WeHike2ChangeDiabetes 2017
Registreren
   
Home / Evenementen / WeHike2ChangeDiabetes 2017

WeHike2ChangeDiabetes 2017 ( - )

Santiago de Compostella

Camino terugblik door dokter Henk Bilo (18-06-2017)

Het is me de week weer geweest ;-)

Bij het zoeken naar mogelijkheden om het motto van de Bas van de Goor Foundation bij iedereen onder de aandacht te krijgen (missie: de kwaliteit van leven van mensen met diabetes verbeteren met sport en bewegen) is er nu weer een nieuwe loot aan de steeds groter (en ouder) wordende boom toegevoegd: “we hike to change diabetes” .

Vijftig mensen met diabetes uit Spanje en Nederland (waarvan 20 mensen uit Nederland) hebben het laatste stuk van de Camino gelopen, meer dan 100 kilometer naar Santiago de Compostella. De meeste deelnemers uit Nederland waren bekend met type 1 diabetes, en ook nu weer afkomstig uit het hele land. Veel van deze mensen zijn pompgebruikers, een aantal hadden een andere vorm van behandeling.

rh170613_Camino_RH1_3618

Eigenlijk bleek al vanaf het begin, dat we als begeleiders werden geconfronteerd met weer heel andere uitdagingen dan bij eerdere challenges. De etappes waren meestal meer dan 20 kilometer lang, en daar speelden dan veel dingen door elkaar: niet alleen de lengte, maar ook het aantal hoogtemeters, het andere eetpatroon, waarbij mensen moesten leren om in te schatten hoeveel calorieën er nu bij stevig wandelen extra worden verbruikt, de  temperatuur (in de ochtend eigenlijk prima, tegen de tijd van aankomen best hoog, met tot 40 graden), het soort en de maat van de schoenen die gedragen werden, en het al dan niet al bekend zijn van de kwetsbaarheid van de voeten.

Ga er dus maar aanstaan. Bij navragen bij de deelnemers van een schatting van het aantal extra verbruikte calorieën werd tot 10.000 extra calorieën per dag genoemd. Dat betekende dus voor sommigen, dat zij forse hoeveelheden hypobestrijdingsmiddelen bij zich hadden, met daarnaast ook het meenemen van extra materiaal, dat bij het ontbijt ter beschikking werd gesteld. Daarnaast hadden een aantal deelnemers ook energieleveranciers als noten bij zich, en dat is natuurlijk heel lekker en voedzaam, maar dat dient dan weer een ander doel dan hypobestrijdingsmateriaal.

Het kwam dan ook voor de meesten als een verrassing, dat lopen met wandelsnelheid en over afstanden, zoals tijdens deze uitdaging, op zijn maximum 1.000 calorieën extra verbruik per dag betekende en soms zelfs beduidend minder. Voor het perspectief: 100 gram gezouten cashewnoten bevatten 629 calorieën (19 gram eiwit, 22 gram koolhydraten en 51 gram vetten). Ook is er na een lange tocht door sommigen genoten van halve liters cerveza (bier). In een halve liter bier zitten 215 calorieën (18 gram koolhydraten). Een mens is dus niet alleen wat hij / zij eet, maar ook wat hij / zij drinkt.

Het aanpassen van de insulinedosering bleef dus in het begin een avontuur, maar eigenlijk hebben alle deelnemers in de afgelopen week een flexibiliteit en aanpassingsvermogen opgebracht, dat bewonderenswaardig is. Natuurlijk zijn er perioden geweest met soms forse hypo’s en hypers, maar die werden goed opgevangen. Niet alleen vingen de mensen ze zelf goed op, maar door het elkaar beter te leren kennen en ervaringen delen ging men ook elkaar goed helpen, soms zelfs (en dat is ook een positief gebeuren in de groep) goed in de gaten houden. Veel respect voor elkaar, veel steun aan en van elkaar als het moeilijk werd.

Daarnaast heeft de meerderheid van de deelnemers ondanks al het trainen en de goede voorbereiding toch ook best last van de voeten gehad, en ik moet zeggen dat ik nog geen uitdaging heb meegemaakt, waar ik zoveel materiaal heb gebruikt als het om de voeten gaat.  Ook bij die makken zijn de allemaal doorgegaan, en hebben het gehaald. De emoties bij het halen van de eindstreep in Santiago de Compostella zullen dus ook zeker geweest zijn vanwege het bereiken van deze prachtige eindstreep, maar ook door de gedachte, dat je dan in ieder geval de dag erna weer op andere schoenen of sandalen kon lopen J.

Tijdens avondbesprekingen kwamen veel van de ervaringen op het gebied van de diabetes aan de orde, zowel de persoonlijke ervaringen als meer algemene punten. We hebben veel van elkaar geleerd. Het enthousiasme hiervoor was zo groot, dat op de luchthaven nog een extra vragenuurtje is geweest (met antwoorden, hoor..). Prachtig om als begeleiders met zulk een groep enthousiastelingen op stap te zijn geweest. Un abrazo para todos.

rh170618_Camino_RH1_5878A

Wat ons als begeleiders ook opviel, was het duidelijk verschil in kennis tussen de Nederlandse en de Spaanse deelnemers met diabetes, waarbij ook nog kwam, dat we in Nederland van meer mogelijkheden en begeleiding kunnen profiteren dan de Spaanse deelnemers. De groep was ook meer een groep, maar laat ik niet zeggen dat de Spanjaarden het niet goed deden bij het lopen: ze gingen vaak als een speer, begeleid door artsen als Alberto Diez, die zijn ziel en zaligheid besteed heeft in de afgelopen week om het iedereen naar de zin te maken, zowel in medisch als in sociaal opzicht. Heel veel complimenten ook naar het begeleidingsteam van de Spanjaarden.

De ondersteuning van de Fundación para la Diabetes, twee regionale diabetesorganisaties (uit Ponferrada en Pamplona), en Novo Nordisk bij deze Camino heeft geleid tot een fantastische week: een groot succes. Veel dank dus aan hen allen.

Dank ook aan eenieder, en dank voor het vertrouwen dat de deelnemers ook aan ons als begeleiders hebben gegeven. Ga door, houd vol, maar vooral: geniet.

Prof. Dr. Henk Bilo

rh170613_Camino_DSC_9840

Inhoudsopgave
In het kort
Waarom hiken we?
Voorbereiding
Programma
Arrangement
Voorwaarden