Wat is diabetes type 2?

Er zijn verschillende vormen van diabetes. Elk type heeft zijn eigen symptonen, behandeling en gevolgen. Lees, leer en ontdek hier alles over diabetes type 2, wat je zelf kunt doen en de voornaamste verschillen tussen diabetes type 1 en diabetes type 2.

Diabetes type 2

Type 2 diabetes mellitus wordt door veel mensen ook wel 'suikerziekte' of 'ouderdomssuiker' genoemd. Bij diabetes type 2 ontstaat er op een gegeven moment een tekort aan insuline, of insuline wordt slecht van kwaliteit. Insuline brengt glucose (suikers) van het bloed naar de cellen, waar het verbrand kan worden. Als er te weinig goed werkende insuline is blijft er teveel suiker (glucose) in je bloed, vandaar dat veel mensen suikerziekte zeggen. Het is niet zo dat het lichaam geen insuline meer maakt, maar de hoeveelheid die het lichaam zelf aanmaakt is te weinig is worden bloedglucosewaarden te hoog. Er zijn veel verschillende vormen van diabetes type 2. Het ontstaan kan onder andere te maken hebben met erfelijkheid, leeftijd en/of een ongezonde leefstijl.

Doordat er nog wel iets aan insuline aanwezig is, zal het beeld bij diabetes type 2 meestal niet meteen zo heftig zijn als bij mensen met type 1. Zo zal er minder snel verzuring optreden (omdat de glucoseverbranding nog heel lang blijft overheersen), maar kunnen de glucosewaarden in het bloed wel tot zeer grote hoogte stijgen, omdat niet alle aanwezige glucose wordt verbrand of opgeslagen: het evenwicht is zoek. Toch kan ook iemand met type 2 bij een ernstige ontregeling fors in de problemen komen, soms zelf met de dood tot gevolg.

Wist je dat wij jaarlijks duizenden mensen met type 2 in beweging brengen tijdens de Nationale Diabetes Challenge? Wandelen blijkt namelijk een hele goede behandeling te zijn bij diabetes type 2. 

Wat houdt diabetes type 2 in?

Hoge bloedglucosewaarden zorgen ervoor dat de stroperigheid van het bloed toeneemt. Er ontstaat een onbalans tussen het vocht in de bloedbaan en het vocht in de weefsels. Ook zullen de hoge bloedglucosewaarden leiden tot veel plassen, omdat de nieren glucose laten ontsnappen. Daarmee verliest het lichaam ook veel water. Uitdroging ligt op de loer. Het lichaam zal niet zo verzuren als bij type 1, omdat de meeste mensen met diabetes type 2 niet op een vetzuurstofwisseling zullen overgaan. Wel leidt de uitdroging tot een verdere verdikking van het bloed.

Epidemie?
Op dit moment komt diabetes type 2 veel vaker voor dan type 1. Er is eigenlijk sprake van een epidemie van type 2, en dat wereldwijd. Voor deze epidemie zijn een aantal oorzaken aan te wijzen:

Bij iedereen slijt bij het lichaam bij het ouder worden. Aan die achteruitgang van de lichaamsfuncties doet ook de alvleesklier mee. Vergrijzing betekent dan ook een toename van het aantal mensen met type 2. Deze groep mensen hoeft waarschijnlijk veel minder te vrezen voor de mogelijke complicaties bij type 2 dan de volgende groep, die hieronder besschreven staat.

De sterkste toename wordt namelijk niet gezien bij de oudere mensen, maar bij relatief jongere mensen. Hier is een duidelijke relatie te zien met overgewicht, te weinig bewegen en verkeerd eten (weinig vezels, veel vet, veel dierlijke producten).

De sterk veranderde leefstijl in de laatste vijftig jaar, met steeds minder bewegen en minder zware lichamelijke arbeid leidt tot een gemiddeld steeds zwaardere volwassen bevolking in Nederland. Deze tendens zet zich nu ook duidelijk voort bij kinderen.

Omdat leefstijlverandering niet makkelijk is proberen we mensen daarbij te helpen. Met de Nationale Diabetes Challenge bieden we mensen een hele laagdrempelige manier aan om de eerste stap te zetten. 

Diabetes type 2 wereldwijd

Deze veranderingen in leefstijl, gewicht, en voedingsgewoontes dragen bij aan het ontstaan van een hoge bloeddruk en afwijkingen in de vetstofwisseling. Het is opvallend, dat de toename van het aantal mensen met diabetes type 2 in bijvoorbeeld Azië en Afrika veel groter is dan in Europa. Ook zien we een verhoudingsgewijs sterkere groei bij mensen uit minderheidsgroeperingen. Mensen in Nederland van Hindoestaanse afkomst hebben bijvoorbeeld een veel grotere kans op het ontwikkelen van type 2 dan autochtone Nederlanders. Ook krijgen ze de aandoening vaak op een vroegere leeftijd, en ontwikkelen complicaties zich sneller.

Insulineresitentie

Als iemand veel vetweefsel heeft en weinig beweegt, dan ontstaat er insulineresistentie: de door het eigen lichaam gemaakte insuline kan zijn werk niet meer efficiënt doen. Er is daardoor veel meer insuline nodig om de bloedglucosewaarden te doen dalen dan bij slanke, actieve mensen. Hierbij is vooral het vet in en rond de buik van grote invloed. De buikomvang zegt iets over de kans om type 2 te krijgen. Op een gegeven moment kunnen de eigen bètacellen de benodigde hoeveelheid insuline niet meer opbrengen, en zullen de glucosewaarden stijgen.

Afbeelding zit in de achtergrond van de Kolom!

Gerelateerde evenementen