Congres: Diabetes type 1; actief leven met de nieuwste technologie

Datum: 1 februari 2024

Voor zorgverleners

Mensen met diabetes type 1 leven elke dag, 24/7, met de gevolgen hiervan op hun gezondheid en hun leven. Actief leven, zoals op de fiets naar het werk, de tuin doen, wandelen of sporten, kan voor deze mensen soms best een uitdaging zijn. Juist voor mensen met diabetes type 1 is actief leven enorm belangrijk. Sporten en bewegen helpt om complicaties te voorkomen en om zich mentaal en lichamelijk fit te voelen.

Nieuwe technologieën kunnen patiënten helpen om veilig te bewegen en te sporten. Op 1 februari tijdens het congres ‘Diabetes type 1, actief leven met de nieuwste technologie’ gaan we in op hoe jij, als zorgprofessional, je patiënten kunt begeleiden om nieuwe technologie optimaal in te zetten bij een actief leven.

Dit congres is voor zorgprofessionals. Heb je zelf diabetes type 1 of iemand uit je omgeving? Lees hier meer over onze informatieavond. 

Praktisch programma

Tijdens het congres bieden we je een praktisch programma met concrete voorbeelden en strategieën die je kunt inzetten bij de dagelijkse behandeling van je patiënten. Inspirerende sprekers, zoals Sarah Siegelaar (Amsterdam UMC), Sasja Huisman (LUMC) en Maarten van der Weijden (Olympisch kampioen) en diverse ervaringsdeskundigen nemen je mee in wat sporten en bewegen doet met diabetes, hoe je hier het beste mee om kunt gaan, welke technologieën er zijn en hoe je ze het beste kunt inzetten

Locatie
Congres voor zorgverleners diabetes type 1, in Hotel Papendal in Arnhem

papendal, congres, centrum, bijeenkomst

Kosten

Dit congres is geaccrediteerd voor:

  • Verpleegkundig Specialisten: 5 punten
  • V&VN voor Verpleegkundigen: 5 punten
  • De Nederlandse Internisten Vereniging: 4 punten


Totale kosten voor deelname aan het congres: € 60,- 

Sprekers

Ontvangst is vanaf 08.45 uur. Het programma start om 09.30 uur. Einde van het programma is rond 17 uur.

Dagvoorzitter

Bas van de Goor

Oud Olympisch kampioen volleybal, diabetes type 1 en directeur Bas van de Goor Foundation

Spreker

Sarah Siegelaar

Internist-endocrinoloog Amsterdam AMC

Spreker

Sasja Huisman

Klinisch Psycholoog en Onderzoeker Leids Universitair Medisch Centrum

Spreker

Inge van Boxelaer

Endocrinoloog AZ St. Lucas Ziekenhuis en specialist in de diabetestechnologie

Inge

Spreker

Eelco de Koning

Hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum

Eelco de Koning

Spreker

Maarten van der Weijden

Olympische gouden medaille winnaar open water zwemmen en voorzitter Maarten van de Weijden Foundation

Spreker

Agnes Clement

Kinderarts in het Juliana kinderziekenhuis /Hagaziekenhuis Den Haag

Agnes Clement

Spreker

Mijke Wijnroks

Diabetesverpleegkundige bij Diabeter Groningen en ervaringsdeskundige

Programma

08.45 - 09.30 Ontvangst en registratie

add remove

09.30 - 09.50 - Bas van de Goor: Opening en algemene introductie

add remove

Bas van de Goor, Oud Olympisch kampioen volleybal, diabetes type 1 en directeur Bas van de Goor Foundation

Bas van de Goor is 52 jaar, oud olympisch kampioen volleybal bij de Olympische Spelen in 1996 en oprichter en directeur van de foundation. Hij heeft zelf al 20 jaar diabetes type 1 en zet zich nu al ruim 17 jaar in om mensen met diabetes in beweging te brengen met de Bas van de Goor Foundation.




09.50 - 10.20 - Dr. Sarah Siegelaar: Een actief leven met diabetes, wat gebeurt er dan in mijn lichaam met diabetes?

add remove

We beginnen bij het begin: Wat gebeurt er in het lichaam van iemand met diabetes als die in beweging komt? Wat speelt er zich af op celniveau? En waarom is het goed om in beweging te zijn voor mensen met diabetes op lange en korte termijn? Sarah bespreekt ook hoe factoren zoals voeding, stress en natuurlijk insuline een rol spelen in dit proces.

Dr. Sarah Siegelaar, Internist-endocrinoloog Amsterdam AMC

Sarah Siegelaar is internist-endocrinoloog in het Amsterdam UMC en Diabeter Centrum Amsterdam. Ze heeft een specifieke interesse in diabetes tijdens zwangerschap, menopauze en sport met speciale aandacht voor diabetestechnologie. Als roeister heeft ze twee keer meegedaan aan de Olympische Spelen. In 2004 won ze met de Holland acht een bronzen medaille en vier jaar later een zilveren medaille.

 

10.20 - 10.50 - Dr. Agnes Clement: Diabetes en bewegen; een goed idee! 

add remove

Waarom is sporten en/of bewegen nu zo belangrijk? En telt naar school fietsen of buitenspelen ook mee? En waarom? Zijn er verschillende soorten sport en bewegen en reageert het lichaam anders op verschillende soorten beweging? Wanneer wil je juist veel, weinig of geen insuline in je lichaam? In deze sessie ligt de focus op de rol van actieve insuline, de duur en de intensiteit van de sport. En wat meer bewegen iemand met diabetes kan opleveren.

Dr. Agnes Clement, Kinderarts in het Juliana kinderziekenhuis /Hagaziekenhuis Den Haag

Agnes heeft al 20 jaar ervaring in het vak en is werkzaam in het Juliana kinderziekenhuis /Hagaziekenhuis Den Haag. Ze werkt met een grote groep kinderen en jongeren met diabetes in de leeftijd van 0-20 jaar. Ze is voorzitter van Stichting D-Support en is als medische leiding meegeweest op kampen voor kinderen met diabetes. Ze heeft veel geleerd over de effecten van bewegen op de diabetesregulatie bij kinderen.

 

10.50 - 10.55 - Barbara de Loor: Papendal in beweging 

add remove

Barbara de loor, Oud Olympisch kampioen schaatsen en presentatrice Nederland in beweging

10.55 - 11.10 - Ervaringsdeskundige aan het woord 

add remove

11.10 - 11.40 Pauze

add remove

11.40 - 12.10 - Dr. Inge van Boxelaer: Inzichten in nieuwe technologie in relatie tot sport.

add remove

De afgelopen jaren zijn er nieuwe producten gepresenteerd die meer inzicht geven om je glucosewaarden te meten én om je insuline toediening te organiseren. Wat zijn de laatste ontwikkelingen op op het gebied van hybrid closed-loop systemen? De werking van deze systemen verschilt rondom sport en bewegen. Wat doet die tijdelijke streefwaarde nu eigenlijk? Welke adviezen kun je als zorgverlener geven.

Dr. Inge van Boxelaer, Endocrinoloog AZ St. Lucas Ziekenhuis en specialist in de diabetestechnologie

Inge Van Boxelaer is endocrinoloog en diabetes technologie expert met het doel om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren. Ze werkt sinds 2013 in het AZ Sint-Lucas Ziekenhuis in Gent. Ze is voorzitter van de Belgische koepelorganisatie van diabetes-endocrinologen en bestuurslid van de Diabetes Liga en DiabetesPlus.

In 2020 startte Van Boxelaer Diabetotech, een organisatie met als doel om diabeteszorg te verbeteren door gebruik van technologie.

 

12.10 - 12.15 - Barbara de Loor: Papendal in beweging 

add remove

Barbara de loor, Oud Olympisch kampioen schaatsen en presentatrice Nederland in beweging

12.15 - 12.45 - Sasja Huisman: In gesprek over diabetes technologie in de spreekkamer. 

add remove

We gaan er allemaal maar vanzelfsprekend vanuit dat nieuwe technologie het leven van mensen met diabetes vanzelfsprekend verbetert. Hoe werkt dat? Welke rol speelt nieuwe technologie in het halen van je persoonlijke doelen. En voelen alle zorgverleners zich op hun gemak als zij met steeds complexere en verschillende systemen mensen met diabetes moeten ondersteunen. Hoe maak je de mogelijkheden en onmogelijkheden bespreekbaar in de spreekkamer? 

Dr. Sasja Huisman, Klinisch Psycholoog en Onderzoeker Leids Universitair Medisch Centrum

Dr. Sasja Huisman is werkzaam als medisch psycholoog (Klinisch Psycholoog) en onderzoeker op de afdeling Endocrinologie van het LUMC. In haar dagelijks werk begeleidt zij mensen bij de psychologische aspecten van diabetes. Daar doet zij tevens onderzoek naar. Haar specialisatie betreft ‘’Psychosociale Barrières bij Diabetes Zelfmanagement’’.

 

12.45 - 13.00 - Ervaringsdeskundige aan het woord 

add remove

13.00 - 14.00  Lunch en informatiemarkt

add remove

14.00 - 14.15 - Ervaringsdeskundige aan het woord 

add remove

14.15 - 15.15 - Dr. Eelco de Koning & Mijke Wijnroks: Technologie en bewegen in de praktijk; een helpende hand! 

add remove

Met diabetes in beweging komen is goed, maar soms ook lastig. De technische hulpmiddelen bieden een helpende hand, maar toch blijft het onderzoeken hoe je al deze techniek optimaal kunt inzetten. Hoe werk je toe naar een goed werkende aanpak? Voor mensen met diabetes, maar ook voor de zorgverlener. Eelco de Koning en Mijke Wijnroks delen hun kijk op het begeleiden van mensen met diabetes, die met nieuwe technologieën willen gaan bewegen.

Prof. Dr. Eelco de Koning

Eelco de Koning is hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij is hoofd van het diabetescentrum in het LUMC en coördineert het eilandjes transplantatie programma dat een nationale functie heeft. Hij leidt tevens het nationale expertisecentrum Maturity-Onset Diabetes of the Young (MODY). Zijn onderzoek richt zich op innovatieve celvervangingstherapieën met insulineproducerende cellen als behandeling voor patiënten met diabetes mellitus.

 

Mijke Wijnroks

Mijke Wijnroks is 30 jaar jong en ze woont in de provincie Groningen. Ze is  diabetesverpleegkundige bij Diabeter Groningen. Dat ze uiteindelijk voor het vak diabetesverpleegkundige heeft gekozen, is niet helemaal uit de lucht komen vallen, aangezien ze sinds haar 11e diabetes type 1 heeft.




15.15 - 15.45 - Maarten van der Weijden: Doelen stellen en zelf regie nemen. 

add remove

Mijn opvoeding ging over het hard werken en doelen stellen en de controle over je eigen leven hebben. Door mijn ziekte geloof ik niet meer in de maakbaarheid van het leven, maar ervaar dit als een bevrijding. Ik kan nu vrijer dromen, grotere doelen stellen omdat ik weet dat ik compassie met mezelf en de omgeving zal hebben wanneer het toch anders loopt dan ik hoop.

Maarten van der Weijden, Olympische gouden medaille winnaar open water zwemmen en voorzitter Maarten van de Weijden Foundation

Maarten van der Weijden is vader van twee dochters. In 2001 kreeg hij leukemie. In 2008 won hij Olympisch goud. Met de elfstedentochten lukte het om via zijn stichting bijna 18 miljoen euro in te zamelen voor kankeronderzoek, waardoor 44 onderzoeken tegen kanker mogelijk konden worden.

 

15.45 - 16:00 - Bas van de Goor: Afsluiting

add remove

16.00 - 17.00 Borrel

add remove

Meld je aan via onderstaande button

Mede mogelijk gemaakt door: