Gezinsweekend 1 (2017)
Registreren
   
Home / Evenementen / Gezinsweekend 1 (2017)

Gezinsweekend 1 (2017) ( - )

Lierop

Tijdens onze gezinsweekenden gaan we met acht gezinnen met een kind met diabetes een weekend op pad. Tijdens het weekend heeft het hele gezin even diabetes. Dus ook ouders en broertjes en zusjes zullen koolhydraten moeten tellen, moeten meten, rekenen en prikken.

Waarom een gezinsweekend?

Tijdens onze activiteiten kwamen er regelmatig onderwerpen rondom familie en het omgaan met diabetes aan bod. Zoals in ieder gezin is dat voor de een makkelijker dan voor de ander. Reden voor de BvdGF om het gezinsweekend te organiseren met als doel om het onderlinge begrip over diabetes in het gezin te vergroten. In 2013 heeft de BvdGF voor het eerst een gezinsweekend georganiseerd op het KNVB Sportcentrum in Zeist. Na de positieve reacties heeft de BvdGF in 2014 en 2015 het gezinsweekend voor de tweede en derde keer georganiseerd. Deze keren in de Belgische Ardennen. Het was een succes; de 8 deelnemende gezinnen gaven aan dat het onderlinge begrip voor de situatie van het gezinslid met diabetes enorm werd verbeterd. Net als in 2016 organiseren wij het weekend dit jaar in Lierop (Noord-Brabant). 

Dankzij onze fondsenwervende challenges kunnen wij deze weekenden gratis aanbieden.

Voor wie is dit gezinsweekend?
Het gezinsweekend in april is bedoeld voor acht gezinnen, waarvan (minimaal) één kind diabetes heeft, en waarvan het kind met diabetes tussen de 6 en 11 jaar oud is. De kinderen met diabetes komen met hun ouder(s) en broertjes en/of zusjes naar het gezinsweekend om te ervaren hoe het is om diabetes te hebben. Het hele gezin doet mee alsof hij of zij zelf diabetes heeft. Dat betekent bloedsuikers meten, koolhydraten tellen, insulinepomp dragen (als het kind ook een pomp draagt), spuiten (als het kind ook spuit), uitrekenen hoeveel insuline nodig is en reageren op afwijkende waarden. Kortom; elk gezinslid heeft fictief diabetes tijdens dit weekend. We stimuleren iedereen om tijdens het weekend op dezelfde behandeling als het gezinslid met diabetes te gaan zitten. Dat betekent dat als dochter met diabetes een insulinepompje heeft, iedereen in het gezin een dummy pompje krijgt van de BvdGF met een infuusslangetje waar natuurlijk geen insuline in zit. Heeft het gezinslid met diabetes pentherapie dan zal iedereen deze therapie volgen.

Doelstellingen
De BvdGF organiseert het gezinsweekend met de volgende doelstellingen:
- Het onderlinge begrip over diabetes in het gezin vergroten.
- Diabetes zelfmanagement binnen het gezin stimuleren.
- Gezinnen met een kind met diabetes informeren over de positieve effecten van sport, deze effecten laten ervaren en ze inspireren tot een sportief leven met diabetes.
- Ervaringen over diabetes binnen het gezin uitwisselen met anderen.

Wat ga je meemaken?
Wij verblijven in een sfeervolle boerderij die omgebouwd is tot luxe groepsaccommodatie. Als gezin deel je samen een kamer. Tijdens het weekend zullen wij verschillende sport en spel activiteiten doen op locatie en in de omgeving. Zo maken wij een mooie speurtocht door het bos, zullen wij een actieve gymles doen in de sportzaal en komen er een aantal sporten aan bod. Daarnaast zullen er gesprekken en activiteiten zijn om het begrip binnen het gezin m.b.t. diabetes te vergroten.

Begeleiding
Tijdens het weekend zijn er twee diabetesverpleegkundigen en een kinderarts aanwezig. Vanuit de BvdGF zijn er twee personen aanwezig waarvan er minimaal 1 zelf ook diabetes heeft.

Aanmelden
De acht gezinnen die aan dit gezinsweekend deelnemen worden gekozen aan de hand van motivatiebrieven. Het is de bedoeling dat het gezin een gezamenlijke brief schrijft waarom zij denken dat het een gezinsweekend een meerwaarde voor hen zal zijn. Daarnaast ontvangen wij graag van de diabetesverpleegkundige een motivatiebrief waarom zij denken dat het goed voor het gezin zal zijn om deel te nemen. Aanmelden kan door de motivatiebrieven op te sturen naar rick@bvdgf.org. Gezinnen kunnen maar één keer deelnemen aan het gezinsweekend.

Wij willen jullie vragen de volgende punten mee te nemen bij het schrijven van de brief:
-        Om welk gezinsweekend gaat het, 1 (april) of 2 (november)?
-        Wat betekent diabetes in het gezin?
-        Hoe lang heeft het kind al diabetes?
-        Wat is het belangrijkste wat je zou willen veranderen rondom de begeleiding van diabetes?
-        Hoe is de rolverdeling van de begeleiding van diabetes in het gezin?
-        Wat kan het kind zelf en waar is hulp nodig?
-        Vraagt het kind hulp rondom diabetes?
-        Wat is het verschil tussen omgaan van kind met diabetes t.o.v zijn broertje / zusje die geen diabetes heeft?

Voor vragen over het gezinsweekend kun je mailen met rick@bvdgf.org.