We zijn weer op gezinsweekend geweest! 

Eindelijk, na lang wachten, mochten we weer alle gezinnen verwelkomen op ons gezinsweekend.

Het is al meer dan twee jaar geleden dat wij voor het laatst een gezinsweekend konden organiseren, maar afgelopen weekend was het weer zover. Met een team van medische specialisten en acht gezinnen trokken we naar Lierop om daar voor het weekend een fantastische groepsaccommodatie te betrekken. We zijn blij dat het weer kan.

Het gezinsweekend is bedoeld voor het hele gezin van een kind met diabetes. Ouders, verzorgers en broertjes/zusjes zijn welkom om gezamenlijk om te gaan met alle uitdagingen dat diabetes met zich meebrengt. Tijdens dit weekend ‘krijgt’ het hele gezin diabetes door ze aan te koppelen aan een insulinepomp (zonder insuline natuurlijk!), te laten spuiten en hun bloedsuikers te meten. Bij de verschillende activiteiten worden ze uitgedaagd om fictieve hypo’s of hypers op te lossen en voor elke maaltijd moeten ze bolussen of spuiten. Daarnaast worden er tijdens het weekend gesprekken gevoerd onder leiding van de arts, psycholoog, diëtist en/of diabetesverpleegkundigen.

Iedereen krijgt de kans om vragen te stellen, oplossingen te zoeken voor verschillende barrières of te leren van andere families. En juist ook dit laatste is een belangrijk onderdeel, want tijdens het weekend zien de families dat ze niet de enige zijn.

Gezinsweekend, kinderen, evenement, clinic, diabetes, diabetes type 1

"Iedereen 'krijgt' tijdens het gezinsweekend diabetes." 

Het afgelopen eerste gezinsweekend bleek dan ook weer een heel waardevol evenement. Tijdens het diner net na aankomst op vrijdagavond raakte de meeste gezinnen al snel in gesprek met anderen. De spanning die ze wellicht hadden voordat ze kwamen was in no-time weg. Daarna ‘kreeg’ iedereen diabetes en de avond werd afgesloten met een kennismakingspel. Op zaterdag ging de groep met fantastisch weer het bos in om een aantal spellen te spelen en ’s middags waren er meer leuke activiteiten, maar nu in de gymzaal.

Uiteraard wonnen de kinderen van de ouders met trefbal, maar het zou kunnen dat dit kwam omdat een aantal ouders ‘opeens’ hypo’s kregen en dus even op de bank moesten gaan zitten.

Gezinsweekend, kinderen, evenement, clinic, diabetes, diabetes type 1

"Het gezinsweekend is waardevol voor elke familie, ongeacht de uitdaging."

Zaterdagavond stond in het teken van een groot groepsgesprek bij zowel de ouders als de kinderen. Hier kon alles besproken worden waar de families tegenaan liepen en was er ruimte voor verschillende vragen. Voor veel ouders, kinderen met diabetes en hun broertjes of zusjes ging er een wereld open. De avond was eigenlijk te kort om alles te kunnen bespreken, maar na een afsluiting bij de vuurhaard met marshmallows was het toch tijd om naar bed te gaan.

Zondagochtend werden er nog een aantal (spontane) gesprekken gevoerd, werd er geschilderd en was er een quiz met de diëtist. Na de lunch was het vervolgens weer tijd om te gaan. Iedereen ging voldaan en met allemaal nieuwe informatie en connecties terug naar huis. Het gezinsweekend is waardevol voor elke familie, ongeacht de uitdaging. Dit jaar doen we er nog meerdere. Ga je met ons mee?

- Jasper, evenementen-manager

Nieuwsgierig geworden, wil je ook met ons mee op gezinsweekend? Leuk! Ga naar de evenementenkalender om je aan te melden!

Ik wil ook op gezinsweekend!