De Nationale Diabetes Challenge 2022 van start!

Op ruim 180 locaties werken ruim 3000 deelnemers in 20 weken aan een gezonde leefstijl en meer beweging

NEDERLAND – De Nationale Diabetes Challenge 2022 is weer van start. In Arnhem gaf Bas van de Goor het startsein gegeven bij het Gelredome om alle deelnemers veel succes te wensen. De Bas van de Goor Foundation organiseert voor de 7e keer op rij deze challenge om mensen met (pre)diabetes in beweging te brengen en samen te werken aan hun gezondheid. De afgelopen jaren bleek hoe succesvol deze leefstijlinterventie is voor mensen die niet zelf eenvoudig starten met meer bewegen.

Groot bereik

Bewegen is belangrijk. Zeker voor mensen met diabetes. Wandelen kan altijd en op verschillende niveaus waardoor het voor iedereen een goede manier is om te starten met bewegen. Tijdens de Nationale Diabetes Challenge worden deelnemers met (pre)diabetes begeleid bij het wandelen vanuit een locatie die een zorg- of beweegprofessional opzet voor patiënten of cliënten van hun eigen praktijk. De Bas van de Goor foundation ondersteunt met materialen, communicatie en trainingsschema’s. Door wekelijks in een groep te wandelen, onder begeleiding werken de deelnemers aan hun gezondheid. Het programma geeft ook voorlichting over een gezonde leefstijl. Daarnaast is het een sociale activiteit en leren wandelaars elkaar kennen. Het aantal locaties is weer zoals het was voor corona. Er komen er elke dag nog meer bij. En daarmee is het bereik weer zoals vanouds groots.

Nationale Diabetes Challenge en WK Volleybal 

Bas van de Goor startte symbolisch met de WK trophy de Nationale Diabetes Challenge bij het Gelredome. Dat is de plek waar op 24 september de Nationale Diabetes Challenge wordt afgesloten met een groot festival tijdens het WK Volleybal voor Vrouwen (eind september/oktober). De Bas van de Goor Foundation is maatschappelijk partner van het WK. Daarom was de trophy van het WK ook bij deze start. Bas van de Goor, zelf oud volleyballer en toernooidirecteur later dit jaar van het WK Volleybal loopt graag mee met de wandelgroepen van de Nationale Diabetes Challenge.

“Ik word nog altijd geraakt door de verhalen van onze deelnemers die enorme stappen maken in 20 weken in hun gezondheid. Van slechts enkele honderden meters wandelen naar een paar kilometer na 20 weken is een topprestatie. En het mooie is dat ze vaak de smaak te pakken hebben en doorgaan met bewegen. Dat is uiteindelijk waar we het voor doen. De eerste stappen zijn meestal het moeilijkst, dus die zet ik graag samen met ze. Daarom loop ik deze week met meerdere groepen mee om samen met hen de NDC te starten. In Ede, Enschede, Tilburg en Den Haag ga ik de eerste stappen samen zetten. In september hoop ik alle wandelaars bij het Gelredome te mogen zien bij ons eindfestival.” 

Over diabetes

In Nederland is diabetes één van de meest voorkomende chronische ziekten. Al ruim 1,2 miljoen mensen (1 op 14 Nederlanders) zijn gediagnosticeerd en daar komen wekelijks 1.200 nieuwe mensen bij. Zo’n 90% heeft diabetes type 2 ontwikkeld, vaak als gevolg van een ongezonde leefstijl. Volgens het Erasmus MC krijgt 1 op de 3 huidige Nederlanders in 2040 diabetes en de gevolgen van diabetes worden steeds meer zichtbaar. Zo’n 40-56% van de mensen met diabetes lijdt aan één of meerdere chronische complicaties en 1 op de 6 mensen met diabetes lijdt aan een depressie (2x vaker dan de algemene Nederlandse bevolking).

In 2011 bedroegen de kosten voor diabeteszorg 2-3 miljard euro, een ondergrens waarin geen kosten voor de behandeling van complicaties en verlies van productiviteit in zijn meegenomen. Die worden geschat op 10 miljard euro. (Preventief) werken aan diabetes helpt om mensen gezonder te laten zijn en de zorg in de toekomst niet te veel hiermee te belasten.

Zelf meedoen aan de Nationale Diabetes Challenge? Ga naar:

Ga naar nationalediabeteschallenge.nl