Meegaan als begeleider tijdens een van onze evenementen? Wendy vertelt!

Wendy is werkzaam als kinderdiabetesverpleegkundige en is dit jaar meegegaan als begeleider op het sportkamp wat wij ieder jaar organiseren. Het kamp is bedoeld voor kinderen met diabetes. Op dit kamp leren de kinderen in een actieve week hoe met hun eigen diabetes om te gaan rondom sport, eten en alles wat met diabetes te maken heeft. Wendy vertelt in haar blog graag waarom meegaan op kamp een speciale en leerzame ervaring is.

Ervaring en kennis opdoen op een van de evenementen

"Ik ben werkzaam als kinderdiabetesverpleegkundige en dit jaar mocht ik mee als begeleider op een van de sportkampen van de Bas van de Goor Foundation. Het kamp is bedoeld voor kinderen met diabetes. Het doel is om vier onvergetelijke dagen te beleven in SnowWorld Landgraaf. Daar leren de kinderen hoe met hun eigen diabetes om te gaan rondom sport, eten en alles wat met diabetes te maken heeft.

(Wendy tweede van rechtsonder op de foto)

Er is een team van begeleiders die bestaat uit een kinderarts en vijf kinder- diabetesverpleegkundigen. Die kunnen je bijvoorbeeld helpen met koolhydraten tellen, te berekenen hoeveel insuline je zou kunnen spuiten/bolussen maar ook met bijvoorbeeld een infuussetje wisselen.

Verder zijn er vanuit de foundation begeleiders mee die de activiteiten begeleiden en zorgen dat alles goed geregeld is. Er zijn ook nog een paar jong-volwassenen mee die zelf diabetes hebben en vaak zelf vroeger als kind mee op kamp gingen.

Toen ik vorig jaar voor de eerste keer meeging viel het me meteen op dat er op het kamp zoveel positieve energie is. De begeleiders zijn allemaal even enthousiast en iedereen heeft er veel zin in. De kinderen vinden het in het begin soms best wel spannend. Kennen vaak niemand en weten nog niet zo goed wat ze ervan kunnen verwachten. Dat was bij iedereen al snel verdwenen. Al snel werd de groep van 30 kinderen een hele hechte groep. Het leek net alsof het al jaren vrienden voor het leven waren. Om elkaar te leren kennen werden er kennismakingsspelletjes gedaan.

 

Sportkamp vol activiteiten

Ik ging mee op het kamp voor de kinderen van 13 tot 15 jaar oud. De week daarna was het kamp voor kinderen van 10 tot 12 jaar oud. De eerste week mocht ik mee.
Op zondagochtend kwamen alle kinderen met heel veel spullen en ouders naar het hotel. Daar werd iedereen ontvangen met een presentatie over hoe de dagen eruit zouden gaan zien. Nadat iedereen wist in welk groepje hij zat en met welke maatjes de hotelkamer werd gedeeld, gingen de ouders naar huis.

De activiteiten zijn te gek. We gingen skiën, snowboarden, tube glijden van de pistes, klimmen in een geweldig mooi klimpark en jumpen in een trampolinepark. We hadden ook een bonte avond waar iedereen helemaal losging. Wat werd er gedanst!

Tijdens de quiz werden vragen gesteld over diabetes, om zo ook wat te leren van elkaar en het gesprek op gang te krijgen. Daardoor konden sommige kinderen ook makkelijker praten over hun emoties die zij soms voelen bij hun diabetes. Fijn om dat te kunnen delen met andere kinderen die jou ook echt begrijpen.

 

Sportkamp

Leerzaam voor kinderen en ouders

De ouders kregen uitgebreid een presentatie toen ze de kinderen kwamen ophalen. Zo kregen ze te zien dat hun kinderen al heel veel zelf kunnen als het gaat om het regelen van hun diabetes. Er werden veel positieve dingen gezegd en ook wat stof om thuis over na te denken. Bijvoorbeeld dat het fijn is om soms een complimentje te krijgen van je ouders en dat het soms ook prettig is als er niet de hele dag naar waarden wordt gevraagd.

Als ik terugkijk op deze dagen dan zie ik dat het voor de kinderen zo leerzaam en prettig is om met andere kinderen met diabetes in zo’n omgeving te zijn. Als er gegeten wordt dan pakt iedereen zijn insulinepen of insulinepomp. Iedereen meet of scant de waarde. Iedereen bekijkt hoeveel koolhydraten te gaan eten en iedereen moet bedenken hoeveel insuline nodig te hebben voor de maaltijd, waar rekening gehouden moet worden met de intensiteit van de activiteit die volgt. De kinderen helpen elkaar met hypo’s en met alarmen in de nacht.

"Het is een superleuk kamp en juist doordat iedereen diabetes heeft lijkt het bijna gek als je het op dit kamp niet zou hebben. Al met al niet gek dat de meeste kinderen het liefste nog een keer mee zouden willen gaan."

Zie ik jou wellicht volgende keer als vrijwilliger op een kamp?"

- Wendy van Es Kinderdiabetesteam CZE Eindhoven.

Zelf meer weten en ervaren?


Wil je helpen en zelf leren tijdens onze evenementen? Dat kan! We zoeken altijd meerdere (medische) vrijwilligers voor onze activiteiten. Of je nu diabetesverpleegkundige, verpleegkundig specialist, (kinder)arts), diëtist of psycholoog bent, we komen graag met je in contact. Stuur een mailtje naar Anne (Anne@bvdgf.org) als je bij een evenement wilt helpen of je als je meer wilt weten. Wij nemen vervolgens contact met je op! We plannen altijd ver vooruit, dus wacht niet te lang met reageren!