webike2changediabetes 2020

Soria & Navarra

Soria is de meest oostelijke provincie van de Autonome regio Castilië en León. Soria is de minst dichtbevolkte Spaanse provincie met een dichtheid van ongeveer 9 inwoners/km². Ter vergelijking; in heel Spanje is die dichtheid 96 en in Nederland 411. De provincie was beroemd om de houtindustrie die inmiddels ingestort is door de lage prijs voor hout (madera). Veel bewoners zijn weggetrokken naar andere delen van Spanje waar makkelijker werk te vinden is. Vanwege de bossen en de bergen (de Castiliaanse Meseta, een verhoogd plateau) is het wel een populair vakantiegebied; vroegere bewoners hebben vaak een tweede woning in deze provincie. De rivier Duero ontspringt en voert door de provincie. Het klimaat op de meseta wordt omschreven als nueve meses de invierno, tres meses de infierno: negen maanden winter en drie maanden hel. In weerkundige termen is er sprake van een lange winter en een korte, hete zomer. En daarom gaan we eind mei.

Navarra iszowel een autonome regio als een provincie en kent een gevarieerde geografie. Het grootste deel is bergachtig door de Pyreneeën. In het zuiden vindt men de valleien van de Ebro. De regio wordt ook gekenmerkt door een grote variëteit aan klimaatvormen. In het noorden wordt het klimaat getypeerd door de besneeuwde bergen van de Pyreneeën en de frequente regen afkomstig van de Atlantische Oceaan terwijl het zuiden gedomineerd wordt door een droog woestijnklimaat. Waar wij las Bardenas bezoeken. Las Bardenas Reales is ruig, onbewoond, maar vooral onbekend. Dit natuurpark is beroemd vanwege de steile rotsen en is ideaal om te wandelen en fietsen.Vanaf Soria zullen we via Las Bardenas het oosten van Navarra doorsteken richting de Pyreneeën, waarna we de week zullen afsluiten in de hoofdstad van Navarra; Pamplona.

Hoe zwaar is het?

De challenge in Soria & Navarra bestaat uit een tocht voor zowel de beginnende als de (semi)gevorderde fietser, maar bovenal voor de mensen die het leuk vinden om zes dagen actief te zijn in de buitenlucht. Dagelijks wordt er 5-6 uur gefietst. Er zijn meerdere alternatieve routes en er kan per dag gekeken worden naar je fysieke gesteldheid. Omdat er iedere dag een busje meerijdt is er altijd een mogelijkheid om een kortere route of lift naar de eindbestemming te nemen. Maar met de expertise van 4 lokale gidsen hebben we altijd het kortste alternatief voor handen. De route past zich aan aan het niveau van de groep. Zo zijn er drie verschillende niveaus en is er voor iedereen voldoende uitdaging. In totaal wordt er zes dagen gefietst. We zullen variërend van 30-70 km per dag fietsen. Zodoende is deze tocht geschikt voor zowel de beginnende als gevorderde mountainbikers.

Kosten voor deelname

De kosten voor deelname bedragen € 2.500 per persoon. Je ontvangt hiervoor een arrangement inclusief vlucht, transfers, overnachtingen op basis van halfpension, fietsvervoer, bagagetransport, back-up voertuig en lokale gidsen. Daarnaast ontvang je het officiële wielertenue van de BvdGF, professioneel fotomateriaal van de tocht en medische begeleiding. De reis is exclusief lunch, eigen materialen (fiets, helm, eigen kleding, fietskoffer), eigen reis- en bergsportverzekering, onvoorziene kosten bij calamiteiten (reservematerialen/fietsreparatie), eigen snacks, eten en drinken voor onderweg en extra drankjes die je bestelt in de hutten en hotels.

Fietsen met diabetes

Naast de Nederlanders hebben we ook 25 Spaanse deelnemers met diabetes. Zowel de Nederlanders als de Spanjaarden ervaren het als heel positief om gezamenlijk deel te nemen aan een challenge; diabetes en fietsen schept meteen een band, die de taalbarrière overwint. Het mooie is dat je er ook nog best een aantal woorden Spaans leert in zo’n week!

Henk Bilo zal ons deze challenge begeleiden op medisch gebied. We willen tijdens de challenge extra veel aandacht besteden aan besprekingen over diabetes, we zullen daar veel tijd voor gaan inplannen en vrijmaken. We hebben gemerkt dat dat heel waardevol is voor onze deelnemers. En de deelnemers zonder diabetes mogen ook aanhaken of hebben dan lekker een extra uurtje vrije tijd.

WeBike2ChangeDiabetes

De BvdGF organiseert al sinds 2011 fondsenwervende challenges in de vorm van deelname aan de New York City Marathon met WeRun2ChangeDiabetes. In 2013 volgde de eerste bike challenge in Noorwegen gevolgd door een editie op Cyprus in 2014, een tocht door de Spaanse Pyreneeën in 2016, een rondje om de Mont Blanc in 2017, een rondje Sierra Nevada in 2018 en de regio Babia & Bierzo in 2019. Het succes van deze activiteiten heeft de BvdGF doen besluiten de mountainbike challenge te blijven aanbieden. Het uitdagende karakter van de challenge in Soria en Navarra past uitstekend bij het karakter van de BvdGF; laten zien dat je met diabetes je sportieve ambities kunt waarmaken. Met de opbrengsten die voortkomen uit de donaties, wil de BvdGF nieuwe sportactiviteiten voor mensen met diabetes organiseren. De opbrengsten uit WeBike2ChangeDiabetes worden o.a. gebruikt om sportieve activiteiten voor jongeren, volwassenen en gezinnen met een kind met diabetes te organiseren en de verblijfskosten van de medici - die zorgen voor een veilige sportomgeving - te dekken.

Beelden zeggen meer....

Meer foto's om alvast in de stemming te komen? Fotograaf Ronald Hoogendoorn ging met ons mee en maakte prachtige beelden! Hij bundelde ze in een gratis online magazine.