Open water zwemmen met diabetes?
Peggi vertelt over haar ervaringen met open water zwemmen, de effecten en geeft tips.
Peggi is werkzaam als apotheker, heeft type diabetes LADA en heeft een sportieve hobby die voor veel mensen voor de bibbers over het lijf zorgen! In een openhartig gesprek vertelt ze over haar ervaringen met het koud water zwemmen, wat dit doet voor haar op mentaal vlak, maar ook voor haar diabetes. Want hoe begin je hier aan en wat houdt het in? Lopen de rillingen al over je lijf of maakt het je nieuwsgierig? Lees snel verder…
Peggi zwom al langere tijd fanatiek in het zwembad. Of dit hetzelfde is als in de buitenlucht in open water zwemmen? Zeker niet. Het open water zwemmen is aanzienlijk anders, als je gaat zwemmen in een grote plas zijn je diabetesspullen letterlijk verder van je vandaan, de omgevingsfactoren zijn anders en van invloed. Hoe ga je daar mee om? En wat voor effect heeft het zwemmen, de activiteit en de kou op je bloedsuikers? "
Er is weinig kennis op dit gebied, dus de richtlijnen missen. Maar met gezonde eigenwijze motivatie ben ik zelf opzoek gegaan! Dat was in het begin best wel heel lastig, uiteindelijk is het in een versnelling gegaan, ik was een ontzettende koukleum, dus ik dacht eerst dit is niks voor mij. Denk dus niet dat ik al van de kou hield! Door de corona maatregelen kon ik niet meer binnen zwemmen en toen bleek dat ik het buiten zwemmen eigenlijk heel leuk vond! Ik begon met het idee, ik zie wel waar het schip strand...”
Toen kwam ik een uitzending van Dokters voor Morgen tegen, wat ging over de positieve effecten van kou en las ik over een onderzoek van Universiteit Maastricht van de effecten van kou bij diabetes type 2. En toen dacht ik…hey zou dat zo kunnen zijn? Heeft de kou deze invloed ook op mijn bloedglucoses? Ik had namelijk veel meer hypo's dan normaal, wat ik niet direct kon linken aan een andere oorzaak.

Je verlegt een grens door letterlijk verder weg te zijn van je diabetes devices, te leren van je lichaam en wat je nodig hebt, hoe je insulinestrategie gaat zijn en je grenzen te leren kennen en aan te geven.
"Maar het is ook een stukje mentaal, het moment dat je uit het water komt en denkt “Yes, I did it!”. Je laat je diabetes letterlijk even aan de kant staan."
Ik ben alleen met het water, de vogels, de vissen. Ik ben dan even net zoals zij (mijn zwemmaatjes zonder diabetes). Dit voelt even heel vrij. Een soort extra demensie wat ik mij eerst niet zo gerealiseerd heb, maar wat ik nu graag doorzet, want ook deze positieve mentale ervaring heeft een positieve invloed op mijn diabetes. Uiteindelijk is het ook gewoon leuk en gezellig!
Het heeft dus effect op mijn bloedglucoses. De glucosereceptoren in je spieren zijn als het ware geüpload, dat kan van invloed zijn. Ik ben ook veel minder een koukleum geworden, ik loop nu in een t-shirt waar anderen al lang een dikke trui dragen. Terwijl ik mij nooit had voorgesteld dit ooit te kunnen doen! Zonder Corona was ik er misschien zelfs niet aan begonnen, maar nu is er een groep ontstaan, een stukje binding, een sociale leuke groep, die ook op elkaar letten, dat kan ik iedereen aanraden.”
Want wat goed is om te zeggen, buitensporten in de winter is niet ongevaarlijk. Het gaat gepaard met een rits aan waarschuwingen, al helemaal voor mensen met diabetes, waar je toch nog even extra moet opletten. Verdiep je, lees jezelf in en vraag naar ervaringen van anderen.

5 belangrijke tips
- Verdiep je eerst in koud afdouchen, dippen, daarna in koud water zwemmen, daarna pas in koud water zwemmen mét diabetes.
- Focus en verdiep je eerst in ademhalingsoefeningen en de techniek. Dit is een belangrijk onderdeel om eerst onder de knie te hebben. Je moet in een bepaald ritme leren ademen. Concentreer je daarop.
- Onthoud, koudwater zwemmen in een wetsuit is ANDERS dan kort dippen in koudwater. Dit vereist dus een andere aanpak en voorbrereiding! Begin in de zomer met buitenzwemmen, bedenk niet nu direct in de winter te beginnen. Ga geleidelijk mee met de temperatuur van de seizoenen.
- Zorg dat je een zwemmaatje bij je hebt, die weet wat te doen mocht er iets misgaan. Weet hoe met elkaar te communiceren, communicatie is key!
- En tot slot, onthoudt het is niet ongevaarlijk wat je doet, houdt jezelf en een ander altijd in de gaten als je van start gaat.
- Peggi
Vragen op opmerkingen n.a.v. het verhaal van Peggi, nieuwsgierig of wil je meer weten over het open water zwemmen? Stuur een berichtje naar: info@bvdgf.org
Ben je geïnspireerd, weet je niet of de kou helemaal je ding is maar wil je wel een uitdaging aangaan? Kijk eens naar onze hikechallenge!
Onze partners





