Juniorcup 2011
Registreren
   
Home / Evenementen / Juniorcup 2011

Nederlandse voetballers met diabetes schrijven historie (06-09-2011)

Verslag van de voorbereiding in Nederland en het toernooi de Medtronic Junior Cup Diabetes in Zwitserland.

De voorbereiding in Nederland is georganiseerd door de Bas van de Goor Foundation in samenwerking Medtronic en de Johan Cruyff Foundation en met hulp van Fotohoogendoorn.nl, United Broadcast Facilities, SCIANDRI Sportmanagement, Atrium MC Parkstad, Diabeter en Stipp.

Door: 6 september 2011 door Jeroen Flim, fotografie www.fotohoogendoorn.nl

Foto’s

1 foto

Voorbereiding
In februari 2011 werd bekend dat Nederland – dit jaar voor de eerste keer - zou deelnemen aan het officieuze wereldkampioenschap voetbal voor kinderen met diabetes; de Medtronic Junior Cup Diabetes in Zwitserland. Al vanaf het moment dat de inschrijving opende via de website www.juniorcup-diabetes.nl, stroomden de aanmeldingen binnen. In totaal hebben 150 kinderen met diabetes in de leeftijd 10-14 jaar zich ingeschreven om kans te maken op deelname aan dit prestigieuze toernooi. In mei 2011 werden alle 150 jongeren uitgenodigd voor de eerste drie selectierondes op drie Cruyff Courts verspreid over het land. In Amsterdam, Rotterdam en Zwolle streden de voetbaltalenten om één van de 30 plaatsen in de eindselectieronde in Amsterdam. Om een keuze te maken uit al het talent heeft de Bas van de Goor Foundation (BvdGF) de hulp ingeschakeld van een professionele scout en coach Tino Stoop.

JuniorCupDiabetes_BvdGF_sportiefmetdiabetes
Yoran van Buiten (rechts) in actie tijdens de voorselectieronde in Zwolle www.fotohoogendoorn.nl

Na drie selectierondes werd de voorlopige selectie van dertig voetbaltalenten met diabetes bekendgemaakt via een officiële persconferentie.

De dertig talenten werden uitgenodigd op zaterdag 11 juni 2011 voor een eindselectieronde op het sportcomplex van Only Friends in Amsterdam. Met veel spanning en daardoor hoge bloedsuikerwaarden kwamen de deelnemers aan voor het voetbalmoment van hun leven. Zouden zij kans maken om bij de laatste 15 voetballers te zitten die meegaan naar Zwitserland?

Gedurende de eindselectieronde maakte de spanning langzaam plaats voor plezier. De dertig voetballers namen deel aan een technische voetbalclinic van niemand minder dan balvirtuoos Soufiane Touzani, om daarna een specifieke selectietraining te doen met scout Tino Stoop. Na een enerverende middag in Amsterdam kwam er een einde aan alle voorselectierondes. Aan scout Tino Stoop de eervolle en moeilijke taak om de vijftien beste voetballers met diabetes van Nederland in de leeftijd 10 t/m 14 jaar te selecteren.

Na lang beraad en lastige keuzes is de keuze uiteindelijk gevallen en bestond de selectie uit de volgende talenten:

Doel: Raoul Huurneman en Ruben Kooy
Verdediging: Julian v/d Vossenberg, Ike Hatenboer, Bob Ibe, Rens Greijmans, Pieter Laan en Jorgin van Lieshout
Aanval: Martijn van Roeden, Rick Smeets, Merijn Binnekamp, Gijs Jansen,
Noëll Backer en Yoran van Buiten

Uiteindelijk is een dag voor vertrek naar Zwitserland voetballer Rayan El Azrak afgevallen vanwege voetbal verplichtingen met Ajax D1.

Informatiebijeenkomst
Na de bekendmaking van de 15 beste voetballers met diabetes van 10 t/m 14 jaar werden de talenten uitgenodigd op zaterdag 2 juli 2011 in het Olympisch Stadion in Amsterdam voor een informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst werd informatie gegeven over de reis van en naar Zwitserland, werd er presentatiekleding gepast en een media-toolkit uitgereikt die de voetballers konden gebruiken om lokaal en regionaal pers te benaderen.

Uitzwaaitraining
Uiteindelijk stond de groep op zaterdag 20 augustus 2011 – een week voor vertrek – wederom in het Olympisch Stadion in Amsterdam voor een officiële uitzwaaitraining. In grote getalen waren families, vrienden en kennissen naar de uitzwaaitraining gekomen om het Nederlands team succes toe te wensen. Zelfs een cameraploeg van SBS 6 Hart van Nederland was aanwezig om verslag te doen van de training. Na het uitreiken van de presentatiekleding werd er onder leiding van coach Tino Stoop een laatste training afgewerkt voor vertrek naar Zwitserland.

JuniorCupDiabetes_BvdGF_sportiefmetdiabetes
Het Nederlands team met mascotte Lenny. Op de foto ontbreekt Noëll. www.fotohoogendoorn.nl

Vertrek
Op vrijdag 26 augustus 2011 verzamelde de volledige selectie in presentatiekleding om 12.00 uur op Schiphol. Iedereen was klaar om per vliegtuig te vertrekken naar Genève in Zwitserland. Eenmaal compleet vertrok de selectie door de douane. Op voor hun eerste toernooi. Op dat zelfde moment zaten de spelers van andere deelnemende landen als Engeland, Spanje, Frankrijk, Mexico en Ukraine al in het vliegtuig naar Zwitserland. Voor sommige deelnemers van de Nederlandse equipe was het de eerste keer dat ze vlogen. Vele ouders/verzorgers zaten volledig in het oranje op dezelfde vlucht of een vlucht later naar Zwitserland. De meesten hadden een oranje-camping in de buurt van het stadion geboekt om de voetballers te voorzien van de nodige support. Vlak voordat de groep aan boord ging stond het personeel van de KLM de groep op te wachten met een verassing. De KLM overhandigde het team een mascotte die voor het nodige geluk moest gaan zorgen. Eenmaal aan boord vertrok het vliegtuig om 14.50 uur van Amsterdam naar Genève.

Aankomst

Met het vliegtuig naar een wereldkampioenschap voetbal moet toch wel een hele speciale gevoelens geven. De sfeer zit er dan tijdens de vlucht ook al goed in. Alle deelnemers praten vol verwachting over het toernooi. Overtuigd van een overwinning komt het team na een korte vlucht aan in Zwitserland. Na het oppikken van de bagage staat er een bus klaar die het team naar het spelershotel brengt. De voetballers sliepen met z’n drieën op een kamer. Na het ontdekken van het hotel en de kamers stond er een uitgebreid diner klaar om een goede basis te leggen voor het toernooi van morgen.

Loting
Het avondprogramma van vrijdag 26 augustus 2011 speelde zich af in een theaterzaal. Alle teams werden per bus naar het theater vervoerd en kregen daar een warm onthaal. Met een feestelijke opening werden alle teams welkom geheten door Annette Brüls (vicepresident Medtronic Europa). Het avondprogramma bestond uit enkele acts met freestyle football en een echt cheerleadersteam. Maar het hoogtepunt van de avond was de loting van het evenement. Tegen wie zou Nederland het opnemen tijdens de vijfde editie van de Medtronic Junior Cup Diabetes? Uiteindelijk werd Nederland ingedeeld bij Hongarije, de Baltische Staten (Estland, Letland en Litouwen), Tsjechië en thuisland Zwitserland. Een loting waar we niet ontevreden mee kunnen zijn omdat we landen als Spanje, Italië, Frankrijk, Engeland en Mexico ontlopen! Zaterdag zal het team gaan zien hoe de verhoudingen werkelijk liggen.

JuniorCupDiabetes_BvdGF_sportiefmetdiabetes
Loting door Annette Bruls (vicepresident Medtronic Europa) www.fotohoogendoorn.nl

Poulefase
Op zaterdag 27 augustus 2011 begint het toernooi dan echt. Daar waar de Nederlandse ploeg na een lange voorbereiding zo lang naar toe heeft gewerkt is het dan eindelijk zover. De Junior Cup Diabetes staat op het punt van beginnen. Met gespannen gezichten wordt er na het ontbijt een teambespreking gehouden door coach Tino Stoop. De eerste opstelling is bekend. Vandaag spelen we vier wedstrijden met om en om een wisselende samenstelling. De eerste en derde wedstrijd speelden Raoul, Julian, Rens, Pieter, Gijs, Rick en Merijn. De tweede en vierde wedstrijd speelden Ruben, Jorgin, Ike, Bob, Noëll, Martijn en Yoran.

Na een feestelijke vlaggenceremonie en opening van het toernooi stond de eerste wedstrijd tegen Tsjechië op het programma. De Nederlandse ploeg wist niet wat hen te wachten stond maar dat werd na een minuut spelen al duidelijk. Tsjechië is een harde ploeg die er alles aan zou doen om het voetballen bij Nederland onmogelijk te maken. Dat lukte tot twee minuten voor de rust. Nederland kreeg een penalty na een overtreding op rechtsbuiten Gijs Jansen. Aanvoerder Rick Smeets stond achter de bal maar schoot de bal buitenkant paal naast. Die misser maakte Rick daarna snel goed met drie treffers in een kort tijdsbestek. Uiteindelijk een prima 3-0 overwinning en een goede start van het toernooi. In de tweede wedstrijd mocht een nieuwe samenstelling aantreden tegen Zwitserland. Dat bleek een makkelijke horde. Het werd uiteindelijk 6-0 met vijf doelpunten van Martijn van Roeden.

JuniorCupDiabetes_BvdGF_sportiefmetdiabetes
Teambespreking voor de wedstrijden www.fotohoogendoorn.nl

De goede uitslag had zijn uitwerking op de twee wedstrijden daarna. Nederland kon moeilijk in zijn spel komen en begon meer individualistisch te spelen. Het samenspel uit de eerste twee wedstrijden was niet meer terug te zien. Misschien had het ook te maken met het weer, want de regen kwam met bakken uit de lucht vallen. De laatste wedstrijden tegen Hongarije en de Baltische Staten eindigden in respectievelijk 2-0 en 1-0. Daarmee plaatste Nederland zich zonder tegendoelpunten als eerste in de poule voor de halve finale van zondag. In de andere poule streden Frankrijk en Engeland om de eerste en tweede plek. Engeland trok uiteindelijk aan het langste eind en dat betekende dat Frankrijk de tegenstander van Nederland werd in de halve finale.

Halve finale
Na een fantastisch feest aan het meer van Genève op zaterdagavond en een goede nachtrust, begint de dag van de finales. Enigszins gespannen en met iets hogere bloedsuikerwaarden begonnen de voetballers aan de halve finale tegen Frankrijk. Bij het ontbijt was afgesproken met het medisch team om iets minder insuline toe te dienen om hypo’s en dus concentratieproblemen te voorkomen. Het basiselftal tegen Frankrijk bestond uit: Raoul, Julian, Ike, Bob, Martijn, Rick en Merijn. Frankrijk had op zaterdag in de poulefase een sterke indruk achter gelaten met fris en aanvallend voetbal. Coach Tino Stoop had iedereen een belangrijke taak gegeven om de opbouw te verstoren. Uiteindelijk kon de wedstrijd dan beginnen. De wedstrijd tegen de Fransen was misschien wel de beste wedstrijd van het hele toernooi. Nederland speelde dominant en liet zien over uitstekend combinatiespel te beschikken. Coach Tino Stoop liet Pieter, Gijs en Rens invallen voor Ike, Bob en Rick. In twee keer 10 minuten werd het 7-0 tegen Frankrijk. Na de finaleplek in Zuid-Afrika in 2010, de tweede keer in twee jaar tijd dat Nederland in een finale van het WK staat. In de andere halve finale won Engeland van Tsjechië en dus kon Nederland zich opmaken voor een moeilijke finale tegen Engeland.

JuniorCupDiabetes_BvdGF_sportiefmetdiabetes
Goede bloedsuikers voor aanvang van de wedstrijden zijn essentieel www.fotohoogendoorn.nl

Finale
De gehele voorbereiding stond in het teken van het winnen van het toernooi. Met hulp van alle partners werd niets aan het toeval overgelaten om succes te behalen in Zwitserland. Het Nederlands team was nog een wedstrijd verwijderd van een eerste wereldtitel tijdens de Junior Cup Diabetes en kon daarmee geschiedenis schrijven.

Met de vlag in handen van aanvoerder Rick Smeets kwamen beide elftallen het veld op voor het volkslied. Enigszins onwennig zongen de deelnemers het Wilhelmus uit volle borst mee. Onder luid applaus werd het Nederlands team begroet voor de finale van hun leven. Ten teken van het onderlinge respect liepen beide elftallen langs elkaar en wensten elkaar succes voor de komende wedstrijd. De spanning was aan beide kanten voelbaar. Vlak voor de aftrap kon je een speld horen vallen. Even geen gezang en aanmoedigingen maar volop concentratie voor de finale.

Wereldkampioen voetbal voor kinderen met diabetes
De eerste wereldkampioen voetbal van Nederland zijn 14 talentvolle jongeren met diabetes www.fotohoogendoorn.nl

Engeland kwam fel uit de startblokken en zette meteen druk op de Nederlandse defensie. Dat leverde gelijk een goede kans op die bijna verzilverd werd door Engeland. Gelukkig lette keeper Raoul goed op. Daarna kreeg Nederland een klein overwicht. Dat leverde een eerste kans op voor Rick Smeets. Niet veel later was het raak! Balverlies van de Engelsen leidde een counter in van Nederland. Rick werd diep gestuurd door Ike en trok de bal hard voor het doel langs. Zoals zo vaak dit toernooi stond Martijn op de goede plek voor doelpunt nummer acht van het toernooi. Nog niet bekomen van de voorsprong lag de bal er al weer in. Rick was er als de kippen bij om een rebound op het schot van Ike binnen te schieten. 2-0 bij rust. Coach Tino Stoop kon niet anders dan tevreden zijn met de score. De tweede helft kwam Engeland weer vel uit de startblokken om op jacht te gaan naar de gelijkmaker. Na een verdedigingsfout van de Engelsen reageerde Rick goed en schoot hij de bal met hoge snelheid tegen de touwen. 3-0 in een finale. Ongekende luxe. Uitblinkers Julian en Bob zorgden voor veel aanvallende impulsen en hielden achterin alles dicht. Samen hadden ze een muurtje gebouwd waar geen Engelsman langs kon komen. Op links de impulsen en dribbels van Merijn die continu voor gevaar zorgden. De Engelsen wisten niet waar ze het moesten zoeken. En na een prachtige combinatie waarbij het hele team al combinerend voor het doel kwam was het Martijn van Roeden die zijn negende goal van het toernooi maakte en de 4-0 voor Nederland. Coach Tino Coach bracht drie wissels in het veld. Jorgin, Yoran en Noëll kwamen voor Merijn, Julian en Martijn. Engeland greep dat moment aan om meer druk te zetten om te proberen nog iets te doen aan de achterstand. Dat lukte aardig want met een prachtig afstandsschot scoorde Engeland 4-1. Daarna kregen ze veel kansen op nog twee of drie doelpunten. Maar keeper Raoul stond zijn mannetje en pareerde iedere bal! Na twee keer tien minuten floot de scheidsrechter voor het einde. NEDERLAND IS WERELDKAMPIOEN!

Na alle inspanningen en voorbereidingen is het dan eindelijk gelukt. De eerste wereldtitel voor een Nederlands voetbalteam tijdens een internationaal toernooi. De voetballers, begeleiders en ouders/verzorgers waren door het dolle heen. Gelijk werden de oranje t-shirts met de tekst ‘wereldkampioen’ uitgedeeld. Fotograaf Ronald Hoogendoorn schoot de ene na de andere prachtige overwinningsfoto. Het werd helemaal bijzonder toen Bas van de Goor vertelde dat zijn prijzenkast nu echt compleet is. Na het winnen van Olympisch goud in Atlanta, een Europees kampioenschap en vele nationale kampioenschappen was daar dan eindelijk de wereldtitel. De prijsuitreiking werd gedaan door Annette Brüls en Bas van de Goor.

JuniorCupDiabetes_BvdGF_sportiefmetdiabetes
De foto van het toernooi: aanvoerder Rick houdt de beker omhoog www.fotohoogendoorn.nl

Wat een toernooi!
Na de huldiging werden er nog enkele foto’s en interviews gehouden om daarna per vliegtuig terug te keren naar Nederland. Op Schiphol werd het team opgewacht door een enthousiast publiek. Het hele toernooi was één geweldige ervaring. De jonge voetballers hebben laten zien dat topsport en diabetes uitstekend zijn te combineren. Het mooiste compliment kwam van coach Tino Stoop. Met al zijn ervaring als coach had hij geen verschil gemerkt tussen jongeren met of zonder diabetes.

Het spelen van een finale, het eerste doelpunt, het laatste fluitsignaal en het overhandigen van de beker. Het zijn moment die de voetbaltalenten nooit zullen vergeten. Tezamen met de support van de ouders/verzorgers – die in grote getalen langs de lijn stonden – zorgde dit voor een fantastische sfeer op het evenement.

Namens de Bas van de Goor Foundation willen wij iedereen bedanken die zich zo geweldig heeft ingezet tijdens de Medtronic Junior Cup Diabetes. Speciale dank gaat uit naar Medtronic voor het mogelijk maken van dit evenement. Daarnaast willen wij ook de Johan Cruyff Foundation, SCIANDRI Sportmanagement, Fotohoogendoorn.nl, United Broadcast Facilities, Atrium MC Parkstad, Diabeter en Stipp bedanken voor hun bijdrage aan dit fantastische evenement.

Bas van de Goor
Petra Seegers
Jeroen Flim