Werk
Heb je een vraag? Stel hem nu
Home / Diabetes / Support / Werk

Werk

Sanne Groenemeijer: ‘Werkgevers onderschatten diabetes’

,,Bij mijn aantreden als salesdirecteur bij insulineproducent Novo Nordisk in 2010, zei mijn vader  het cryptisch: ‘het is je gelukt van je zwakte je sterkte te maken’. Symbolischer kon het ook niet”, zegt Sanne Groenemeijer over. Het was op dat moment immers iets meer dan een decennium geleden dat Sanne zelf met diabetes type 1 werd geconfronteerd. Als ic-verpleegkundige bleek de combinatie werk/diabetes geen gelukkige, waarna hij voor zichzelf een nieuw pad effende. Niet vermoedend dat het hem zou leiden richting Novo Nordisk. Inmiddels weet hij ook dat maar weinig werkvloeren ingesteld zijn op mensen met diabetes.

Als verpleegkundige op de Intensive Care-afdeling van het AMC in Amsterdam had hij inmiddels zeven bewogen jaren achter de rug, maar die ene avond staat de toen 28-jarige Sanne Groenemeijer als de dag van gister op het netvlies. ,,Ik voelde me al geruime tijd slecht, verviel van de ene in de andere griep of ontsteking en was moe. Maar hard werken hoort erbij en de valkuil van een verpleegkundige is dat je er gewoon mee doorloopt. In drie weken tijd viel ik vijftien kilo af, ik dronk vijf liter per dag en looste met plassen evenredig veel. Tot ik tijdens een avonddienst op de ic een zogeheten één-op-één had en boven een patiënt stond die letterlijk dood lag te bloeden. Ik voelde me ongelofelijk ziek en in de bus naar huis herinnerde ik me de woorden die een andere patiënt ooit sprak: ‘als er écht iets is, dan voel je dat’. Ik pakte m’n leerboeken erbij en in no-time had ik vijf symptomen gevonden die duidden op diabetes.”

Werk_Sanne_BvdGF

,,Ik begaf me meteen richting het VU-ziekenhuis, omdat ik in dit geval zelf ook als patiënt behandeld wilde worden. Daar werd mijn bloedglucose gemeten, maar de meter kon de uitslag niet weergeven, zo hoog was deze. Eigenlijk was ik opgelucht, omdat ik  gezien de symptomen echt rekening hield met een vorm van kanker. De volgende morgen - ik had nog maar één keer insuline gespoten - voelde ik me beter dan in al die twee jaar daarvoor.”

,,Als verpleegkundige wist ik hoe een insulineschema werkte en ik pakte het als professioneel zorgverlener maar vooral ook rationeel op, zodat ik m’n werk kon vervolgen. Geleidelijk aan kwam de emotie om de hoek kijken. Ik was het vertrouwen in mijn lichaam kwijt. Sterker nog, het voelde alsof ik in een ander lijf was gezet. Avonddiensten gooien je biologische klok overhoop. De sleutel bij diabetes ligt voor mij juist in de regelmaat. De onregelmatigheid van het beroep speelde parten. Als ik dacht te kunnen gaan eten en we werden prompt weggeroepen om in allerijl een ct-scan te moeten maken van een patiënt, stond ik daar wel eens met een naderende hypo. Het maakte me soms vreselijk kwaad op diabetes. Dat wilde ik niet meer. Ik wilde beter kunnen anticiperen op bezigheden in het dagelijkse leven en tegelijk leven met  de ‘beperking’ die ik heb. De beperking die diabetes met zich meebrengt, uit zich voor veel mensen vaak in angst. Dat is de tragedie van deze ziekte.

Sanne trad in dienst bij Novartis, waar hij begon als artsenbezoeker. ,,Ik zat vanuit het werk al vrij snel een keer in Kenia. Ik durfde zo’n uitdaging in de Afrikaanse jungle echter meteen aan, omdat ik me omringd wist door talrijke artsen. Dat was naderhand steeds mijn zekerheid: ik bevond me altijd in het hart van de zorg. Ik durfde daarom mijn mogelijkheden op te zoeken. Die bleken oneindig en dat gaf me zoveel energie.”

Na acht jaar Novartis en 3 jaar bij Teva Nederland waar zijn zakelijke en commerciële instinct als productmanager, marketingmanager en sales directeur tevens tot wasdom kon komen, deed zich in 2010 de gelegenheid voor om  salesdirecteur te worden bij Novo Nordisk. ,,De cirkel was rond. Toen me tijdens het sollicitatiegesprek werd gevraagd wat ik met diabetes had, stelde ik dat Novo Nordisk me al tien jaar in leven houdt”, doelt hij op het feit dat het bedrijf door middel van de geleverde insuline letterlijk door zijn aderen stroomt. ,,Fantastisch dat deze kans zich voordeed: als je in de medische industrie werkzaam bent, is het een pre dat je onder meer de taal van de doctoren spreekt. Tenslotte had ik acht jaar in het AMC gewerkt.”

Novo Nordisk is een zogenaamde ‘one disease company’. ,,In alle geledingen ademt men diabetes, iedereen werkt dagelijks om het leven van honderdduizenden mensen met diabetes in Nederland te verbeteren  en dat is een wereldwijde cultuur binnen het bedrijf. ,,Wij zijn de ‘founding fathers’ van de insuline. Ons bedrijf is negentig jaar geleden letterlijk opgericht vanuit de ontdekking van insuline en de wil om het leven met diabetes te verbeteren. En deze missie geven we nog altijd gestalte met  het changing diabetes-programma waaronder ook initiatieven vallen die tot doel hebben diabetes te genezen. We proberen bovenal de voorwaarde te creëren dat mensen met diabetes toegang hebben tot kennis en medicatie.” Er wordt Sanne regelmatig gevraagd of het niet lastig is om zelf diabetes te hebben en dan in het dagelijks leven ook nog directeur van een bedrijf te zijn waarbij bijna alles draait om die ziekte. ,,Maar het tegenovergestelde is waar: het is juist mooi om vanuit deze positie aan te kunnen schuiven bij discussies en daadwerkelijk veranderingen te verwezenlijken.” Hij dient zelf als voorbeeld. ,,Hoewel ik mijn persoonlijke ervaring niet vaak inzet, ik ben tenslotte niet de norm, kan  ik  wel over álles meepraten.”

Vanaf 1 januari 2013 werkzaam als algemeen directeur activeert Sanne vanuit zijn eigen gedachtegoed en dat van het bedrijf de maatschappelijke betrokkenheid van zijn werknemers. ,,Met Novo Health vragen wij onze werknemers jaarlijks een sportbelofte te doen, waar wij bij het behalen ervan  een beloning tegenover zetten, die zij weer aan een goed doel kunnen schenken. Dat motiveert maatschappelijke betrokkenheid, maar brengt en houdt ze ook in beweging. We hebben boven gemiddeld veel mensen met diabetes in dienst, of mensen die familieleden met diabetes hebben. Ik voer  regelmatig persoonlijke gesprekken hierover. Diabetes wordt schromelijk onderschat in werkgeversland. Het is een serieuze aandoening die je goed moet behandelen. Als je ‘s avonds of ‘s nachts een hypo hebt gehad, dan voelt het ‘s morgens ook alsof je een krat wijn hebt opgedronken.”

,,Tweederde van de mensen met type 1 diabetes blijk niet in staat fulltime te werken. Diabetes zorgt bij veel mensen met diabetes type 1, maar ook met type 2, voor een bovenmatig ziekteverzuim. Maar de meeste werkgevers zien dat niet. Ze doen te weinig aan het gezond krijgen en houden van hun werknemers. Maar meer partijen zoals de overheid en de verzekeraars zouden als het om preventie gaat, hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Helaas neemt niemand hierin het voortouw. Maar we moeten er wél wat aan doen, met elkaar. Daarom werken wij intensief samen met Bas en zijn Foundation. Met het platform dat hij gecreëerd heeft, is hij in staat oplossingen te bieden. Bas maakt de mogelijkheden zichtbaar en dat omarm ik enorm, omdat ik uit ervaring weet dat ze oneindig kunnen zijn. Die kansen zouden ook al die andere mensen moeten bereiken. Deze gedachte past goed binnen onze changing diabetes filosofie en bij de manier waarop ikzelf in het leven sta.”

Foto’s

1 foto
Support:
Ambassadeur
Zorgprofessionals
Familie en vrienden
Werk
School