Wat is diabetes type 1?

Er zijn verschillende vormen van diabetes. Elke type heeft zijn eigen symptonen, behandeling en gevolgen. Lees, leer en ontdek hier alles over diabetes type 1, ketonen en bloedglucosewaarden. 

Diabetes type 1

Bij deze vorm van diabetes blijkt het lichaam de eigen bètacellen te vernietigen. Deze bètacellen hebben we nodig, want ze produceren insuline. Er worden antistoffen gemaakt, en het is nog steeds niet duidelijk waarom het lichaam dit doet. Ergens loopt het mis in de afweer (immuniteit), waardoor de om welke reden dan ook gemaakte antistoffen schadelijk blijken te zijn voor de bètacellen. Dit noemt men een auto-immuun proces, type 1 diabetes mellitus is dus eigenlijk een auto-immuun ziekte. Iemand met diabetes type 1 maakt geen insuline meer aan. 

Eenvoudig gezegd werkt insuline als een sleutel, die de cel openzet zodat glucose naar binnen kan. In het lichaam zijn maar een paar soorten cellen, die glucose kunnen opnemen, zonder dat daarvoor insuline nodig is. Daar horen onder andere de zenuwcellen bij en de rode bloedcellen. Dat betekent, dat tot zelfs heel laat bij een ernstige ontregeling, mensen met type 1 diabetes mellitus redelijk helder kunnen zijn. In de verbranding in bijvoorbeeld spiercellen gaat intussen wel van alles mis. 

Ketonen

Als er totaal geen insuline aanwezig is, dan zullen de andere cellen in het lichaam toch aan voeding moeten komen. Er wordt dan overgestapt op een vetzuurstofwisseling. Dat heeft duidelijke negatieve consequenties.

Glucoseverbranding is een heel “zuivere” verbranding, waarbij het omzetten van glucose in energie eigenlijk voor een 100% verbranding zorgt, een heel zuivere manier van verbranden dus. Dat ligt anders bij het verbranden van vetzuren: hierbij komen afvalstoffen vrij, de zogenaamde ketonen. Die afvalstoffen zijn zuur, en het lichaam moet proberen ze kwijt te raken door ze uit te plassen of uit te ademen. Daarbij lukt het bij toename van de ontregeling steeds slechter om deze ketonen kwijt te raken, gewoon omdat er te veel worden gemaakt.

Dat leidt tot een verzuring (“acidose”) van het lichaam: de bij mensen met type 1 diabetes mellitus zo beruchte ketoacidose. Als reactie op deze verzuring gaan mensen met type 1 diabetes mellitus steeds meer plassen en sneller dan gewoonlijk ademen. Het lichaam probeert op die manier de zure afvalstoffen kwijt te raken. Het vele plassen leidt tot veel vochtverlies en uitdroging met fors gewichtsverlies binnen korte tijd. Het snelle en diepe ademhalen wordt een Kuszmaulse ademhaling genoemd, naar de persoon die het voor het eerst beschreven heeft. Als bij ernstige verzuring niet afdoende en op tijd wordt ingegrepen, dan kunnen mensen binnen korte tijd overlijden.

Diabetes type 1 wordt vaak ontdekt doordat mensen moe zijn, veel plassen, steeds enorme dorst hebben en afvallen. Als zij zich melden bij een arts dan zal deze de bloedglucosewaarde controleren en in de regel een veel te hoog getal aantreffen. Alle glucose die niet opgenomen kan worden in de cellen bijft immers achter in het bloed. 

De thermostaat leren bedienen

De 'thermostaatfunctie' die een gezond lichaam heeft om de bloedglucose op het juiste niveau te houden is bij mensen met diabetes type 1 als het ware kapot. Zij moeten zelf meten hoe hoog hun bloedglucosewaarde is door middel van een vingerprik waarbij een druppel bloed vrijkomt, of met behulp van een sensor of scanner. Afhankelijk van de waarde moeten ze actie ondernemen. Dat klinkt eenvoudig, maar is soms een hele puzzel. 

Er zijn factoren die de bloedsuikerspiegel verhogen (bijvoorbeeld koolhydraten) en factoren die de bloedsuikerspiegel verlagen (bijvoorbeeld insuline en beweging). Op onze activiteiten helpen we mensen om deze factoren goed te leren begrijpen. Zo helpen we mensen om steeds beter hun diabetes te reguleren, zonder dat ze hier hun hele leven aan hoeven aan te passen. Meer over hoge bloedglucosewaardes (hypers) en lage bloedglucosewaardes (hypo's) lees je hier.

Goede waardes?

Het is de kunst om met diabetes je bloedglucosewaarde tussen 4 en 8 mmol/l te houden. Wij geloven dat sporten en bewegen je daarbij kan helpen en laten je dat ervaren tijdens onze evenementen. Je hoeft geen sportfanaat te zijn om mee te doen, er is voor elk wat wils!

Bekijk onze evenementen

 Ook interessante artikelen

Op de volgende pagina's vind je meer informatie over diabetes:

Hypo's en Hypers Diabetes Type 2 Gevolgen van Diabetes Diabetes en Sport

Gerelateerde evenementen