven heeft een DOEL. Wil je meer weten? Kijk op: https://www.geloofinwandelen.nl/

Bedankt iedereen!

Friday 24th Jul

Beste mensen, het is nu toch echt even tijd voor een update maar ik heb het ook zo druk met alles. Wandelen, werken, wandelen, uitzoeken hoe ik hyper's en hypo’s kan voorkomen, wandelen, sponsoractiviteiten bedenken en uitvoeren, wandelen, het lespakket op school introduceren, studenten blijven stimuleren en helpen met de uitvoering. Daarnaast 2 x in de week wandelen dus. 😉

En het belangrijkste is: bijkomen van alle lieve, spontane en overweldigende reacties en daadwerkelijke steun in geld en motiverende woorden en daden.

BEDANKT IEDEREEN!

Ik heb prachtige gesprekken over de foundation, raak zelfs steeds meer gemotiveerd er over te vertellen (durf dat ook steeds beter) en merk dat ik anderen daarmee help.

Jongens zonder jullie steun, op welke manier dan ook was wat ik nu gedaan heb allemaal niet gelukt. Ik ga met zeer veel positieve energie nog even door!

Wil je meer weten? Kijk op: www.geloofinwandelen.nl (WeHike 2020)

Dan kan je nog meer lezen over hoe leuk het is, ook best pittig trouwens.

Je moet toch wat?!

Tuesday 28th Jul

Zondagavond op het Journaal is te horen hoe het wandelen steeds populairder wordt in deze Coronatijd. Meer mensen lopen het Pieterpad en gaan wadlopen. De nieuwslezeres rond het item af met: je moet toch wat?!

Wij liepen dit weekend rond en over de hoogste berg (heuvel, zo u wilt) van Nederland, de Vaalserberg.
En och wat is het daar mooi, wat is Limburg mooi! We wilden de kloostertocht op zondag doen maar door omstandigheden pakte het anders uit. Maar wat pakte het uit!

Onze wandelcoach melde na de duivelse berg in Berg en Dal dat we toch echt hoogte meters moesten gaan maken. Wáár doe je dát in ons kikkerland? Je googled op "hoogte meters in Ned." en dan komt er wel iets voorbij.
Dus togen wij voor een weekend naar Limburg, wat we echt geen verzoeking vinden. Maar het ging dus om de hoogte meters. In de eerste kilometers moeten we even een klim maken naar de Vaalserberg. En nu we er toch zijn gaan we ook de uitkijktoren maar op. 320 meter boven NAP. Ozo, terwijl ik uit zit te hijgen, in mijn BvdG tenue (wat ik dan even vergeten ben), komt een meneer naar me toe lopen. "Goed werk doe je hoor!" Ik?! "Ja echt heel goed werk."
Als ik het even later door heb, van dat T-shirt, besef ik me wat hij bedoelt. 😊

Inderdaad, goed werk. Al ben ik alleen een onderdeel van dat goede werk.

Dan via het 3 landenpunt lopen we België binnen. We treffen de wijze woorden van Bonhoeffer. Was er op de infoavond van deze Camino niet gezegd dat het een sportieve, culturele en spirituele tocht zou worden?
We merken trouwens op dat we inmiddels op de weg naar Santiago zijn!! We volgen echt de pelgrimsroute vanuit Nederland. Volgen de echte aanwijzingen met Jakobsschelp.
Kort stukkie maar, maar toch. We wanen ons in het buitenland. Oh ja, dat zijn we ook! Zulke mooie vergezichten, een spoorrails uit de eerste wereldoorlog en mooie karrenspoorpaadjes. Ja inderdaad wel weer wat klimmen en dalen maar het hijgen lijkt steeds minder nodig. En de slogan: "slenteren en blijf kunnen praten", wat we van Bas hebben geleerd, klinkt gestaag bij het heuvel op lopen. Het werkt!

In het dorpje Moresnet (Alanis Morissette zeggen wij, dan onthoud je het een beetje allemaal), stuiten we op een 100 jarig kruisweg park. GEWELDIG mooi! We treffen de olijfberg, kruiswegstaties met veel bloemen, planten en bomen en een Maria kapel.
Na dit dorp gaan we weer klimmen, het geeft uitzicht op zelfs de Ardennen. Verder klimmen maar weer via een karrenspoor. Op de top, kort wat regen (sinds donderdagavond noemen we dit een Maartjebuitje; net kort genoeg om géén acties te hoeven ondernemen wat de regen betreft), niks aan de hand.

We worden nog een paar keer beloond met prachtige vergezichten en komen zeer voldaan aan bij de auto.
Nou noem dat dan maar: je móet toch wat. Geen hypo's meer onderweg, zelfs niet met het klimwerk! De conditie neemt steeds meer toe. En het hoofd wordt steeds opgeruimder, in de ruimste zin van het woord. Zoveel moois extra ontdekt in Nederland, op culinair, cultureel en spiritueel vlak.
Ach ja, je moet toch wat!

Dank lieve sponsoren dat jullie het voor mij en anderen steeds meer mogelijk maken. Ik ga nog ff door met "toch wat" doen!


Willen jullie weten hoe het verder gaat?
Hoe het ging met de kloosterwandeling de dag er na?
Kijk op:

https://www.geloofinwandelen.nl/wandelingen/je-moet-toch-wat

De Camino IS

Tuesday 18th Aug
In de 2e week van mijn vakantie ontving ik een app van de Bas vd Goor foundation. De voorgenomen reis in oktober kan ook weer niet doorgaan door de Corona perikelen, helaas. Ik dacht dit moet ik jullie trouwe supporters en sponsoren toch laten weten.
Ik had het wel verwacht maar toch stiekem gehoopt......
Begrijpt u dat?

Dat betekent, ik kan 2 dingen doen:
1. Zitten treuren, niet meer trainen en jammeren dat al die geleverde energie en trainingen voor niets zijn geweest. Sponsoren hebben voor niets hun geld ingezet. Er zijn veel acties en werk, ook op school, ook door studenten, voor niets gedaan.
Of 2. Blij zijn dat ik zoveel hebt geleerd over mijn diabetes, hoe te handelen in de verschillende situaties. Dat ik een goede conditie heb opgebouwd en me fit voel.
Dat veel mensen hebben geleerd over: wat het is diabetes te hebben en wat ze zelf met of zonder diabetes kunnen doen voor hun eigen gezondheid (niet onbelangrijk in deze C tijd, waarom hoor ik dáár zo weinig over?). Dat mijn studenten meer hebben geleerd over welke talenten ze zelf hebben. Hoe deze in te zetten en welke taak ze als professional kunnen hebben in gezondheidsvoorlichting, preventie en opvoeding. En dus………………gewoon doorgaan met trainen en vooruitzien en op school nogmaals het lespakket draaien.

Welke keuze van deze 2 opties zou u kiezen? Wil je weten wat ik gekozen heb?
Kijk op:

Ik kies!

Sunday 14th Feb

Geloof boven bezorgdheid. Hoop boven zorgen. Liefde boven angst.

Afgelopen donderdag kwam weer het verwachte appje. Geen Camino voor ons in juni 2021! En ja we kunnen hopen op de afgesproken data in september maar persoonlijk heb ik daar ook een hard hoofd in. Alhoewel het harde hoofd wel meevalt. Waar was ik geweest zonder de foundation met de start van mijn nieuwe pomp? Waar was ik geweest qua conditie in deze Coronatijd? Hoe was ik er geestelijk aan toe geweest zonder deze bijzondere boost van trainen en door de meetingen? Jongens, ik weet het niet. Al heb ik wel een idee en dat maakt alles goed. En zelfs, ja zelfs als de Camino voor mij niet meer waarheid zal worden was dit een tijd om nooit te vergeten. En stiekem denk ik: nu mag ik nog een paar maanden (misschien nog wel een jaar) extra meeliften op de positieve vibe van mee doen met een dergelijke uitdaging en groep mensen. Telkens komen er doordat ik hierbij aanhaak, mooie mensen op mijn pad. Prachtige situaties en leerzame momenten. En ook heel praktisch mooie wonderen in de natuur bv. die ik anders nooit had gezien, misschien. Zoals het ijshaar/ sneeuwbaard van een paar weken terug. En mogelijk komt er in de komende maanden ook weer verandering in mijn diabetesregulatie doordat ik opnieuw met de nieuwste technieken mag gaan werken. Het is nog even spannend of de verzekering mee wil doen maar daar duimen we dan maar voor. Want grappig genoeg; dat sporten brengt ook positieve onbalans in mijn glucosewaardes.

Gisteren met mijn 3 noordelijke matties van de BvdGF heerlijk 10 km gewandeld in de zon. Hobbel de bobbel over de vastgelopen sneeuw en bevroren paden. Maar wat was het heerlijk! En wat kan je dan mooie plaatjes maken. Met 4 van die dames is er genoeg gespreksstof en vermaakten we ons goed. Het smaakt naar meer, zolang het trainen met de groep niet gaat. Dit dan toch maar af en toe doen. Het motiveert en is natuurlijk ook heel gezellig! Ik kies voor ……………………. blijven trainen!

Voorlopig de laatste training

Tuesday 6th Jul
En toen was afgelopen zondag de laatste training voor mij aangebroken van de challenge met de BvdGF. Afgelopen weekend reisden we af naar Papendal. Ik ging even terug in de tijd. Hoe lang geleden was het ook alweer? 10 juli 2019 om precies te zijn. Bij de diabetesverpleegkundige zat ik en vroeg wanhopig: hoe krijg ik nou met fietsen en wandelen die bloedsuikers gewoon op orde?! Zij wist het ook niet, “ga maar eens bij de Bas vd Goor Foundation vragen. “Wat ze ook zei: “Jij moet ook gewoon rustig op een stoel blijven zitten en niet zo’n druk leven hebben. “Het voelde alsof er gezegd werd; stop met leven dan is je diabetes tenminste goed geregeld. En dus schreef ik me in voor een Back on trackavond in hotel Papendal. Samen met mijn beste vriendinnetje had ik de eerste kennismaking met Bas en Henk. We aten pasta (help! veel koolhydraten), gingen wandelen daarna (help! hoe voorkom ik een hypo?!) en kregen heel veel informatie. Overigens vooral over: hoe LEEF je je leven met diabetes. En niet: hoe regelt de diabetes jouw leven. Back on track betekent overigens: weer op het goede spoor, dus dat ging ik dan maar proberen. Het was ook wel een opluchting om toen mensen te spreken die tegen hetzelfde aanliepen als ik. Aan het einde van de avond een promotie praatje ;-) voor de foundation het zei me toen niet zoveel. Nu ben ik ongeveer 2 jaar verder en heel veel wijzer. 

Bas heet ons welkom en het is fijn, na lange tijd, de groep weer te zien. Het blijft natuurlijk jammer dat het ontmoeten voor mij ook tegelijk een afscheid moet zijn. We gaan zien hoe het verhaal verder gaat. Mijn sponsoracties gaan voorlopig nog wel even door, is tenminste mijn bedoeling. 

De kers op de taart?

Friday 8th Sep

In juni 2021 zou het avontuur beginnen. Covid gooide roet in het eten. “De kers op de taart”:  met de foundation naar Spanje, werd niet geserveerd. Nu 3 jaar later hoop ik dat ik als afsluiting van een belangrijke en mooie periode, nu toch mee kan gaan in 2024.

Het was voor mij de uitgelezen mogelijkheid is om veel te leren over sporten en bewegen met diabetes. In 2020 had ik op een Back on Track avond veel geleerd en het smaakte naar meer. Een persoonlijk doel dus.

Tegelijkertijd wilde en wil ik graag sponsorgeld op halen, om op die manier de foundation te helpen om activiteiten voor kinderen en volwassenen met diabetes te kunnen blijven organiseren. Ik gun iedere diabeet de begeleiding die ik kreeg van de foundation en waar ik, nu nog iedere dag, zoveel aan heb. Doel 2.

En last but not least, doel 3: ik ga ook nu weer alles op alles zetten om er een project op mijn werk van te maken met mijn MBO verpleegkunde studenten om ze op die manier te betrekken bij alle facetten van dit onderwerp.

Inmiddels heb ik naast die 3 zaken nog een opdracht te volbrengen. Een mooie week beleven met mijn inmiddels goede vriendinnen van het BvdG cluppie. Wat ik nooit had gedacht gebeurde: wat heb ik veel aan dit lotgenotencontact. We leren nog steeds van elkaar maar hebben het vooral super gezellig en goed samen. Ik hoop op nog vele kleine en grote wandelingen met deze toppers te maken. Km’s zijn niet van belang, de reis (gezelligheid) wel! 😉

Wil je meer weten? Wil je genieten van mijn ervaringen in de voorbereiding en de uiteindelijke reis? Kijk op:  https://www.geloofinwandelen.nl/category/wandelingen/wehike-2020

8-9-2024

 

Thank you to my Sponsors

26

Jolanda Schilstra

25

Dien Kloppenburg

Show more