Edo Haitsma

WeSki2ChangeDiabetes Vasaloppet

My Updates

Het is officeel: ik ga meedoen met de Vasaloppet 2022

Sunday 2nd Aug

Het is officieel. Zondag 6 maart 2022 ga ik meedoen met de Vasaloppet in Zweden. De Vasaloppet is een langlaufmarathon over 90 km.

Voor mij is dit een bijzondere uitdaging, want 3,5 jaar geleden is bij mijn zoon diabetes type 1 geconstateerd. Sindsdien is zijn leven één van ups en downs, van vrolijkheid tot hypo’s. Daarom doe ik deze uitdaging met en voor de Bas van de Goor foundation. Zij organiseren activiteiten om het leven van kinderen met diabetes te verbeteren. Met meer sport en bewegen.

Als kind heb ik mijn eerste ski-ervaringen opgedaan op langlaufski’s en sindsdien ben ik toch wel één of meerdere keren per jaar in de sneeuw te vinden. Wat is dan mooier om mét ski’s een bijdrage te leveren aan een beter leven van kinderen met diabetes? Gelukkig heb ik nog ruim een jaar om te trainen.

De Vasaloppet is een wedstrijd waar om 8 uur ’s ochtends 15.000 langlaufers in Sälen van start gaan en die allemaal uiterlijk 12 uur later in Mora hopen aan te komen. Niet de makkelijkste uitdaging, maar #WeSki2ChangeDiabetes.

Trainen in Corona tijden

Sunday 2nd Aug

Nadat het besluit was genomen en ik mij definitief had ingeschreven voor de Vasaloppet 2021 ben ik direct aan de slag gegaan met trainen. Want voor 90km langlaufen mag de conditie, het uithoudingsvermogen en de kracht wel een tandje hoger. Omdat ik ook met Pasen een toerski-tocht zou maken in de Silvretta, mede als eerste voorbereidende stap naar de Vasalopet, heb ik mijn trainingen daar vooral op gericht. Ik moest immers met stijgvellen omhoog klimmen. Maar hoe combineer ik dit met het werk? Als ik eens per week naar mijn werk in Roterdam fiets heb ik al een duurtraining gedaan. In het weekeinde een keertje hardlopen en krachttraining en nog een keer doordeweeks hardlopen. Dat moest allemaal wel te doen zijn. Leek het.

Totdat Corona alles omgooide. De ski-tocht lag in het episch centrum van Oostenrijk en ineens zaten we allemaal thuis. Hoe ellendig de Corona-crisis ook is, voor het regelmatig sporten was het een uitkomst. Ineens kon ik om de dag hardlopen, krachttraining doen. En binnen de korste keren liep ik een uur gemiddeld 10km achter elkaar! Ik was trots.


Maar om te trainen voor langlaufen is in Nederland rolskiën de enige optie. Daarvoor is goede instructie wel handig en dat zou ik na de kick-off met de Bas van de Goor foundation oppakken. Helaas werd de kick-off eentje via Zoom en is het de vraag wanneer de rolski instructies en dus trainingen wel kunnen starten. Kortom, inmiddels ben ik middenin mijn loopschema naar de halve marathon.

Eindelijk rolskiën

Sunday 2nd Aug

Hè, hè, eindelijk kunnen we rolskiën. Om goed voorbereid te zijn voor de Vasaloppet in maart 2021, is de beste training in ons platte sneeuwvrije Nederland rolskiën. Door de Corona-uitbraak konden helaas de instructietrainingen niet doorgaan. Als alternatief had ik mij gewend tot meer hardlopen. Ik was goed op weg naar de halve marathon, zoals je hebt kunnen lezen. Maar blijkbaar liep ik iets te hard van stapel: tot overmaat van ramp kreeg ik last van mijn knie. Jawel, een lopersknie.

Gelukkig werden in juni de Corona-maatregelen versoepeld en konden we eindelijk (weliswaar op individuele basis) 1,5 uur rolskitraining krijgen én kregen we ons rolskimateriaal van Vasasport aangemeten. We konden beginnen. Hoewel beginnen... De eerste stappen waren net als mijn eerste stappen ooit in de sneeuw: Glibberig, wankel en knikkende kniën. Maar Herman, mijn trainer van Vasasport, leerde mij voorzichtig rollen, vooral remmen en de eerste beginselen van de langlauftechnieken: dubbelstok, diagonaal en dubbelstok met beenafzet.

Gelukkig ligt mijn snelheid niet te hoog - ongeveer 10km per uur - en is de rolweerstand dusdanig groot, dat ik bij kruispunten of moeilijke passages gewoon kan uitrollen en redelijk snel stil sta. Kortom, ik hoef bijna niet te remmen. Maar ik ben nog steeds beducht voor de keer dat ik een noodstop moet maken.

Omdat de gemeenschappelijke trainingen vanuit de Bas van de Goor Foundation pas echt starten in september zijn we vorige week met een aantal enthousiastelingen bij Soesterberg gaan trainen. Peter Jansen is een van de deelnemers en een ervaren rolskiër. Het was fijn dat hij ons nog wat kneepjes van het 'rollen' wilde bijbrengen.

Toch, jong geleerd, oud gedaan. Ik heb het gevoel dat ik het rolskiën redelijk snel oppak. Mijn ervaringen van toen ik klein was zullen daar zeker bij helpen. Inmiddels begin ik het redelijk onder de knie te krijgen en de afstanden nemen toe. Eerst 10km, daarna 20 en gisteren 30km. Jawel, dat is 1/3 Vasaloppet! Al een hele prestatie, hoewel ik behoorlijk kapot was na afloop. Ik moet duidelijk iets gaan doen aan de combi voeding/duursport. Lessen voor de vervolgtraingingen dus...

Nog twee weken tot de start

Sunday 20th Feb
En ineens komt het heel dichtbij. De weken lijken voorbij te vliegen. En de afgelopen weken heb ik veel getraind. In december de Heuvelrug loppet rondom Doorn. Dat was een tocht van ruim 45km door de bossen, over zandweggetjes en soms een stukje asfalt. 

Daarna de eerste stappen in de sneeuw in Oberhof. Dacht ik dat het rolskiën in tempo vergelijkbaar zou zijn met de sneeuw - en ik daardoor vertrouwen kreeg in de goede afloop - werd ik hard met de neus op de feiten gedrukt. Sneeuw is meestal langzamer (tenzij de loipes verijst zijn). Maar met de professionele trainingen van Vasasport was de vooruitgang merkbaar. Op de laatste dag in Oberhof was het doel om mezelf 'leeg te skiën' in de 90-minuten van Oberhof. Dat was gelukt!

Na afloop kregen we het trainingsschema voor de komende 12 weken in de mail. Toen begon het toch echt in te dalen: we gaan straks naar Zweden. Hopelijk gaat Corona niet weer roet in het eten gooien, maar de sterren stonden gunstig. Eerst nog even twee weken telemarken in Italië. Goed voor de beenspieren! Dat dus allemaal eind 2021/begin 2022.

Januari: trainen, trainen, trainen. Vele kilometers rollen op de rolski's en de afstanden opvoeren en de duur verlengen. Ik wilde nog graag een langlaufmarathon in de sneeuw doen om te zien waar ik conditioneel sta in de sneeuw. Gelukkig was er vanuit Vasasport een aantal die de König Ludwiglauf op 6 februari wilden lopen: 50km in Oberammergau.

Wat was dat heerlijk. De marathon in de klassieke techniek was op zondag, dus zaterdag hebben we gebruikt om een deel van het parcours te verkennen. Zondag moest het gebeuren. Vanwege de sneeuwcondities was de race ingekort tot 2 rondes van 22km. Toch een goede graadmeter. In Oberammergau aan het einde van de middag de startnummers gehaald en een grote plastic zak waarin je warme kleren kan doen voor ná de race.

Zondag 6.30u aan het ontbijt, klaarmaken en vervoer naar de start om 9.00u in Ettal. Wat was het allemaal goed georganiseerd. Dat kun je aan Duitsers wel toevertrouwen. De skibus naar de start rijdt langs verschillende hotels en pensions om de deelnemers op te pikken. In het startgebied mogen alleen de deelnemers rondlopen en waren we mooi op tijd om de ski's op een goed plekje neer te leggen. De spanning begon al op te lopen. zenuwen voor wat komen gaat.

Het startschot: de hectiek barst ineens los. De spanning van de deelnemers komt los in een drang vooraan te lopen. En gek genoeg liet ik me daarin ook gek maken. Alsof ik middenin een wedstrijd zat en kans zou maken op de medailles. Hoewel ik die illusie niet had, leken die eerste kilometers best goed te gaan. Bij de eerste tussenpost snel een drankje en door... Maar als altijd: te snel starten ga je bekopen. De eerste ronde liep prima, maar de tweede ronde begon weer met een niet al te steile, maar wel langere klim. En dat voelde ik in de benen.

Uiteindelijk kwam ik na 4 uur en 10 minuten over de finish. Blij, moe en met leerpunten voor de Vasaloppet:

  • Doe bij de start rustig aan
  • Drinken, drinken, drinken.
  • Neem bij de checkpoints de tijd.
  • Berg op trainen

Met nog precies 4 weken voor de Vasaloppet zelf was er voldoende tijd om de conditie verder op te voeren en specifieker te trainen. Rolskitochten naar Leiden en Hazerswoude, langs de Vliet en rondom Zoetermeer.

Maar ook specifieke trainingen, zoals vorige week heuvelop rondom Snowworld met ruim 250m hoogtemeters (1/3 van het totaal in de Vasaloppet). En stretchen. Gravity yoga, waarbij bepaalde spiergroepen/bindweefsels worden aangesproken, zoals hamstrings, rug, heupen.

Nog een laatste week voorbereidingen treffen. Daarbij vind ik het prachtig om al die sponsorbijdragen te zien. Bij de start van deze challenge had ik dat niet kunnen voorstellen. Ik word er een beetje stil van. Dank jullie wel. En wat zullen al die kinderen met Diabetes type 1 blij zijn met alle sportieve activiteiten die de Bas van de Goor Foundation weer mede dankzij jullie donaties weer kan organiseren.

Thank you to my Sponsors

55.12

Mick Cox

10.40

Francine Horn

Heel veel succes!!

52

Gonnie Berntsen

25

Zahra

Heel veel succes!!

10.40

Amarins Komduur

Heel veel succes!

10.40

Susan

Toitoitoi!!!

26

Florus

26

Ludo Van Adrichem

5.20

Bas Stadhouders

Succes Edo!

15.60

Franka Bossers

Heel veel succes èn plezier Edo 💪🏻 ⛷ 💪🏻🍀!! Liefs Franka

10

Annelies Rijstenberg

20.80

Miriam Ravesteijn

Veel succes Edo!

52

Erik Kleine

20

Katja Schrijver

26

Kimmo

Edo, goed bezig!! Doe je best en heel veel plezier! Volgend jaar Weissensee?

26

Aranta

Succes Edo! Mooie uitdaging voor een heel goed doel!

20.80

Else Boutkan

Succes Edo!

20.80

Peter Van Den Heuij

Mooi sport in combinatie met een maatschappelijk doel. Veel succes

26

Bas Schoorlemmer

Succes Edo in Zweden..! SUper dat je dit gaat doen!!

105.04

Bert Jan & Maudy

Succes Edo

15.60

Anonymous

Succes Edo!

10.40

Laura Pots

52

Gonnie Berntsen

26

Wytse

👍

52

Alie Snijders

Succes met laatste weken trainen en op naar Zweden!!

26

Kim De Lugt

Wat een grootse uitdaging Edo voor een heel goed doel! Alvast heel veel succes voor 6 maart gewenst. Het gaat je vast en zeker lukken. Groetjes, Kim

26

Mvs

Zet hem op Edo!

10.40

Benjamin Kruysifix

Mooi initiatief! Succes en veel plezier!

26

Jan Rozendaal

Edo, veel succes en het gaat jou vast lukken. Vergeet vooral ook niet ervan te genieten! Dat je maar veel geld mag binnen hengelen. Gr. Jan

104

Ankie Le Grand

Nog een paar weken flink trainen en dan: Op naar Zweden.

26

Ilona

Succes met deze mooie uitdaging voor een nog mooier doel!

26

Imora

Go Edo! Supergaaf!

26

Björn Lugthart

Heel veel succes Edo!

26

Melanie

Wat een mooi gebaar, succes!

20.80

Anne Volkers

52

Saskia Kleewein

Succes, Edo!

10

Janno Meijer

Als sportieve raadsleden onder elkaar: prachtig dat je dit doet!

10.40

Erik Hoekstra

26

Alexander Regeer

Kom op Edo je kunt het topper! Heel veel succes toegewenst!

26

Richard Heesterman

Suc6 Edo

20.80

Erica De Jong

Zet' m op!

25

Anonymous

Succes, diep respect!

26

Frank Van Kuppeveld

25

Niels Arkes

Heel veel succes Edo !

10.40

Ina Mantjes

Succes Edo, mooi doel om je voor in te zetten! Groet, Ina

10.40

Arjen Van Der Lugt

Heel veel succes gewenst!

50

Denise Babel

Wat een prachtig avontuur en voor een heel mooi doel. Heel veel succes en plezier!

26

Lila Nazim

Veel succes! Mooie uitdaging voor een goed doel.

26

Marieke

Heel veel succes Edo!!

26

Michelle Kruyt

Edo, heel veel succes!

26

Anonymous

Hallo Edo, Veel succes in Zweden! groet, Peter

26

Jim Verdegaal

Succes!

26

Janneke Verwijmeren

Een mooi doel, veel succes Edo!

26

Anonymous

Succes!

26

Sylvia Markerink

Lieve Edo heel veel succes van ons, Syl Ed Fiona Mulder

10.40

Anonymous

50

Paul Van Der Wal

Hoi Edo, hopelijk is het Zweeds klimaat als van ouds en wordt het glijden, want anders wordt het rollen. Veel succes met deze uitdaging. En wat goed dat je dit doet!!

10.40

Sabine Kijzers

Wat een goed doel om aan mee te doen. Knap dat je dit gaat doen. Heel veel succes!

5.20

Hp Nijhof

Rollen en glijden

665

Edo Haitsma

4e eigen bijdrage

50

Belle Montanus

Heel veel succes en plezier Edo! Edo: Top dat je dit doet!

100

Anne Haitsma

Winnen! Edo: Super. dank je wel. Winnen doe ik zeker voor de kinderen met diabetes!

650

Edo Haitsma

eigen bijdrage

100

Ankie Le Grand

Stoer dat je deze uitdaging aangaat. Succes! Edo: Super dat je wilt sponsoren. Dank je wel.

75

Rick Pakkert

Super dat je meedoet, veel plezier 💪 Edo: Wauw, dank je Rick.

100

Astrid Campen

Fantastische uitdaging en wat een mooi doel! Edo: je bent de liefste. Samen gaan we onszelf en diabetes uitdagen.

25

Nynke De Jong

Zet 'm op! Edo: Dank je wel. Geen noordkaap, maar een andere uitdaging in Zweden. Ik ga er voor!

350

Edo Haitsma

2e eigen donatie

15

Anonymous

Heel veel succes! Edo: Dank je wel.

25

Dhr Hp Nijhof

Prachtig doel! Succes! Edo: Super. Dank je wel.

300

Edo Haitsma

inschrijving

26

Karina Kuperus

650

Edo Haitsma

3e eigen bijdrage

515

Phbm

Edo, heel veel succes met de voorbereidingen voor deze mega prestatie! Namens iedereen van phbm

26

Anonymous

26

Peter Van Den Heuij

Mooi om met een sportieve prestatie bij te dragen aan het overwinnen van een chronische ziekte. Vooral omdat je als ouders weet wat voor een impact het heeft op het leven van je zoon. Vee lk succes

10.40

Ingeborg Boxhoorn

Succes!!!!

52

Bart Hulst

Heel veel succes Edo!

52

Femke Berkelaar

Wauw, wat een uitdaging en vooral wat een mooi doel! Succes Edo, maar bovenal: geniet ervan!!

26

Gijs Kloek

Heel veel succes, Edo!

26

Roel Van Der Weerd

supergave sportieve uitdaging voor een mooi sponsordeal. Heel veel succes met de voorbereidingen en tzt met de tocht.

25

Leon En Marianne

Succes Edo

Show more