Diabetes en sport

Dat beweging goed voor je is weet je vast wel. Maar sporten met diabetes kan best ingewikkeld zijn. Toch is juist voor mensen met diabetes sporten erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat je je bloedglucosewaardes beter onder controle krijgt en het zorgt er bijna altijd voor dat je minder insuline en andere medicijnen nodig hebt. Weten hoe dat werkt? We leggen het op deze pagina graag uit. 

Andere sport, ander effect

Wat voor type training je gaat doen maakt veel uit. Daarnaast reageert ook nog eens ieder lichaam anders. Over het algemeen in het zo dat duursporten (denk aan wandelen, fietsen, zwemmen) zorgen voor een verlaging van bloedglucosewaarden, terwijl krachttraining of een intensieve intervaltraining kan zorgen voor een verhoging van bloedglucosewaarden. Dat heeft te maken met stresshormonen die vrijkomen. Je kunt je strategie hierop aanpassen. Jouw strategie kun je altijd het beste bespreken met jouw behandelaar. Komen jullie er niet uit? Wij denken graag mee!

Klaar voor de start?

Daar sta je dan. Klaar voor die wedstrijd waar je zo lang voor hebt getraind. Je hebt overal over nagedacht en voor jezelf de juiste strategie bedacht. Maar dan blijkt je waarde 2 x zo hoog als in jouw plannen stond. 10 minuten voor het startschot meet je 19 mmol/l.... Zo irritant!! Wat nu??

Stresshormonen, zoals we allemaal wel kennen in de vorm van adrenaline, zorgen voor een verhoging van glucosewaarden. Dat verklaart ook waardoor sporters voorafgaand aan een wedstrijd vaak hoge bloedglucosewaarden hebben. Als dat gebeurt is het oppassen geblazen. Geef je namelijk extra insuline om die waarde naar beneden te krijgen, maar ga je vervolgens 10 km hardlopen, of 30 km fietsen, dan kan je bloedsuikerspiegel veel te hard gaan dalen, omdat je insuline dan ineens extra goed begint te werken.

Sta je met een verhoogde bloedglucosewaarde aan de start, bedenk dan altijd waardoor dit komt. Heb je een tekort aan insuline? Heb je teveel gegeten? Of heb je misschien last van spanning? Elke situatie vergt een andere aanpak.

Pieken ná je training

Pieken wil je natuurlijk graag tijdens je training of wedstrijd. Maar een piek in je bloedglucosewaarde na afloop kun je missen als kiespijn. Toch horen we dat vaak.

Het stijgen van de bloedsuikers na het sporten kan meerdere oorzaken hebben. Grote kans dat je na het bewegen weinig actieve insuline in je lichaam hebt, omdat je je pomp laag had gezet (zoals in het voorbeeld in onderstaande afbeelding), of minder insuline had gespoten. De koolhydraten die je tijdens het sporten eet of drinkt kunnen later 'vrijkomen', omdat de afgifte daarvan tijdens het sporten vaak vertraagd is. Als die wel vrijkomen na afloop van sport, én je hebt weinig insuline aan boord dan kunnen je bloedsuikers dus vrij snel gaan stijgen. Zeker als je ook na je inspanning nog wat eet.

Een oplossing kan zijn om na het sporten wat extra insuline te geven, ook al zit je op dat moment nog vrij laag, om dit effect tegen te gaan. Wat ook kan helpen is een goede, maar rustige cooling down doen, zodat de nog in het lijf aanwezige insuline zijn werk goed kan doen. Welke aanpassingen voor jou goed zijn kun je bespreken met je diabetesverpleegkundige.

“Ik heb bewezen dat geen berg te hoog is als je diabetes hebt!”

Diabetes op hoogte
Ga jij een bergtocht maken?

Weet waar je rekening mee moet houden!

“Mijn pomp 3 uur lang op 30% en gaan!”

Wiebine gaat

90 km langlaufen

Lees hier het verhaal van Wiebine

We kunnen je nog veel meer vertellen...

Maar beter nog kom je het gewoon zelf ervaren tijdens een van onze evenementen. We hebben evenementen voor kinderen en voor volwassenen, voor mensen met type 1, type 2, LADA, MODY.... Werk je in de zorg voor mensen met diabetes? Ook dan ben je van harte welkom op veel activiteiten. Meedoen en samen met kinderen en volwassenen met diabetes ervaren wat er nu daadwerkelijk gebeurt als je in beweging komt met diabetes is de beste leerschool die er is! Kijk eens in onze evenementenkalender, of neem contact met ons op voor meer informatie.

E-book Sporten met een Insulinepomp

Vrijwel dagelijks krijgen wij vragen over sporten met diabetes. Veel van die vragen gaan over hoe je je pomp instelt rondom sportmomenten. De introductie van de MiniMed™ 670G leverde ook veel nieuwe vragen hierover op. Dit bracht ons op het idee om de ervaringen die wij hebben met de insulinepompen van Medtronic op papier te zetten. Hopelijk helpen ze jou in het bepalen van jouw strategie.

Vraag E-book aan

Interessante artikelen over diabetes en sport

Op de volgende pagina's vind je meer informatie over diabetes en sport:

Actief op reis Diabetes Type 1 Gevolgen van Diabetes Diabetes en Sport

Ervaar het zelf tijdens onze evenementen