Ambassadeur
Heb je een vraag? Stel hem nu
Home / Diabetes / Support / Ambassadeur

Ambassadeur

Jordy Kuiper: 'Met positieve energie en zelfdiscipline, kan niemand je stoppen'

Hij leeft met enorme toewijding voor zijn sport én voor zijn ziekte. Basketbaltalent Jordy Kuiper (2 juni 1995) is het schoolvoorbeeld van dat diabetes en topsport samen kunnen gaan. ,,Als je met positieve energie leeft, veel zelfdiscipline hebt en bereid bent alles er aan toe doen en er voor te laten, kan niets of niemand je stoppen”, aldus Kuiper, die zijn droom en zus Salina achterna ging door collegebasketbal te gaan spelen in de Verenigde Staten en – ook op grote afstand – geen kans voorbij laat gaan zijn boodschap uit te dragen. Wat hem mede voor de Bas van de Goor Foundation tot Ambassadeur van het Jaar 2012 maakte.

jordy-Kuiper_BvdGF_sportiefmetdiabetes

,,In het Groningse ziekenhuis waar ik jarenlang op controle was, viel de naam van Bas van de Goor wel vaker en op een gegeven moment heb ik contact gezocht met de Foundation. Ik wilde andere jongeren graag laten zien wat er nog kan, ook met diabetes. Sport geeft kans op lage bloedsuikers en dat bezorgt sommige kinderen nou eenmaal de angst om te gaan sporten. Tijdens enkele sportdagen van de Foundation vertelde ik mijn verhaal en ik werd meegevraagd voor een sportkamp en daar zag ik dat jongeren met diabetes in een veilige omgeving zelfstandiger werden doordat ze fouten mochten maken.”

,,Mijn ouders zeiden, nadat type 1 bij mij op jeugdige leeftijd was ontdekt: ‘wij helpen je, maar diabetes is wel jouw ding, dus je zult jezelf moeten redden en daar steunen wij je bij.’ Dat kan hard klinken, maar het maakte me al snel zelfstandig en die zelfredzaamheid zie je op die sportkampen bij de kinderen met diabetes groeien. Veel ouders voeden hun kind heel beschermd op. Ik zag er een jongen voor het eerst zelf zijn infuus inspuiten. Was-ie toch trots! Zoiets geeft zoveel zelfvertrouwen."

,,Tijdens dat bewuste kamp was ik zelf ook stiekem nog lerende, want ik was juist overgestapt op de insulinepomp.” Met het grote buitenlandse basketbalavontuur bij de Canarias Basketball Academy op komst werd hem dat geadviseerd. ,,Ik was sceptisch, maar als ik het niet gedaan, had ik het in Spanje nooit kunnen managen. Daar werd zó ontzettend intensief getraind; we stonden ’s morgens om vijf uur op en hadden regelmatig vier trainingen per dag. Het ging er zelfs zó hard aan toe; ik twijfelde na een tijdje eerlijk gezegd of ik wel kon overleven. Was daar de eerste diabeet ooit en moest daardoor ook nog eens hard aan het werk om in balans te blijven. Op die momenten kon en kan ik zelf altijd met vragen bij de Foundation terecht. Maar ik werkte mij op tot captain en leidde het team naar het nationale kampioenschap van Spanje, waarin je dan tegen topclubs als Barcelona en Madrid speelt. Dat maakte me behoorlijk emotioneel.”

Met de harde leerschool op de Canarische Eilanden legde hij zelf een verdere fundering voor het verwezenlijken van zijn ambities. ,,Eigenlijk leef ik hier in de VS nog in een droom, nu ik collegebasketbal speel voor Greensboro in North Carolina. Dat heb ik bereikt, vervolgens ga je nieuwe doelen stellen. Ik wil graag eens meedoen aan de NBA Draft, waar de ‘big clubs’ jonge spelers kunnen scouten. Om ooit te mogen spelen in de NBA is mijn droom, uitkomen in een sterke Europese competitie is een meer realistisch doel.” 

,,Feesten is hier een groot ding, maar ik laat het voorbij gaan en weet ook waarvoor ik het allemaal laat. Ik ben zó gemotiveerd. Al die andere basketballers hebben van nature goede bloedsuikers, ik moet daar hard voor werken. Vele anderen hebben een vader die NBA heeft gespeeld en atletisch vermogen geërfd; mijn vader was geen basketbalsuperster, maar is een hele goede chef-kok”, lacht Kuiper. ,,Ik heb mijn arm al eens gebroken, waardoor er twijfels rond het basketbal kwamen; ik ben dus niet perfect, maar met mijn passie en drive wil ik aan anderen tonen hoe groot de mogelijkheden zijn als sporter met diabetes. Zodat jongeren zien van ‘als hij het kan, moet ik dat ook kunnen’.”

,,Tijdens de periodes dat ik in Nederland ben probeer ik zoveel mogelijk te doen voor de BvdGF. Naast het sportkamp en de sportdagen haal ik het tijdens interviews altijd aan en ook via social media. Via die weg heb ik heel vaak contact met jongeren met diabetes. En voor hun vragen maak ik ook altijd tijd. Ook al reageert ieder lichaam anders en is er niet één manier, ik weet waar ze mee worstelen.”

Wil je meer weten over de ambassadeurs van de BvdGF? Kijk dan eens bij ambassadeurs

Support:
Ambassadeur
Zorgprofessionals
Familie en vrienden
Werk
School