Lennart over de sleutelmomenten...

Lennart Ros is 28 jaar en heeft Diabetes sinds zijn 12e. Hij gebruik nu ongeveer anderhalf jaar een Doe-Het-Zelf Hybrid Closed Loop systeem om de sensor te laten samenwerken met zijn insulinepomp. Een zelfgebouwd systeem dat werkt met een algoritme in de Android app genaamd "AndroidAPS".

Door middel van algoritmes wordt de insulineafgifte nagenoeg geheel geregeld, afhankelijk van de metingen van de glucosesensor en eventueel de eigen input (zoals sport en koolhydraten)... Lennart neemt ons mee in het loopen, het fietsen en zijn sleutelmomenten.

"...hoe ziet een dag van de WeBike2ChangeDiabetes er uit met type 1 diabetes en een Doe-Het-Zelf Hybrid Closed Loop systeem?"

Dat begint eigenlijk al bij de nacht ervoor. Wat heb ik de afgelopen dag(en) gedaan? Gisteren hebben we een mooie start gemaakt met een MTB tocht van ongeveer 48km met om en nabij 350 hoogtemeters. Op basis van deze informatie maak ik de inschatting om een "Profiel Wissel" in te stellen van 80%. Kort gezegd betekent dat eigenlijk dat je het Loop systeem laat weten dat je minder of meer insuline resistent bent, wat weer uitgedrukt wordt in percentages. De profiel wissel van 80% betekent dus dat ik 20% minder resistent ben dan normaal en daarmee wordt mijn KH ratio (de hoeveelheid koolhydraten die je kunt eten voor één eenheid insuline). en IGF (hoeveel de glucosewaarde zakt per aantal eenheden insuline), ook verlaagd.

Meer informatie: https://androidaps.readthedocs.io/nl/latest/Usage/Profiles.html#percentage

"Dag twee van de WeBike2ChangeDiabetes Challenge is aangebroken, nu gaat het echte klimwerk beginnen..."

06:30 - De wekker gaat, ik kijk naar mijn waardes van afgelopen nacht; een mooie rechte lijn tussen de 5 en de 6, de profiel wissel naar 80% heeft zijn werk gedaan.

07:15 - Ik kies ervoor om vroeg te ontbijten zodat het grootste deel van de insuline die ik toedien uit het lichaam is op het moment dat ik op de mountainbike stap. Ik zorg wel voor een profiel wissel naar 60% met de gedachte: 'liever iets te hoog dan te laag'. Helaas heb ik de vergissing gemaakt om niet op tijd te beginnen met bolussen omdat ik niet helemaal zeker wist wat en óf er al een ontbijt klaarstond, daarom besluit ik om mijn ontbijt te verlengen en na het eten van wat fruit en 2 stukken geroosterd brood nog even te wachten voordat ik mijn laatste 2 geroosterde boterhammen met marmelade naar binnen werk. Na even socialiseren met mijn lotgenoten zit ik op 15 mmol/L en de trendlijn begint af te stompen. Ik eet mijn twee sneetjes op en nog wat stukjes kiwi en een appel. Klaar voor vertrek.

10:30 - De fietstocht begint meteen met een pittige klim van 11% voor ongeveer 2km. In een uur fietsen zak ik van 15 mmol/L naar 6.5 mmol/L verklaarbaar door de actieve insuline en grote inspanning. Gelukkig heb ik de sensor gekoppeld aan mijn smartwatch en zie ik de daling op tijd aankomen waardoor ik in staat ben het op te vangen met wat reepjes en sportdrank. De bloedsuiker lijkt te stabiliseren op 9 mmol/L. Overigens merk ik op dat ik nog een foutje heb gemaakt door de profiel wissel op 60% te laten staan terwijl ik voor het sporten vaak 30% aanhoud. Ik corrigeer het en zet de pomp een uurtje uit.

12:45 - Na enkele langere klimmen van 1 tot 3 kilometer met gemiddeld 7-8% stijgingspercentage, stevent de glucose af op de 4 mmol/L net voordat we bij "Mirador de la Laguna negra" aankomen. De Spanjaarden roepen om wat warms aan te trekken omdat het koud begint te worden op 2000m hoogte en ze beginnen al weer te fietsen, ik gooi er snel een halve rol Dextro in met nog een koek en houd mijn waardes even wat strakker in de gaten. We zijn afgedaald en weer beneden, tijd voor lunch. Mijn waarde is 9 mmol/L en ik besluit een bolus toe te dienen op basis van mijn profiel van 30%. Dat betekent; waar ik normaal 10 eenheden insuline voor bolus, bolus ik nu maar 3 eenheden.

14:40 - Ik zit op 5.7 mmol/L, gezien de energie die het me kost om goed door de technische stukken te komen besluit ik om de pomp een paar uur stop te zetten zodat ik minder omkijken heb naar mogelijk ongewenste correcties. Ik spreek met mezelf af om pas in te grijpen boven de 10 mmol/L.

We rijden een stuk terug door de bergen om bij het meer "Laguna Negra" uit te komen om prachtige plaatjes te schieten. Tijd om af te dalen, het is een pittig en technisch stuk en de mensen voor me lijken steeds harder te gaan. Ik achtervolg ze met alles wat ik in me heb. Even schiet de gedachte door mijn hoofd dat het lijkt alsof ik even geen Diabetes meer heb..

Het is inmiddels half zes. De dag zit er al weer op! Ik kijk terug naar de zojuist gepasseerde uren en zie met blijheid toe dat ik enkele uren zonder actieve eenheden in mijn pomp heb gefietst en mooi tussen de 6 mmol/L en de 9 mmol/L gebleven ben. Snel zet ik mijn pomp weer aan met een profiel wissel van 60% en doe er handmatig nog een bolus van 2 eenheden bij op basis van wat ik het laatste uur onderweg gegeten heb.

Het is ons gelukt! 58 kilometers met meer dan 1300 hoogtemeters! Snel naar het hotel om te douchen!

Bekijk evenementen van de BvdGF