Wat is diabetes?

Lees hier alles over wat diabetes is, de geschiedenis van diabetes in Nederland en wereldwijd en de verschillende vormen van diabetes. Hoe weet je of jezelf diabetes hebt? Bekijk onderstaand de symptomen van diabetes type 1 en diabetes type 2. Of kom tijdens een evenement ervaren hoe bewegen je helpt in jouw diabetes-zelfmanagement. 

Als je diabetes hebt dan is je lichaam niet meer in staat om je bloedsuikerspiegel automatisch op het juiste niveau te houden. Dat komt omdat je lichaam ofwel geen insuline aanmaakt, ofwel omdat je lichaam niet goed meer reageert op insuline. Insuline is nodig om suikers (glucose) in je bloed te transporteren naar je cellen, waar het dient als brandstof. Dat betekent dat je je lichaam een handje moet helpen als je diabetes hebt. In plaats van diabetes hoor je ook vaak de naam suikerziekte.

In Nederland hebben zo'n 1,2 miljoen mensen diabetes. Ongeveer 90% daarvan heeft diabetes type 2. De rest heeft type 1, of een andere, minder vaak voorkomende variant. Verderop vertellen we meer over type 1 en type 2. Wil je meer weten over de minder vaak voorkomende varianten als LADA, MODY en zwangerschapsdiabetes, neem dan ook eens een kijkje op de pagina van het Diabetesfonds

Suikerzoet

Prof. dr. Henk Bilo is jarenlang internist geweest in de Isala Klinieken in Zwolle. Sinds de oprichting van de Bas van de Goor Foundation in 2006 is Henk zeer actief betrokken bij de stichting. Zo stond hij op de Kilimanjaro en de Elbrus, ging hij mee naar Ijsland en begeleidt hij vrijwel alle fondsenwervende challenges op medisch gebied. Henk geeft op deze pagina meer uitleg over diabetes. 

De naam diabetes mellitus komt uit de oudheid, en betekent “suikerzoete doorloop”, een goede omschrijving van wat er gebeurt met mensen, die diabetes mellitus ontwikkelden; door de hoge concentraties van glucose (het soort suiker, zoals dit normaal gesproken in het menselijke lichaam aanwezig is) in het bloed moesten mensen veel plassen, en bij dat plassen verloren zij, naast de suiker, ook veel water. Dit werd in de oudheid onder andere getest door urine van iemand, die veel plaste op een mierenhoop te gooien. Als de urine dan opdroogde, bleven de suikerkristallen achter, en die werden gretig door de mieren opgepikt.

Een korte geschiedenis

De eerste rapporten over diabetes mellitus (voortaan hebben we het over 'diabetes') gingen eigenlijk altijd over het ontstaan van een slopende aandoening bij jonge mensen: ze hadden onweerstaanbare dorst, moesten daarbij veel plassen, ze waren moe, konden eten wat ze ook maar wilden, maar vielen toch sterk af. Vaak gleden deze jonge mensen na verloop van dagen tot weken weg in een diepe bewusteloosheid. Voor wie in leven bleef was het leven vaak zwaar en kort.

Over eilandjes en bètacellen
Al meer dan honderd jaar geleden ontdekte men dat de oorzaak van diabetes in de alvleesklier ligt. Hierin liggen de eilandjes van Langerhans. In die eilandjes van Langerhans liggen verschillende soorten cellen. Het hormoon insuline wordt gemaakt in de zogenaamde bètacellen. Insuline moet ervoor zorgen, dat in het lichaam de glucose goed verwerkt wordt, en dat de concentratie van glucose in de bloedbaan binnen bepaalde grenzen blijft.

Tekort aan insuline
Het bleek dat mensen met diabetes een tekort hadden aan insuline, waardoor uiteindelijk het suikergehalte in het bloed te hoog wordt. Later werd ook duidelijk dat door het toedienen van insuline de diabetes onder controle te brengen is. Deze ontdekkingen hadden in het begin alleen betrekking op mensen met type 1 diabetes.

“Ik besloot dat ik niet met diabetes moet leven, maar diabetes gaat maar met mij leven

Bas van de Goor
Diabetes Type 1 - sinds 11 november 2003

“Ik voelde mij een ervaren DVK. Toch bleek een sportkamp de beste scholing die er bestaat!”

Else Korpershoek
Diabetesverpleegkundige (DVK)

Bij de BvdGF kan ik mijn passie voor hardlopen combineren met inzet voor diabetes.

Jarko Kortekaas
Deelnemer WeRun2ChangeDiabetes en vader van een zoon met diabetes

Hoe weet ik of ik diabetes heb?

De klachten van diabetes zijn niet altijd even makkelijk op te merken. Of je diabetes hebt kan de huisarts vrij gemakkelijk achterhalen door een druppel bloed af te nemen en te testen. Twijfel je en heb je last van de volgende symptomen, maak dan even een afspraak bij de huisarts:

  • Moe, futloos
  • Veel dorst
  • Veel plassen
  • Afvallen (met name bij type 1)
  • Een adem die naar aceton ruikt
  • Last van je ogen of wazig zien

Type 2 is vaak lastiger te herkennen. Naast bovenstaande symptomen kan er sprake zijn van:

  • Wondjes die slecht genezen
  • Veel infecties, zoals blaasontsteking
  • Pijn in de benen bij het lopen
  • Kortademigheid

Ook hier geldt: laat de huisarts bij twijfel even je bloed controleren. 

Afbeelding zit in de achtergrond van de Kolom!

 Ook interessante artikelen

Evenementen voor mensen met diabetes