Onderzoeksresultaten NDC 2017 bekend
Wil je de nieuwsbrief ontvangen? Meld je hier aan
Home / Nieuws / Onderzoeksresultaten NDC 2017 bekend

Onderzoeksresultaten NDC 2017 bekend (14-11-2017)

Vandaag is het Wereld Diabetes Dag. Gek genoeg organiseren we dan niks. Geen clinic, geen sportdag, zelfs geen facebookactie. Maar we hebben wel mooi nieuws te delen vandaag. Op deze dag delen we de onderzoeksresultaten van de Nationale Diabetes Challenge. Dat doen we door middel van het volgende persbericht:

Diabetes Type 2: Wandelen is behandelen

Wandelconsult voor mensen met diabetes: simpel en doeltreffend

Op Wereld Diabetes Dag presenteert de Bas van de Goor Foundation het opmerkelijke resultaat van Nationale Diabetes Challenge: voor Diabetes type 2 is wandelen een effectieve behandelmethode.

Wereld Diabetes Dag is ook in Nederland zeer relevant: nu al telt ons land ruim 1,2 miljoen mensen met diabetes en dat aantal groeit elk jaar met 60.000. ‘Type 2’, dat veelal wordt veroorzaakt door een ongezonde levensstijl, is veruit de meest voorkomende vorm. Deze vorm van diabetes wordt nu behandeld met  medicijnen: pillen of insuline.

Wandelen is behandelen

De Bas van de Goor Foundation organiseerde voor het derde jaar op rij de Nationale Diabetes Challenge. Daarbij kwamen mensen met diabetes in beweging. Op 162 locaties en met ondersteuning van huisartsenpraktijken en lokale overheden wandelden patiënten vanaf begin mei wekelijks samen met hun zorgverleners. Daarbij werkten de deelnemers toe naar de grote finale, die afgelopen september plaatsvond. Mede dankzij steun van het Diabetesfonds en Zelfzorg Ondersteund! onderzocht de Bas van de Goor Foundation de effecten van deze interventie. En die zijn in één zin samen te vatten: wandelen is behandelen.

De resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat deelname aan de Nationale Diabetes Challenge leidt tot een verbetering van zowel de fysieke gezondheid als de mentale gezondheid van mensen met diabetes. De kwaliteit van leven van de deelnemers is verbeterd en daarnaast voelen zij zich beter in staat hun eigen ziekte te managen. Ook is er sprake van een verbetering van de glucoseregulatie en het gewicht. Waar voorgeschreven medicijnen doorgaans alleen effect hebben op de glucoseregulatie, doet het wandelen dus veel meer.

Activeren en motiveren

Het succes van de Nationale Diabetes Challenge gaat verder dan de resultaten alleen. Het feit dat zorgverleners een actieve, motiverende rol spelen, is voor de deelnemers een serieuze stok achter de deur. De Challenge heeft daardoor meer effect dan het algemene advies om meer te bewegen. Uit het onderzoek komt bovendien een belangrijk langetermijneffect naar voren: veel deelnemers blijven na de challenge zelfstandig ‘aan de wandel’ en zo behandelen ze zichzelf.

Zitten of bewegen?

De Nationale Diabetes Challenge vraagt investering in tijd van de zorgverlener. De Bas van de Goor Foundation is daarom samen met de partners van het project in gesprek met zorgverzekeraars om de wandelingen in te kunnen zetten als consult. Naast  zitten in de spreekkamer vanaf nu ook wandelen om te behandelen.

- Einde bericht -

Volgend jaar dus toch maar eens iets organiseren op Wereld Diabetes Dag? Een wandeling misschien?

Foto’s

2 foto ’s