Actief op reis

Onder onze achterban bevinden zich veel actieve vakantiegangers. Regelmatig krijgen we vragen over meerdaagse trektochten te fiets of te voet, over bergwandelingen, over de betrouwbaarheid van sensoren te land, ter zee en in de lucht, etc. Op deze pagina verzamelen we de meestgestelde vragen en geven antwoord.  

Challenge Diabetes!

Of je nu lekker in eigenland blijft, de bergen in Oostenrijk gaat bedwingen of op de fiets naar Duitsland gaat; wij zijn dol op dit soort avonturen! Ons credo is niet voor niets "Challenge Diabetes". Maar een challenge kan het soms zijn. Er komen veel praktische vragen op je af. Wat neem je mee? Hoe houd je dat goed? Welk effect heeft warmte, of meerdaagse inspanning op jouw diabetes?

In de afgelopen jaren hebben we heel wat reizigersverhalen, tips en ervaringen verzameld. Die delen we hier graag met je. Staat jouw vraag er nog niet tussen? Laat het ons weten, daar help je ook meteen anderen mee.

Mail ons!

Op (de) hoogte met diabetes

Tijdens expedities naar de top van de Kilimanjaro en de Toubkal hebben we ervaring opgedaan met diabetes op (grote) hoogte. Omdat we veel vragen krijgen over bergsport en diabetes delen we hier de belangrijkste tips met jullie:

 • Werkt mijn apparatuur op hoogte? Er worden geen systematische tests gedaan door fabrikanten op grote hoogte. Wat niet wil zeggen dat apparaten niet zouden werken. Ze worden simpelweg niet getest, waardoor fabrikanten altijd een disclaimer zullen opnemen in hun productbeschrijving. Onze ervaring met bijvoorbeeld de pompen en sensoren van Medtronic is dat deze gewoon werkten.
 • Koude heeft wel invloed. De doorstroming in de huid wordt bijvoorbeeld minder bij kou, waardoor meten soms lastiger wordt. Even de handen en de meter opwarmen door de wrijven in je handen is vaak al voldoende om dit te verhelpen.
 • Kou heeft veel invloed op insuline! Als insuline eenmaal bevroren is (geweest), dan is de werking verloren. Zo werd tijdens de Kilimanjaro challenge Bas zijn slangetje van zijn insulinepomp maar heel even blootgesteld aan de koude buitenlucht en meteen was zijn insuline bevroren en werkte deze niet meer. Zorg dus dat je alles waar insuline in zit goed wegstopt, dicht op de huid onder warme kleding. Hoge bloedsuikers terwijl je tijdens een bergtocht vaak toch al vermoeid bent wil je natuurlijk niet!
 • Het is altijd verstandig om een buddy bij je te hebben, die het een an ander weet over jou diabetes en je kan helpen. Ook fijn als hij of zij met je meedenkt als jij vermoeid begint te raken.
 • Train! Door te trainen kom je erachter wat het effect van de inspanning op jouw diabetes is. De hele dag wandelen in de bergen is anders dan in het vlakke Nederland. Probeer dus ook in Nederland al de nodige hoogtemeters te maken. Er zijn genoeg plekken waar dat kan. En tijdens het trainen meet je natuurlijk veel...

Op de volgende websites vind je meer informatie: Diabetes.co.uk en Hoogteziekte.info.

Praktische tips

 • Natuurlijk denk je na over wat je mee moet nemen. Wij adviseren in ieder geval altijd een reservepen, incl naaldjes etc. Pomp stuk? Dan kun je altijd op die pen terugvallen. Je kunt natuurlijk kijken wat er lokaal beschikbaar is, maar als je het zelf meeneemt ben je zekerder van de juiste spullen.
 • Ga je de kou in, houd je insuline dan warm (dus ook niet in je ruimbagage in het vliegtuig!!). Vergeet ook het slangetje van je pomp niet tegen de kou te beschermen. Ga je naar een gebied met hoge temperaturen, dan kan bijvoorbeeld een friotasje je helpen om je diabetesspullen koel te houden. Meters kunnen bij extreme hitte en extreme kou stoppen met werken, dus probeer die rond lichaamstemperatuur te houden. 
 • Check hoe het zit met jouw pomp op reis. Wat als 'ie stuk is? Kan 'ie wel of niet tegen water. Op de website van jouw pompfabrikant kun je die informatie vaak gemakkelijk vinden, zoals hier bij Medtronic.
 • Houd rekening met het effect van een actiever of juist minder actief leven. Heb je thuis een strak schema, maar slaap je op vakantie ineens lang uit en lig je hele dagen op het strand? Dan zal je insulinedosering anders zijn. Ga je juist een hele actieve vakantie in, houd er dan rekening mee dat matig intensieve activiteiten als wandelen al veel effect hebben op jouw insulinegevoeligheid. Het effect van inspanning kan zeker 24 uur doorwerken. Zeker als je dus meerdere dagen achter elkaar actief bent zal je waarschijnlijk veel minder insuline nodig hebben dan normaal. 
 • Ook temperatuur heeft invloed op jouw bloedglucosewaarden. Dat effect is niet bij iedereen hetzelfde. Probeer te ontdekken wat er bij jou gebeurt.
 • Eten op reis is vaak anders. Je zal soms iets meer moeten gokken op het aantal koolhydraten
 • Op de website van het Diabetesfonds zijn nog veel meer goeie tips over vakanties met diabetes te vinden.

Afbeelding zit in de achtergrond van de Kolom!

Meer informatie over bewegen en diabetes

Op de volgende pagina's vind je meer praktische informatie over bewegen en diabetes:

Diabetes en sport  Verslag WeHike Duursport en diabetes Ervaringen op hoogte 

Sportieve gerelateerde evenementen