Insulinepomp

Wanneer je bij diabetes insuline nodig hebt, kun je dit handmatig toedienen met een injectie. Een andere optie is een insulinepomp. Dit apparaatje is verbonden met je lichaam en geeft voortdurend een kleine hoeveelheid insuline af of stopt met insuline geven wanneer je in een hypo dreigt te belanden.

De traditionele insulinepomp wordt als een infuus aangesloten onder de huid van de buik. Een klein naaldje wordt onder de huid gebracht en via een dun slangetje verbonden met de insulinepomp. De insulinepomp zelf is tegenwoordig vaak relatief klein; je kunt hem dragen in je broekzak, beha of in een speciaal hoesje. Er bestaan ook draadloze insulinepompen die direct op de huid zitten.

De werking van de insulinepomp is als volgt: de pomp geeft regelmatig kleine beetjes (kortwerkende) insuline af aan je lichaam. De pomp houdt bij hoeveel insuline wordt afgegeven. De insulineafgifte kan automatisch worden bijgestuurd met behulp van een glucosesensor, zodat je bijvoorbeeld s’nachts kan doorslapen, bij beweging de insulinedosering verlaagd wordt of overdag verhoogt wanneer je weinig beweegt. Voor een maaltijd heb je wat extra insuline nodig en laat je de pomp een extra dosis insuline (bolus) afgeven.

Wanneer een insulinepomp?

Een insulinepomp kan uitkomst bieden wanneer insuline-injecties niet het gewenste resultaat opleveren of niet wenselijk zijn. Bij handmatig insuline injecteren schommelen de bloedsuikerwaarden vaker dan bij de regelmatige afgifte van een insulinepomp. Een insulinepomp is vooral geschikt voor mensen met diabetes type 1 en soms ook bij mensen met diabetes type 2 waarbij de bloedglucosewaarden moeilijk onder controle te houden zijn.

Onze collega's Bas en Jeroen gebruiken een insulinepomp van Medtronic. Zij kozen met name voor een insulinepomp vanwege de flexibiliteit die een pomp biedt. Als ze gaan sporten kunnen ze hun insulinetoevoer tijdelijk terugschroeven of stopzetten, iets dat met langwerkende insuline die je via een pen gespoten hebt niet gaat.

Voor- en nadelen van een insulinpomp

In vergelijking met handmatig insuline injecteren zijn er verschillende voor- en nadelen van een insulinepomp.

Enkele voordelen:

  • Vanwege de regelmatige en nauwkeurige afgifte van kortwerkende insuline, zijn vaak stabielere bloedsuikerwaarden haalbaar. Hiermee verklein je het risico op een hypo of hyper. Ook voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden, is dit belangrijk.
  • Je hoeft minder vaak te prikken. Dit is ook handig met kinderen, die injecties niet altijd prettig vinden.
  • Je kunt de dosering insuline snel en makkelijk aanpassen, ook naar beneden.
  • Veel mensen voelen zich vrijer met een insulinepomp. Je kunt bijvoorbeeld onverwachts ergens langer blijven of iets extra’s eten omdat je de insulinepomp altijd binnen handbereik hebt.
  • De insulinepomp kan in combinatie met CGM meer inzicht geven op je waarden en ervoor zorgen dat je minder met je diabetes bezig hoeft te zijn en je beter voelt, aan de hand van automatische insuline bijsturing.

Enkele mogelijke nadelen van een insulinepomp:

  • Je moet de insulinepomp dag en nacht bij je dragen.
  • De pomp is soms zichtbaar voor anderen.
  • Het slangetje kan soms verstopt raken. Daarom moet je de glucosewaarden goed in de gaten blijven houden en blijven meten.
  • Er kan wat huidirritatie optreden door de naald of pleisters waarmee de pomp vastzit. Echter kan bij insuline spuiten ook huidirritatie optreden. Hiervoor zijn meerdere oplossingen die de huid een extra beschermlaag geven en dit probleem mogelijk kunnen verhelpen/verlichten.

E-book Sporten met een Insulinepomp

Vrijwel dagelijks krijgen wij vragen over sporten met diabetes. Veel van die vragen gaan over hoe je je pomp instelt rondom sportmomenten. De introductie van de MiniMed™ 670G leverde ook veel nieuwe vragen hierover op. Dit bracht ons op het idee om de ervaringen die wij hebben met de insulinepompen van Medtronic op papier te zetten. Hopelijk helpen ze jou in het bepalen van jouw strategie.

Vraag E-book aan

Verschillende pompsystemen

Er zijn verschillende leveranciers van insulinepompen, die allemaal verschillende soorten pompen leveren. Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo zijn er pompsystemen zonder slangetje, waarbij je de pomp rechtstreeks op het lichaam draagt, of systemen met een slangetje die je tijdelijk kan afkoppelen. Het Diabetes Fonds geeft op hun type 1 community een duidelijk overzicht.

Gerelateerde evenementen