De ideale proeftuin
Wil je de nieuwsbrief ontvangen? Meld je hier aan
Home / Nieuws / De ideale proeftuin

De ideale proeftuin (12-09-2017)

Er zijn verschillende redenen om mee te doen aan een challenge. Je zoekt een uitdaging voor jezelf en vindt deze in zes dagen rond de Mont Blanc fietsen over modderige paden, om vervolgens thuis stoere verhalen te kunnen vertellen. Je wil graag je steentje bijdragen om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren. Misschien zie je een challenge als de ideale manier om veel te leren over jouw diabetes in combinatie met sport. Of je vindt het juist leuk om je eigen kennis over te brengen op anderen. Iedere deelnemer zal van tevoren een beeld hebben van wat zijn of haar rol zal worden tijdens een challenge. Dat er ontzettend veel geleerd wordt is duidelijk. En dat de rol die je voor jezelf voor ogen had soms wel drie of vier keer per dag kan wisselen intussen ook.

Diabetesgesprek
Elke dag bespreken de mensen met diabetes met elkaar hoe de dag is verlopen en wat hun strategie op het gebied van diabetes (koolhydraten, insuline, timing etc) morgen zal zijn. We delen graag met jullie een aantal van deze onderwerpen en ervaringen. Heb je vragen? Stel ze gerust, bijvoorbeeld via onze social media. Wie weet hebben wij er hier ervaringen mee opgedaan, en kunnen we ze voor je beantwoorden.

Verhoogde insulinegevoeligheid
Na twee dagen fietsen is de verhoogde insulinegevoeligheid voor de meeste deelnemers goed merkbaar. Bijna iedereen heeft inmiddels zijn basaal lager gezet en de bolus voor de maaltijden of voor tussendoortjes wordt vaak naar beneden bijgesteld, soms zelfs overgeslagen. Gaan slapen met een waarde van 14, deze niet of nauwelijks corrigeren en alsnog met een hypo wakker worden is dan ook geen uitzondering. De verwachting is dat dat morgen nog sterker het geval zal zijn. Het effect intensief sporten wordt nog groter als je dat een aantal dagen achter elkaar doet.

Pomp of pen
Als je begrijpt hoe de ‘diabetespuzzel’ werkt, dan kun je challenges als deze met beide methodes tot een goed einde brengen. Wel wordt al snel duidelijk dat de pomp in de omstandigheden zoals we hier zijn (elke dag een ander parcours, met verschillende hoogtemeters, stressniveaus, maaltijden etc) veel flexibiliteit biedt. Het (tijdelijk) verlagen van je basaal, tijdelijk stilzetten van je pomp, of het timen van je insulinetoediening gaat net even wat makkelijker. Eenmaal met pen toegediende langwerkende insuline blijft actief in je lichaam, de kraan even dichtdraaien gaat niet. Voor één van de pengebruikers wordt vanaf morgen de strategie om de hoeveelheid langwerkende insuline te verlagen en waar nodig iets mee kortwerkende insuline te spuiten. Trail and error zeg maar… Een betere proeftuin om in te experimenteren dan een challenge is er niet!

Food for thoughts
Menig restauranthouder zal schrikken als hij 31 uitgehongerde, stinkende, modderige bikers zijn tent ziet binnenkomen. De hoeveelheid pasta is niet aan te slepen. Dat vele eten begint al bij het ontbijt. Dat is meteen ingewikkeld. Want hoe lang na die stevige maaltijd ga je aan de slag? En hoe hoog loopt je bloedsuiker dan in de tussentijd op? Hoeveel ga je verbranden na je ontbijt of je lunch? Is het klimmen of afdalen? Bolus je dan wel of niet? Of een beetje? En als je bloedsuiker nu eindelijk niet meer op het hoogteprofiel van de dag lijkt, maar een nette lijn tussen 4 en 8 begint te worden, ga je dan wel die energiereep nemen, of niet? Hoeveel calorieën verbrandt je nu eigenlijk op zo’n dag? Allemaal vragen die we hier niet in een keer kunnen beantwoorden, maar onderwerp van gesprek zijn tijdens de dagelijkse evaluaties.

Iedere keer dat je iemand over jouw aanpak vertelt leer je een ander wat, en leer je zelf bij. Al was het maar omdat je zelf heel bewust gaat nadenken over wat je aan het doen bent.

Deelnemen aan een challenge, zoveel meer dan jezelf fysiek uitdagen!

Foto’s

6 foto ’s