WeHike2ChangeDiabetes 2017
Registreren
   
Home / Evenementen / WeHike2ChangeDiabetes 2017

WeHike2ChangeDiabetes 2017 ( - )

Santiago de Compostella

Dag 6: De kracht van geloof (16-06-2017)

Op de laatste dag komen we aan in het bedevaartsoord Santiago de Compostela. De vrijdag begon in het donker toen om 3:30 de hoofdlampjes opgingen voor de start van drie uur klimmen. Langzaam kwam de zon op en werden we beloond met geweldige uitzichten. De basaalstanden werden weer aangepast. Op een bijna lege maag meteen klimmeters maken, midden in de nacht, was een firsttimer voor de meesten. Hoe ga je daar mee om? Met wat hoge en lage suikers is het toch gelukt om allemaal boven aan te komen.

Deze week vond niet plaats op het laatste traject van de route maar ongeveer 120 kilometer daarvoor. Dat betekent dat we nog een busreis van twee uur voor de boeg hebben voordat we de laatste zes kilometer Santiago de Compostela inlopen. We vertrekken vanaf het punt waar alle lopers van heinde en verre voor het eerst in de verte de kathedraal kunnen zien liggen. De wandeling gaat de hele tijd licht glooiend naar beneden. Ik zeg dat niet meer hardop. Ik heb er al zo vaak naast heb gezeten dat niemand mij meer gelooft.

Aangekomen op het plein komen de emoties los. Deze reis is niet alleen een geweldige gezellige week geweest. Er is afgezien, gesproken over diabetes en er zijn problemen en twijfels besproken. Deelnemers hebben veel geleerd over hun diabetes en henzelf. Ze hebben iets gepresteerd waar vooraf wellicht twijfel over was. Ga ik het halen? Hoe regel ik mijn suikers? Hoe ziet de groep eruit? En hoe zwaar wordt het? Als je dan op het einddoel aankomt is er opluchting, blijdschap en trots. En dus tranen.

De afsluiting van de voetreis vindt plaats in de kathedraal zelf. Samen met de groep Spaanse deelnemers krijgen we een mooie plaats vooraan in de kerk bij de dagelijkse mis. Onze partner Novo Nordisk heeft georganiseerd dat de Spaanse CEO van dat bedrijf spreektijd krijgt. Zij geeft in haar betoog aan wat wij de afgelopen week hebben gedaan en dat het een erg inspirerende werking heeft om te laten zien dat sport een belangrijk onderdeel is voor mensen met diabetes. Ook de priester herhaald nog eens het belang dat mensen met diabetes ook anderen kunnen helpen door het goede voorbeeld te geven.

Na de tijd worden we voor de derde keer deze week, het begint een gewoonte te worden, door de burgemeester welkom geheten op het stadhuis. Er worden nog wat presentjes uitgedeeld en dan sluiten we nog af met een fotosessie. De wandelaars hebben niet alleen deelgenomen aan deze Diabetes Challenge, zij hebben ook fondsen geworven. Deelneemster Adje heeft het meeste geld opgehaald en dus overhandigt zij de cheque namens alle deelnemers aan Bas. Het totale bedrag is €14.809,- Met dit bedrag organiseren wij activiteiten voor kinderen en volwassenen met diabetes.

Ik ben om een aantal redenen blij. De eerste reden is dat we met een groep geweldige mensen een week lang weer een succesvol evenement hebben meegemaakt. Daarnaast ben ik ook blij dat iedereen (inclusief mezelf) alle kilometers heeft uitgelopen. Er is natuurlijk een mooi bedrag opgehaald. En er is duidelijk geworden dat de kracht van geloof niet alleen religieus uitgelegd hoeft te worden. Geloof in eigen kunnen én in de positieve rol die sport en bewegen heeft op een leven met diabetes zijn wat mij betreft de gedachten die blijven hangen als ik over een flinke tijd terugdenk aan de Camino de Santiago de Compostela.

Bas van de Goor

Inhoudsopgave
In het kort
Waarom hiken we?
Voorbereiding
Programma
Arrangement
Voorwaarden