Edo Haitsma

WeSki2ChangeDiabetes Vasaloppet

My Updates

Het is officeel: ik ga meedoen met de Vasaloppet 2021

Sunday 2nd Aug

Het is officieel. Zondag 7 maart 2021 ga ik meedoen met de Vasaloppet in Zweden. De Vasaloppet is een langlaufmarathon over 90 km.

Voor mij is dit een bijzondere uitdaging, want 1,5 jaar geleden is bij mijn zoon diabetes type 1 geconstateerd. Sindsdien is zijn leven één van ups en downs, van vrolijkheid tot hypo’s. Daarom doe ik deze uitdaging met en voor de Bas van de Goor foundation. Zij organiseren activiteiten om het leven van kinderen met diabetes te verbeteren. Met meer sport en bewegen.

Als kind heb ik mijn eerste ski-ervaringen opgedaan op langlaufski’s en sindsdien ben ik toch wel één of meerdere keren per jaar in de sneeuw te vinden. Wat is dan mooier om mét ski’s een bijdrage te leveren aan een beter leven van kinderen met diabetes? Gelukkig heb ik nog ruim een jaar om te trainen.

De Vasaloppet is een wedstrijd waar om 8 uur ’s ochtends 15.000 langlaufers in Sälen van start gaan en die allemaal uiterlijk 12 uur later in Mora hopen aan te komen. Niet de makkelijkste uitdaging, maar #WeSki2ChangeDiabetes.

Trainen in Corona tijden

Sunday 2nd Aug

Nadat het besluit was genomen en ik mij definitief had ingeschreven voor de Vasaloppet 2021 ben ik direct aan de slag gegaan met trainen. Want voor 90km langlaufen mag de conditie, het uithoudingsvermogen en de kracht wel een tandje hoger. Omdat ik ook met Pasen een toerski-tocht zou maken in de Silvretta, mede als eerste voorbereidende stap naar de Vasalopet, heb ik mijn trainingen daar vooral op gericht. Ik moest immers met stijgvellen omhoog klimmen. Maar hoe combineer ik dit met het werk? Als ik eens per week naar mijn werk in Roterdam fiets heb ik al een duurtraining gedaan. In het weekeinde een keertje hardlopen en krachttraining en nog een keer doordeweeks hardlopen. Dat moest allemaal wel te doen zijn. Leek het.

Totdat Corona alles omgooide. De ski-tocht lag in het episch centrum van Oostenrijk en ineens zaten we allemaal thuis. Hoe ellendig de Corona-crisis ook is, voor het regelmatig sporten was het een uitkomst. Ineens kon ik om de dag hardlopen, krachttraining doen. En binnen de korste keren liep ik een uur gemiddeld 10km achter elkaar! Ik was trots.


Maar om te trainen voor langlaufen is in Nederland rolskiën de enige optie. Daarvoor is goede instructie wel handig en dat zou ik na de kick-off met de Bas van de Goor foundation oppakken. Helaas werd de kick-off eentje via Zoom en is het de vraag wanneer de rolski instructies en dus trainingen wel kunnen starten. Kortom, inmiddels ben ik middenin mijn loopschema naar de halve marathon.

Eindelijk rolskiën

Sunday 2nd Aug

Hè, hè, eindelijk kunnen we rolskiën. Om goed voorbereid te zijn voor de Vasaloppet in maart 2021, is de beste training in ons platte sneeuwvrije Nederland rolskiën. Door de Corona-uitbraak konden helaas de instructietrainingen niet doorgaan. Als alternatief had ik mij gewend tot meer hardlopen. Ik was goed op weg naar de halve marathon, zoals je hebt kunnen lezen. Maar blijkbaar liep ik iets te hard van stapel: tot overmaat van ramp kreeg ik last van mijn knie. Jawel, een lopersknie.

Gelukkig werden in juni de Corona-maatregelen versoepeld en konden we eindelijk (weliswaar op individuele basis) 1,5 uur rolskitraining krijgen én kregen we ons rolskimateriaal van Vasasport aangemeten. We konden beginnen. Hoewel beginnen... De eerste stappen waren net als mijn eerste stappen ooit in de sneeuw: Glibberig, wankel en knikkende kniën. Maar Herman, mijn trainer van Vasasport, leerde mij voorzichtig rollen, vooral remmen en de eerste beginselen van de langlauftechnieken: dubbelstok, diagonaal en dubbelstok met beenafzet.

Gelukkig ligt mijn snelheid niet te hoog - ongeveer 10km per uur - en is de rolweerstand dusdanig groot, dat ik bij kruispunten of moeilijke passages gewoon kan uitrollen en redelijk snel stil sta. Kortom, ik hoef bijna niet te remmen. Maar ik ben nog steeds beducht voor de keer dat ik een noodstop moet maken.

Omdat de gemeenschappelijke trainingen vanuit de Bas van de Goor Foundation pas echt starten in september zijn we vorige week met een aantal enthousiastelingen bij Soesterberg gaan trainen. Peter Jansen is een van de deelnemers en een ervaren rolskiër. Het was fijn dat hij ons nog wat kneepjes van het 'rollen' wilde bijbrengen.

Toch, jong geleerd, oud gedaan. Ik heb het gevoel dat ik het rolskiën redelijk snel oppak. Mijn ervaringen van toen ik klein was zullen daar zeker bij helpen. Inmiddels begin ik het redelijk onder de knie te krijgen en de afstanden nemen toe. Eerst 10km, daarna 20 en gisteren 30km. Jawel, dat is 1/3 Vasaloppet! Al een hele prestatie, hoewel ik behoorlijk kapot was na afloop. Ik moet duidelijk iets gaan doen aan de combi voeding/duursport. Lessen voor de vervolgtraingingen dus...

Thank you to my Sponsors

50

Belle Montanus

Heel veel succes en plezier Edo! Edo: Top dat je dit doet!

100

Anne Haitsma

Winnen! Edo: Super. dank je wel. Winnen doe ik zeker voor de kinderen met diabetes!

650

Edo Haitsma

eigen bijdrage

100

Ankie Le Grand

Stoer dat je deze uitdaging aangaat. Succes! Edo: Super dat je wilt sponsoren. Dank je wel.

75

Rick Pakkert

Super dat je meedoet, veel plezier 💪 Edo: Wauw, dank je Rick.

100

Astrid Campen

Fantastische uitdaging en wat een mooi doel! Edo: je bent de liefste. Samen gaan we onszelf en diabetes uitdagen.

25

Nynke De Jong

Zet 'm op! Edo: Dank je wel. Geen noordkaap, maar een andere uitdaging in Zweden. Ik ga er voor!

350

Edo Haitsma

2e eigen donatie

15

Anonymous

Heel veel succes! Edo: Dank je wel.

25

Dhr Hp Nijhof

Prachtig doel! Succes! Edo: Super. Dank je wel.

300

Edo Haitsma

inschrijving

26

Karina Kuperus

650

Edo Haitsma

3e eigen bijdrage

515

Phbm

Edo, heel veel succes met de voorbereidingen voor deze mega prestatie! Namens iedereen van phbm

26

Anonymous

26

Peter Van Den Heuij

Mooi om met een sportieve prestatie bij te dragen aan het overwinnen van een chronische ziekte. Vooral omdat je als ouders weet wat voor een impact het heeft op het leven van je zoon. Vee lk succes

10.40

Ingeborg Boxhoorn

Succes!!!!

52

Bart Hulst

Heel veel succes Edo!

52

Femke Berkelaar

Wauw, wat een uitdaging en vooral wat een mooi doel! Succes Edo, maar bovenal: geniet ervan!!

26

Gijs Kloek

Heel veel succes, Edo!

26

Roel Van Der Weerd

supergave sportieve uitdaging voor een mooi sponsordeal. Heel veel succes met de voorbereidingen en tzt met de tocht.

25

Leon En Marianne

Succes Edo

Show more