Meters, meters, meters
Wil je de nieuwsbrief ontvangen? Meld je hier aan
Home / Nieuws / Meters, meters, meters

Meters, meters, meters (13-09-2017)

Tijdens de Tour du Mont Blanc gaat het niet alleen over hoogtemeters, ook bloedglucosemeters zijn het gesprek van de dag. Marion Fokkert, onderzoeker van het klinisch chemisch laboratorium van het Isala ziekenhuis in Zwolle vertelt:

"Iedereen met diabetes die met insuline wordt behandeld en graag sport wil het liefst op een zo makkelijk mogelijke manier weten hoe zijn/haar glucose niveau is. Zowel net voor, tijdens als na het sporten.

Bloed prikken is een grotere belasting en vaak ook niet goed mogelijk tijdens het sporten. Bovendien zegt een enkele meting weinig over de richting van de glucosewaarde. Daarom is regelmatig inzicht in zowel de glucosewaarde, als de richting en snelheid van de trend belangrijk om de juiste maatregelen te nemen. Hierdoor kan een fijnere sportbeoefening worden bereikt.

Om sporters met diabetes in de toekomst hierbij goed te kunnen adviseren, onderzoeken we de prestatie van twee continue glucose sensoren (een Continue Glucose Monitor (CGM) en een Flash Glucose Monitor (FGM)) onder extreme sportomstandigheden bij mensen met diabetes. Een CGM geeft automatisch continue de glucosewaarden aan op een uitleesapparaat of een smartphone, bij een FGM moet je actief de data opvragen van de sensor met een uitleesapparaat of smartphone. Bij beide technieken zijn rondom de sport geen vingerprikken nodig. Voor zover wij weten, is  het effect van extreme sportomstandigheden op de prestaties en nauwkeurigheid van zowel de CGM als de FGM niet uitgebreid bestudeerd.

17 personen met diabetes gaan zes dagen lang minimaal acht bloedglucosemetingen (via een vingerprik) uitvoeren om straks meer dan 816 bloedglucose metingen te krijgen. Deze bloedglucosemetingen worden vergeleken met de glucose sensor metingen van beide sensoren (zelfde datum/tijdstip), die zij deze dagen allemaal dragen.

Het onderzoek loopt nu enkele dagen en wat opvalt is hoe betrokken zowel de Spaanse als Nederlandse deelnemers zijn bij het onderzoek. We zijn van plan om de resultaten te publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift en daarna te delen met de BvdGF."

Zodra we meer kunnen vertellen over de resultaten van het onderzoek delen we dat natuurlijk graag via onze site en social media. Vanwege de nauwkeurigheid en toetsing van het onderzoek kan dit enkele maanden duren. Nog even geduld dus. En intussen, lekker blijven sporten...