Gezinsweekend Lierop 2023

Dit gezinsweekend is voor kinderen met diabetes in de leeftijd t/m 12 jaar.
Inschrijven voor het gezinsweekend doe je hier!

Inschrijven

 24 t/m 26 maart 2023

Doe mee!

Waarom

Programma

Extra info

Inschrijven

Doe jij ook mee?

Tijdens onze gezinsweekenden gaan we met acht gezinnen met een kind met diabetes een weekend op pad. Tijdens het weekend heeft het hele gezin even diabetes. Dus ook ouders en broertjes en zusjes zullen koolhydraten moeten tellen, moeten meten, rekenen en prikken. Dit weekend is voor gezinnen waarvan het kind met diabetes tussen de 6 en 12 jaar oud is. Ben je ouder? Dan is gezinsweekend 2 (in november) misschien iets voor jullie.

Op en rond onze prachtige locatie in de bossen bij Lierop delen we informatie, ervaringen en inspiratie met elkaar tijdens tal van leuke activiteiten.

Tijdens het weekend zijn er twee diabetesverpleegkundigen, een kinderpsycholoog, een diëtist en een kinderarts aanwezig. Vanuit onze Foundation zijn er twee personen aanwezig waarvan er minimaal één zelf ook diabetes heeft.

Waarom doe je mee?

Tijdens het gezinsweekend willen we:

- Het onderlinge begrip over diabetes in het gezin vergroten;
- Diabetes zelfmanagement binnen het gezin stimuleren;
- Gezinnen met een kind met diabetes informeren over de positieve effecten van sport, deze effecten laten ervaren en ze inspireren tot een sportief leven met diabetes;
- Ervaringen over diabetes binnen het gezin uitwisselen met anderen.

Programma

Vrijdag 24 maart 2023

• 17.00 uur Aankomst gezinnen in de Moorselse Hoeve
• Maaltijd
• Gezinsleden diabetesmaterialen verstrekken
• Kennismaken

Zaterdag 25 maart 2023

• Ontbijt
• Spellen in de gymzaal
• Lunch
• Spellen in het bos
• Diner
• Ouders gaan met elkaar in gesprek, kinderen hebben quiz en kampvuur

Zondag 26 maart 2023

• Ontbijt
• Carrousel met verrassingsonderdelen
• Lunch
• Afsluiting om ca 13.30u

Waarom een gezinsweekend?

Tijdens onze activiteiten kwamen er regelmatig onderwerpen rondom het omgaan met diabetes binnen het gezin aan bod. Reden voor ons om het gezinsweekend te organiseren, met als doel om het onderlinge begrip over diabetes in het gezin te vergroten. In 2013 hebben wij voor het eerst een gezinsweekend georganiseerd. Het was een succes en sindsdien staat het jaarlijks minimaal twee keer op de kalender. Deelnemende gezinnen geven aan dat het onderlinge begrip voor de situatie van het gezinslid met diabetes enorm verbetert, maar dat andersom het kind met diabetes ook meer begrip krijgt voor reacties en bemoeienissen van ouders en broers en/of zussen. Bovendien hebben de gezinnen erg veel aan het contact met andere gezinnen, die tegen dezelfde vragen of uitdagingen aanlopen. 

Voor wie?

Het gezinsweekend van 24 t/m 26 maart 2023 is bedoeld voor acht gezinnen, waarvan (minimaal) één kind diabetes heeft, en waarvan het kind met diabetes tussen de 6 en 12 jaar oud is. Elk gezinslid doet mee alsof hij of zij zelf diabetes heeft. Dat betekent bloedsuikers meten, koolhydraten tellen, een insulinepomp dragen (als het kind ook een pomp draagt), spuiten (als het kind ook spuit), uitrekenen hoeveel insuline er nodig is en reageren op afwijkende waarden. We stimuleren iedereen om tijdens het weekend op dezelfde behandeling als het gezinslid met diabetes te gaan zitten. Uiteraard alles zonder echte insuline te gebruiken voor de mensen zonder diabetes. We hebben niet elk type diabetesmateriaal in ons bezit, dus soms zullen we kiezen voor een alternatief dat het meest lijkt op de behandeling van het kind met diabetes.

Iedereen die aan bovenstaande voorbeelden voldoet kan zich opgeven. Wij vragen jullie een motivatiebrief te schrijven waarom jullie als gezin aan dit (gratis) weekend willen meedoen. Als er teveel aanmeldingen zijn maken wij op basis van de motivatiebrieven een selectie. De motivatiebrief stuur je, na je inschrijving, naar Anne@bvdgf.org.

Locatie

De Moorselse Hoeve ligt midden in het prachtige bosgebied bij Lierop. Het is een luxe groepsaccomodatie, in een authenieke Brabantse langgevelboerderij. Elk gezin heeft een eigen slaapkamer met eigen badkamer. We beschikken over een grote zaal voor gezamenlijke maaltijden en allerlei activiteiten. 

Adres
Moorssel 3
5715PX Lierop (Noord-Brabant)

Wil je de locatie alvast bekijken kijk dan op https://www.moorselsehoeve.nl/

Inschrijf procedure

De acht gezinnen die aan dit gezinsweekend deelnemen worden gekozen aan de hand van motivatiebrieven. Het is de bedoeling dat het gezin een gezamenlijke brief schrijft waarom zij denken dat het gezinsweekend een meerwaarde voor hen zal zijn. Aanmelden kan via deze link en de motivatiebrief stuur je naar Anne@bvdgf.org. Gezinnen kunnen maar één keer deelnemen aan het gezinsweekend.

Wij willen jullie vragen de volgende punten mee te nemen bij het schrijven van de brief:
- Wat betekent diabetes in het gezin?
- Hoe lang heeft het kind al diabetes?
- Wat is het belangrijkste wat je zou willen veranderen rondom de begeleiding van diabetes?
- Hoe is de rolverdeling van de begeleiding van diabetes in het gezin?
- Wat kan het kind zelf en waar is hulp nodig?
- Vraagt het kind hulp rondom diabetes?
- Wat is het verschil tussen omgaan met het kind met diabetes t.o.v zijn broertje / zusje dat geen diabetes heeft?

Halverwege januari krijgen jullie als gezin te horen of jullie mogen deelnemen aan dit weekend. 

Inschrijven

Inschrijven voor het gezinsweekend doe je hier!. Eerst vul je als ouder/verzorger alle gegevens in, vervolgens de gegevens van jouw zoon/dochter. Kies daarna voor het evenement '2023 - Gezinsweekend - Lierop - 24 t/m 26 maart'. 

Inschrijven

Na aanmelding ontvang je van Anne een mail met verdere instructies over het schrijven van een motivatiebrief voor dit weekend. 

Je hebt tot 6 januari 2023 om de motivatiebrief te mailen. Na deze datum worden de acht gezinnen gekozen die met ons mee mogen op gezinsweekend.

Heb je vragen over het gezinsweekend? Mail ze naar Anne@bvdgf.org 

John 

Van elkaar leren, de positieve invloed van bewegen en sport ervaren en leren hoe ze daarbij hun diabetes kunnen organiseren om veilig te kunnen sporten.

Meer leuke evenementen voor kinderen?