Jan, René en Xander en challenge nummer 15...

Jan, René en Xander zijn geen onbekende voor de Bas van de Goor Foundation. Ze zijn al meegeweest op meerdere challenges en dit gaat al een flink aantal jaar terug! Vandaag blikken ze terug op de jaren dat zij mee zijn geweest, hun ervaringen en wat het ze heeft gebracht. 

Even voorstellen

Jan, trotse opa, is 54 jaar en heeft al 25 jaar diabetes type 1. Jan gebruikt nu een Medtronic 780G insulinepomp met CGM sensor.

Ruim 10 jaar geleden werd Jan geïnspireerd door een verhaal van de Bas van de Goor Foundation over de beklimming van de Kilimanjaro en dat bewoog hem om een informatieavond over de New York Marathon van de Foundation bij te wonen. In 2011 heeft Jan deze challenge met een hoop plezier uitgelopen. 5 jaar later trok de WeBike2ChangeDiabetes Challenge de aandacht van Jan, hij is meer gaan fietsen en wilde graag in 2017 met deze challenge mee.

René is 53 jaar en heeft al 28 jaar diabetes type 1, gebruikt al 8 jaar een insulinepomp, op dit moment een Medtronic 640G met CGM sensor.

René liep in 2014 tegen de grenzen aan van sport en diabetes. In dat jaar zocht de Bas van de Goor Foundation mensen die konden fietsen voor de promotietour van het WK beachvolleybal en daar deed René graag aan mee. Na een paar leerzame dagen tijdens deze tour werd René op de hoogte gesteld van het bestaan van de bike challenges en werd daar direct enthousiast van, dus een inschrijving voor de challenge van 2016 in de Spaanse Pyreneeën volgde.

"Inmiddels hebben zij 15 challenges volbracht."

Xander, 41 jaar, heeft ruim 16 jaar diabetes type 1 en is een pengebruiker. Om de glucosewaarden te controleren gebruikt hij een FGM, de Freestyle Libre 2.

In 2013 heeft Xander een motivatiebrief geschreven om mee te doen aan de Iceland Challenge, maar helaas mocht hij niet mee. Toen er berichten voorbijkwamen over de bike challenge van 2016, greep Xander zijn kans en schreef zich direct in.

Inmiddels hebben zij 15 challenges volbracht. En dit gaat al een aantal jaar terug! Jan heeft al in 2011 de New York Marathon uitgelopen. In 2016 hebben René en Xander de #webike2changediabeteschallenge in de Spaanse Pyreneeën gereden en daarna hebben ze alle drie de Tour de Mont Blanc in 2017, de Sierra Nevada in 2018, de El Bierzo & Babia in 2019 en dit jaar de Soria & Navarra gereden.

"Wat hebben deze challenges jullie gebracht?"

“We hebben veel geleerd in de afgelopen jaren. Onderwerpen zoals het gebruik van sensoren (CGM & FGM), verschillen tussen het gebruik van insulinepompen en insulinepennen, effectiviteit van insuline bij sport en de werking van diverse soorten voeding zijn veel tijdens de diabetes overleggen (tijdens de challenges is er dagelijks een moment voor overleg) besproken. Maar er is meer…

Het doel van Jan om aan deze challenges mee te doen, was om meer inzicht te krijgen over zijn glucosewaardes tijdens sport. Vooral door het delen van ervaringen met mede-challengers en specialisten als Henk, Eelco, Tjebbe en Jessica heeft dat geresulteerd in betere time-in-range waardes.

René is door het krijgen van kennis en informatie over diabetes-management nu beter in staat om uitdagingen aan te gaan die hij eerder niet voor mogelijk had gehouden. Hierdoor staat hij nog altijd fit en vitaal in het leven.

Deze ontwikkelingen heeft Xander ook, maar de vriendschappen die zijn ontstaan tijdens de challenges, heeft hem ook veel gebracht. Door de hechte band met mede-challengers, vrijwilligers, specialisten en organisatoren voelt hij zich hij zich op zijn gemak en kan hij met hen emoties en onzekerheden delen, zowel tijdens de challenges, als ook daarbuiten. Het delen van deze emoties en onzekerheden en de bevestiging dat hij niet de enige is met de emoties en onzekerheden geeft hem rust.

Lijkt het jou ook leuk om de volgende keer aanwezig te zijn bij een van onze evenementen? Kijk dan snel in de evenementenkalender. 

Sportieve groeten,

Team Bas van de Goor Foundation

Bekijk evenementen van de BvdGF