Aan de slag!
Heb je een vraag? Stel hem nu
Home / Diabetes / Zelfmanagement / Aan de slag!

Aan de slag!

Ewoud Vos: 'Op weg naar marathon basaalstand aanpassen om hypo's te voorkomen'

Als recreatieve sporter viel het voor Ewoud Vos - als baby van tien maanden werd bij hem diabetes ontdekt - prima te handelen. ,,Ik deed allerlei sporten en een glaasje ranja tussendoor zorgde dan altijd dat ik weer goed zat. Totdat ik in mijn studententijd intensief ging roeien, aanvankelijk zes keer per week trainde en dat liep op tot tien en zelfs twaalf keer. Toen liep ik tegen de grenzen aan van wat ik wist en kon. En moest ik aan de slag."

Ewoud-Vos_BvdGF_sportiefmetdiabetes

,,Ik kreeg uitstekende tips van arts Leo Heere, maar uiteindelijk bleek het gebruik van de pen niet flexibel genoeg om in te spelen op de gevarieerde en intensieve trainingen. Tijdens die trainingen kreeg ik hypo's, moest Marsen naar binnenwerken om het weer vlot te trekken en vanwege die hoge bloedsuikers nam mijn prestatievermogen af. Het verschil merkte ik toen ik een wedstrijdloze periode overstapte van de pen naar de insulinepomp. Door strakke bloedsuikers nam mijn vermogen met wel tien tot twintig procent toe."

Hij leefde drie jaar lang als topsporter, mét diabetes. ,,Toen ik het spotje van de Bas van de Goor Foundation zag, zocht ik contact, omdat ik anderen wilde helpen, zoals ik zelf ook geholpen was. Bas vroeg me als ambassadeur en na het meedoen aan een hardloopwedstrijd - daar was ik net mee begonnen - vroeg Jeroen Flim me namens de Foundation mee te doen aan de marathon van New York van 2012, de challenge werun2changediabetes. Die kwam nog te vroeg, maar voor de editie van 2013 stond ik vooraan om in te schrijven. Een unieke kans om zo'n fantastische uitdaging aan te gaan, waarbij je ook nog eens wordt begeleid."

Op het vlak van diabetesmanagement wachtte hem echter evenzeer een uitdaging. ,,Ik moest wéér aan de slag, dit keer met mijn insulinedosering. Want als je tot twee uur sport, is het afkoppelen van de insulinepomp zonder gevolgen, maar als je een langere duurloop maakt, gaat dat niet. Hoe moest ik dat ondervangen en zorgen dat ik geen hypo zou krijgen?"   

,, Mijn insulinegevoeligheid tijdens het sporten is nogal hoog (zo’n 5x gevoeliger) en als ik niets deed aan de dosering had ik daardoor veel te veel insuline in mijn lichaam. Daardoor kreeg ik een aantal stevige hypo’s tijdens het sporten.” Door de ervaring van Jeroen en Bas Jeroen kreeg ik het idee om mijn basaalstand niet alleen tijdens maar ook vóór het sporten aan te passen. Even afhankelijk van de intensiteit is het verstandig om twee uur voor het sporten de basaalstand van mijn insulinepomp op twintig procent te zetten. Tegen de tijd dat ik met sporten ben begonnen, geraak ik in balans en is er precies zoveel insuline in m'n lichaam als nodig is."

,,Op weg naar de marathon in New York hebben we glucosesensoren gekregen en daarmee kan ik m'n bloedsuikergedrag uitlezen en dat is voor mij héél belangrijk. Bij één van de eerste keren zag ik een knik in de grafiek ontstaan en zakte ik naar een hypo, terwijl ik dacht goed ingesteld te zijn. De sensor geeft dan goede feedback en zo blijkt er telkens een verbeterpuntje te zijn. Bijkomstig is dat ik het leuk vind om met die getalletjes te stoeien, hoewel het soms wat weg heeft van knoeien."

Tijdens de 'road to New York' heeft Ewoud alle media in zijn omgeving aangeschreven. ,,Ik ben helemaal geen type om mezelf te gaan ophemelen, maar het is puur vanuit de insteek de mensen te laten zien wat er nog kan. En het motiveert alleen maar meer als ik hoor en lees - ik maak maandelijks een nieuwsbrief voor de donateurs bestaande uit familie, vrienden en bedrijven - dat mensen er inspiratie uithalen. En met het oog op de fondsenwerving voor de deelname aan de New York Marathon ben ik ook met oude rommel en een loterij op de vrijmarkt gaan staan tijdens Koninginnedag. Ik heb tijdens een sportkamp voor kinderen met diabetes met eigen ogen gezien waar de donaties van werun2changediabetes onder meer naar toe gaan en - vooral - wat ermee bereikt wordt. Heel mooi!"

Foto’s

1 foto
Zelfmanagement:
Wat is diabetes?
Sport
Voeding
Hulpmiddelen
Aan de slag!