Bas van de Goor Foundation maatschappelijk partner WK Volleybal Vrouwen 2022

UTRECHT / ARNHEM – Op 23 september start het WK Volleybal voor vrouwen. Het vierjaarlijkse Wereldkampioenschap duurt ruim drie weken en er nemen 24 landen uit vijf verschillende continenten deel. In totaal worden er ruim honderd wedstrijden gespeeld. Het WK wordt in samenwerking met de Poolse volleybalbond georganiseerd. Er wordt dus zowel in Nederland als in Polen gespeeld. In Nederland is de Bas van de Goor Foundation maatschappelijk partner.

 

Bas heeft zelf diabetes en weet als geen ander hoe belangrijk sporten is voor zijn eigen diabetesmanagement

Dit WK kent in Nederland twee toernooidirecteuren. Ex-topvolleybalster Manon Flier en Bas van de Goor, die met de Lange Mannen olympisch kampioen volleybal werd in 1996. Samen zullen zij het toernooi leiden. Bas van de Goor heeft een eigen foundation die als missie heeft om mensen met diabetes in beweging te brengen. Bas heeft zelf diabetes en weet als geen ander hoe belangrijk sporten is voor zijn eigen diabetesmanagement. De foundation organiseert zowel activiteiten voor kinderen en volwassenen met diabetes type 1 als de Nationale Diabetes Challenge waar mensen met (voornamelijk) diabetes type 2 aan de slag gaan met meer bewegen en gezonder leven. De foundation heeft hiermee als missie om mensen te laten ervaren dat hun kwaliteit van leven hoger wordt als ze meer bewegen.

clinic, sport, type 1, kinderkamp

Sport verbindt en dat doen wij bij de foundation ook!

Bas van de Goor is enthousiast over het WK en het partnerschap met zijn foundation. “Behalve dat ik een potje volleybal nog altijd erg leuk vind en het super is dat het WK voor vrouwen in Nederland wordt gespeeld, vind ik het fijn dat we als foundation kunnen laten zien wat wij doen. Sport verbindt en dat doen wij bij de foundation ook. We verbinden mensen met (pre)diabetes met elkaar, met meer kennis en de zorgprofessionals daaromheen. In Gelderland startten er ongeveer 40 van onze 150 wandelgroepen die meedoen aan de Nationale Diabetes Challenge die wij jaarlijks organiseren om mensen te ondersteunen naar meer beweging en een gezondere leefstijl. Mede dankzij de gastgemeenten van het WK Volleybal brengen we nog meer mensen in beweging. Het eindfestival van de Nationale Diabetes Challenge organiseren we tijdens het openingsweekend van het WK in het Gelredome, waarbij onze deelnemers ook naar het WK mogen.”

Namens de Nevobo reageert Michel Everaert, directeur sportontwikkeling en evenementen, verheugd op het partnership met de Bas van de Goor Foundation:

“Bas is een van onze grootste volleyballers ooit, zowel in sportief opzicht als in menselijk opzicht. Hij is samen met Manon Flier hét gezicht van het WK, en we hadden ons geen betere en enthousiastere ambassadeurs kunnen wensen. Zijn missie om mensen met diabetes te stimuleren om meer te bewegen sluit naadloos aan bij de missie van de Nevobo om heel Nederland meer te laten bewegen. In het verleden hebben we al succesvol samengewerkt met de Bas van de Goor Foundation en we zijn erg trots dat de foundation nu ook maatschappelijk partner van het WK is geworden.”

Achtergrond Diabetes in Nederland & Nationale Diabetes Challenge

Met zo’n 1.200.000 mensen in Nederland die diabetes hebben en met 1.500.000 mensen met pre-diabetes, een verhoogde kans om op korte termijn diabetes te ontwikkelen en medicatie nodig hebben, zal de vraag van deze mensen aan de zorg toenemen. Eén van die manieren om een grotere zorgvraag voor te zijn, is om mensen in beweging te brengen en hen te ondersteunen in hun gedrag om gezonder te gaan leven. Dit is al mogelijk door het programma de Nationale Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation. Jaarlijks lopen ruim 3000 mensen mee op de ruim 150 wandellocaties in Nederland om in 20 weken te werken aan hun wekelijkse beweging en meer kennis te krijgen van een gezonde leefstijl.

Bas van de Goor: “Wij zien gelukkig dat veel deelnemers na onze Diabetes Challenge hun gedrag veranderen, medicatie kunnen afbouwen of zonder medicatie kunnen. Door bewuster te bewegen en te leven, kunnen ze beter met hun diabetes omgaan of krijgen ze het niet. Dit wensen wij natuurlijk iedereen toe.