Atlas Diabetes Challenge 2010
Registreren
   
Home / Evenementen / Atlas Diabetes Challenge 2010

Atlas Diabetes Challenge 2010 ( - )

Marokko

In Nederland zijn er ongeveer 740.000 mensen met diabetes type 2. Van deze groep hebben er dertien meegedaan aan de Atlas Diabetes Challenge in 2010. Na een voorbereiding van acht maanden, hebben zij allemaal het hoogste punt van Noord-Afrika, de 4167 meter hoge Jbel Toubkal in Marokko, bedwongen.

Lees hieronder de verslagen en bekijk de foto's.

Video’s

1 video

Foto’s

72 foto ’s

In Nederland zal het aantal mensen bekend met diabetes mellitus (DM) tussen 2007 en 2025 bij onveranderd beleid bijna verdubbelen tot 1,3 miljoen. Het gaat hierbij met name om mensen met type 2 diabetes mellitus (T2DM, vroeger ouderdomsdiabetes genoemd).  De geringe groei van het aantal mensen bekend met type 1 diabetes mellitus (T1DM, vroeger jeugddiabetes genoemd) valt hierbij in het niet.

Net als in veel andere delen van de wereld zijn de oorzaken voor deze stijging van het aantal mensen, bekend met T2DM gelegen in een veranderde leefstijl met minder bewegen, verkeerd eten en overgewicht, een vergrijzende bevolking, en (in veel mindere mate) erfelijkheid. Daarbij is het zo, dat (ernstig) overgewicht ook leidt tot een verhoogde kans op ziekten en overlijden door een veelheid aan oorzaken. Die kans op ziekten en overlijden neemt nog verder toe als mensen met overgewicht T2DM ontwikkelen.

Op dit moment heeft zo’n 4% van de Nederlandse bevolking DM; van die mensen heeft meer dan 90% T2DM. Als we over 17 jaar niet op 7 tot 8% willen uitkomen, dan zal ingrijpen noodzakelijk zijn, met name heel vroeg bij of na het bekend worden van T2DM. Bij voorkeur zou al moeten worden ingegrepen vóór het ontstaan van T2DM, om de gezondheid zo lang mogelijk goed te houden.
De belangrijkste mogelijkheid om de verwachte stijging zoveel mogelijk tegen te gaan lijkt derhalve niet gelegen in het beïnvloeden van ziekteverschijnselen, maar in het bevorderen van een gezonde leefstijl met gezonder eten en het nastreven van een normaal lichaamsgewicht. Beweegprogramma’s, ook bij volwassenen, en pogingen tot afvallen op welke manier dan ook, dienen ook onderdeel te zijn van de maatregelen. Sterker nog, zonder een goed beweegpatroon is het eigenlijk niet mogelijk om een goed evenwicht in de gezondheid te krijgen. 
Deze uitdaging zal moeten worden opgepakt, en dat door iedereen. Om te bewijzen, dat ook bij mensen, die al bekend zijn met T2DM, de aandoening gunstig kan worden beïnvloed door training en lichamelijke inspanning, heeft de Bas van de Goor Foundation een challenge georganiseerd, waarbij mensen met T2DM gedurende een half jaar of langer getraind hebben om een conditie te bereiken, die het hen mogelijk moest maken om in september 2010 de Toubkal in Marokko te beklimmen, een berg van 4167 meter hoog. We hopen zo aan veel mensen in Nederland te laten zien, dat bewegen niet alleen een mooie uitdaging is, maar ook veel positieve effecten heeft voor de gezondheid.

Vorige

Nieuwsberichten en verslagen

Volgende